Търсене
Close this search box.

От каква информация се нуждаят киберпрестъпниците?

Понастоящем повече от 90% от възрастните американци използват интернет. Този процент е още по-висок сред американците на млада и средна възраст. Потребителите на интернет използват глобалната мрежа предимно за работа, учене, комуникация и забавление. При толкова много време, прекарано на екрана на онлайн места, които често изискват създаване на акаунт, хората несъмнено оставят огромни количества цифрови отпечатъци и лична информация. Цялата тази информация може да бъде използвана за злонамерени цели, ако попадне в неподходящи ръце.

Например онлайн търговците на дребно изискват от потребителите да споделят информация като адреси, пълни имена и номера на кредитни карти. Потребителите също така споделят пароли, потребителски имена, номера на мобилни телефони и имейли… и много често такива части от информацията са част от изтичането на данни. Случайните разговори в интернет и профилите в социалните медии могат да разкрият допълнителна информация, като например вида на комуналните услуги, които потребителите плащат, как банкират или къде ходят на училище членовете на семейството. Хакерите могат дори да видят каква кола кара потенциалната жертва, за да знаят колко откуп може да се получи потенциално. Често обратното преглеждане на мобилен номер, име или адрес отнема само няколко минути, така че всеки, който се интересува, може да научи много за всеки, който иска.

Цялата тази информация помага на киберпрестъпниците да свържат парчетата от пъзела и да нанесат удар. Понякога изтичането на данни не е единствената вина за липсата на неприкосновеност на личния живот – личните данни често са публично достъпни в публични бази данни, от които хакерите и брокерите на данни могат да се възползват. Точките данни идват от наказателни съдилища, регистри, брачни свидетелства, информация за гласуване, данни от преброявания и др. Доставчиците на интернет услуги и операторите на безжични мрежи изискват номера на социалната осигуровка, за да си открият сметка при тях, а същите компании също биват хаквани доста често. Например T-Mobile е била хакната поне пет пъти през последното десетилетие.

И така, как да запазите личния си живот и да ограничите цифровите отпечатъци?

За съжаление, няма лек за всички. Има обаче начини да намалите броя на цифровите отпечатъци, оставени в интернет. Един от най-добрите начини да запазите информацията в интернет е като следите името си. Създаването на предупреждение в Google с вашето име и адресирането на всеки появил се резултат е добър вариант да останете на висота. Това може да отнеме много време, но повечето брокери на данни разполагат с процедури, чрез които хората могат да поискат премахване на лична информация от такива уебсайтове.

Използването на няколко имейла също може да помогне; можете да имате един за спам и не толкова надеждни онлайн търговци на дребно и един за всички важни онлайн акаунти, като например интернет банкиране или комунални услуги. Настройте профилите си в социалните мрежи като лични и премахнете всякаква информация, която може да бъде използвана срещу вас, т.е. работодател, връзки, посещавани училища и университети. Можете също така да практикувате добра хигиена на паролите и да спрете да използвате едни и същи потребителски имена при създаването на акаунти. Потребителите на интернет могат да използват и антивирусен софтуер, за да предотвратят хакерски атаки и по-нататъшно изтичане на лична информация. Такива средства за отблъскване на зловреден софтуер на пазара често се предлагат и с VPN мрежи, които биха могли да ви осигурят допълнително ниво на поверителност по време на сърфиране.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
14/06/2024

Заплахата от подмяна на SIM...

Въпреки че измамите с подмяна на...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!