От каква информация се нуждаят киберпрестъпниците?

Понастоящем повече от 90% от възрастните американци използват интернет. Този процент е още по-висок сред американците на млада и средна възраст. Потребителите на интернет използват глобалната мрежа предимно за работа, учене, комуникация и забавление. При толкова много време, прекарано на екрана на онлайн места, които често изискват създаване на акаунт, хората несъмнено оставят огромни количества цифрови отпечатъци и лична информация. Цялата тази информация може да бъде използвана за злонамерени цели, ако попадне в неподходящи ръце.

Например онлайн търговците на дребно изискват от потребителите да споделят информация като адреси, пълни имена и номера на кредитни карти. Потребителите също така споделят пароли, потребителски имена, номера на мобилни телефони и имейли… и много често такива части от информацията са част от изтичането на данни. Случайните разговори в интернет и профилите в социалните медии могат да разкрият допълнителна информация, като например вида на комуналните услуги, които потребителите плащат, как банкират или къде ходят на училище членовете на семейството. Хакерите могат дори да видят каква кола кара потенциалната жертва, за да знаят колко откуп може да се получи потенциално. Често обратното преглеждане на мобилен номер, име или адрес отнема само няколко минути, така че всеки, който се интересува, може да научи много за всеки, който иска.

Цялата тази информация помага на киберпрестъпниците да свържат парчетата от пъзела и да нанесат удар. Понякога изтичането на данни не е единствената вина за липсата на неприкосновеност на личния живот – личните данни често са публично достъпни в публични бази данни, от които хакерите и брокерите на данни могат да се възползват. Точките данни идват от наказателни съдилища, регистри, брачни свидетелства, информация за гласуване, данни от преброявания и др. Доставчиците на интернет услуги и операторите на безжични мрежи изискват номера на социалната осигуровка, за да си открият сметка при тях, а същите компании също биват хаквани доста често. Например T-Mobile е била хакната поне пет пъти през последното десетилетие.

И така, как да запазите личния си живот и да ограничите цифровите отпечатъци?

За съжаление, няма лек за всички. Има обаче начини да намалите броя на цифровите отпечатъци, оставени в интернет. Един от най-добрите начини да запазите информацията в интернет е като следите името си. Създаването на предупреждение в Google с вашето име и адресирането на всеки появил се резултат е добър вариант да останете на висота. Това може да отнеме много време, но повечето брокери на данни разполагат с процедури, чрез които хората могат да поискат премахване на лична информация от такива уебсайтове.

Използването на няколко имейла също може да помогне; можете да имате един за спам и не толкова надеждни онлайн търговци на дребно и един за всички важни онлайн акаунти, като например интернет банкиране или комунални услуги. Настройте профилите си в социалните мрежи като лични и премахнете всякаква информация, която може да бъде използвана срещу вас, т.е. работодател, връзки, посещавани училища и университети. Можете също така да практикувате добра хигиена на паролите и да спрете да използвате едни и същи потребителски имена при създаването на акаунти. Потребителите на интернет могат да използват и антивирусен софтуер, за да предотвратят хакерски атаки и по-нататъшно изтичане на лична информация. Такива средства за отблъскване на зловреден софтуер на пазара често се предлагат и с VPN мрежи, които биха могли да ви осигурят допълнително ниво на поверителност по време на сърфиране.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!