Откъде ще идват следващите киберпрестъпници?

Добрата новина е, че всички ставаме все по-добри в разпознаването на измами. Киберпрестъпниците обаче не се отказват. Всъщност те непрекъснато разработват нови начини за кражба на парите и данните ни.

Така че, въпреки че може да сте експерт в откриването (и изтриването!) на фишинг имейли, трябва да останете бдителни. Ето какво да очаквате по-нататък.

Виртуалната реалност се сблъсква с реалния свят

Игрите с виртуална реалност ще направят още една крачка напред, след като Sony пусне на пазара слушалките PlayStation VR 2. Това може да бъде придружено и от нова „Pro“ версия на конзолата PS5.

Това не означава, че мрежата PlayStation Network е несигурна, но дългоочакваните технологични премиери обикновено водят до рязко нарастване на търсенето, което може да надхвърли предлагането. Измамниците се възползват от тези тенденции, като изпращат на своите цели имейли със „специални отстъпки“ и „оферти с ограничена наличност“. Подобно на повечето фишинг имейли, тези имейли за продажби ще съдържат връзка към фалшив уебсайт; когато завършите поръчка чрез онлайн магазина, измамниците ще съберат данните на кредитната ви карта от имейла.

За съжаление всеки, който стане жертва на тази измама, вероятно ще загуби парите си – и никога няма да получи слушалките VR 2. Тази конкретна измама вероятно ще последва всяко ново технологично издание, така че очаквайте подобни съобщения да придружават и следващите издания на iPhone, iPad и MacBook.

Измами в игрите

Тъй като онлайн платформи като метавселената набират популярност, много фирми търсят начини да продават стоки и услуги във виртуалния свят. И както навсякъде другаде в интернет, там, където има печалба, киберпрестъпниците никога не остават по-назад.

За да избегнете да бъдете ограбени, експертите предлагат да съхранявате криптовалута в портфейли/платформи на трети страни. Ако платформата на метавселената бъде успешно хакната, вашата цифрова валута все още се съхранява на сигурно място.

По същия начин трябва да избягвате да съхранявате данните за кредитната си карта заедно с профила си. Ако е възможно, използвайте кредитна карта за еднократна употреба, което ще ограничи сумата, която хакерът може да открадне, ако все пак успее да се добере до данните ви. Много банки вече предлагат еднократни карти за еднократна употреба в своите приложения – проверете дали вашата банка предлага такава.

Нашите най-добри съвети за безопасност в интернет в бъдеще

Киберпрестъпността непрекъснато се развива, поради което е доста трудно да се предвиди как ще изглеждат новите атаки. Въпреки това има някои неща, които можете да направите сега, за да се предпазите от бъдещи престъпления:

Инсталирайте антималуер
Вирусите и зловредният софтуер ще останат важни инструменти за престъпниците в обозримото бъдеще. Изтеглете безплатна пробна версия на антималуера Panda Dome, за да се защитите днес – и утре.

Наблюдавайте пощенската си кутия
Внимавайте, ако оферта по имейл изглежда твърде добра, за да е истина, или изисква от вас да действате незабавно – има голяма вероятност съобщението да е измама. Винаги отделяйте малко време, за да помислите, преди да щракнете върху връзка или да въведете пароли и данни за кредитни карти.

Използвайте карти за еднократна употреба
Кредитната карта за еднократна употреба може да се използва само веднъж. Изборът на използване на карти за еднократни плащания не позволява на измамниците да откраднат всичките ви пари – дори ако успеят да уловят данните ви.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
Бъдете социални
Още по темата
28/09/2023

Как да уплашите киберпрестъ...

Съвети, за да не се изплашите...
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
Последно добавени
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
04/10/2023

Над 3 дузини зловредни паке...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!