Търсене
Close this search box.

Откраднаха стотици милиони от криптоборса

Миналата седмица хакер успя да открадне криптовалути на стойност около 400 милиона долара от базираната на Бахамските острови криптоборса FTX. Все още неидентифицираният хакер в момента е един от най-богатите притежатели на криптовалута Ethereum. Само 34 портфейла в блокчейн мрежата на Етериум притежават повече цифрови пари от него. Фалиралата вече криптоборса FTX обяви атаката по-късно през деня, след като над 130 фирми от криптоконгломерата внезапно подадоха молба за защита от фалит. Този ход предизвика и панически продажби в криптосвета, които допринесоха за вече разводнения криптопазар.

Властите все още не са обявили името на лицето, което стои зад атаката на FTX, но правоприлагащите органи може би вече знаят самоличността на киберпрестъпника. Хакерът, за когото мнозина смятат, че е вътрешен човек, се е борил да оперира с парите и е направил поне един аматьорски ход със средствата през последните няколко дни. Нападателят е използвал проверени лични сметки на криптоборсата Kraken, за да покрие таксите за трансакциите. Главният служител по сигурността на Kraken Ник Перкоко заяви, че знае самоличността зад сметката, използвана във връзка с откраднатите цифрови активи. Не е известно дали властите ще успеят да възстановят парите обратно, но несложните маневри на хакера означават, че агентите на правоприлагащите органи може да успеят да възстановят средствата.

Хакерът може да бъде принуден да върне парите, но това не е всичко. Разбиването на FTX разкри слабата сигурност, използвана от криптоборсата, и липсата на ликвидни средства в бизнеса. Балансът на FTX, публикуван само ден след атаката, показваше приблизително 9 млрд. долара задължения и само 900 млн. долара в лесно продаваеми активи. След разкритията основателят на FTX Сам Банкман-Фрид нямаше друга възможност, освен да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на криптоконгломерата. Съкрушеният вече бивш криптомагнат дори обяви за продан имението си на Бахамите, надявайки се да получи поне 40 млн. долара. Смята се, че Сам Банкман-Фрид е загубил повече от 15 млрд. долара за по-малко от седмица.

Падането на Сам Банкман-Фрид е лоша новина и за Демократическата партия, тъй като политическата организация загуби един от най-големите си донори. Главният изпълнителен директор на FTX беше вторият по големина индивидуален дарител на партията през този изборен цикъл след филантропа Джордж Сорос. Политиците активно преотстъпват даренията от Сам в опит да се дистанцират от опозорения криптомагнат. Падането на борсата FTX може да окаже влияние и върху Украйна, тъй като Сам Банкман-Фрид помогна за създаването на уебсайт за набиране на средства за украинците в началото на войната. Инициативата беше подкрепена от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, FTX и украинския технологичен гигант Everstake.

Дори един от най-богатите хора в света може да стане жертва на кибератака, което може да доведе до пълна катастрофа. Защитата и подготовката несъмнено са стъпка напред към това да не станете жертва на киберпрестъпление. Всички свързани устройства трябва да имат ниво на защита, тъй като последното нещо, което искате, е хакери да се ровят в крипто портфейла ви, информацията за вход в банкирането и ценните изображения, съхранявани на устройството ви.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
Бъдете социални
Още по темата
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
17/05/2024

Петима обвинени за киберсхе...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ...
12/05/2024

CISA: рансъмуерът Black Bas...

CISA и ФБР съобщиха днес, че...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!