Откраднаха стотици милиони от криптоборса

Миналата седмица хакер успя да открадне криптовалути на стойност около 400 милиона долара от базираната на Бахамските острови криптоборса FTX. Все още неидентифицираният хакер в момента е един от най-богатите притежатели на криптовалута Ethereum. Само 34 портфейла в блокчейн мрежата на Етериум притежават повече цифрови пари от него. Фалиралата вече криптоборса FTX обяви атаката по-късно през деня, след като над 130 фирми от криптоконгломерата внезапно подадоха молба за защита от фалит. Този ход предизвика и панически продажби в криптосвета, които допринесоха за вече разводнения криптопазар.

Властите все още не са обявили името на лицето, което стои зад атаката на FTX, но правоприлагащите органи може би вече знаят самоличността на киберпрестъпника. Хакерът, за когото мнозина смятат, че е вътрешен човек, се е борил да оперира с парите и е направил поне един аматьорски ход със средствата през последните няколко дни. Нападателят е използвал проверени лични сметки на криптоборсата Kraken, за да покрие таксите за трансакциите. Главният служител по сигурността на Kraken Ник Перкоко заяви, че знае самоличността зад сметката, използвана във връзка с откраднатите цифрови активи. Не е известно дали властите ще успеят да възстановят парите обратно, но несложните маневри на хакера означават, че агентите на правоприлагащите органи може да успеят да възстановят средствата.

Хакерът може да бъде принуден да върне парите, но това не е всичко. Разбиването на FTX разкри слабата сигурност, използвана от криптоборсата, и липсата на ликвидни средства в бизнеса. Балансът на FTX, публикуван само ден след атаката, показваше приблизително 9 млрд. долара задължения и само 900 млн. долара в лесно продаваеми активи. След разкритията основателят на FTX Сам Банкман-Фрид нямаше друга възможност, освен да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на криптоконгломерата. Съкрушеният вече бивш криптомагнат дори обяви за продан имението си на Бахамите, надявайки се да получи поне 40 млн. долара. Смята се, че Сам Банкман-Фрид е загубил повече от 15 млрд. долара за по-малко от седмица.

Падането на Сам Банкман-Фрид е лоша новина и за Демократическата партия, тъй като политическата организация загуби един от най-големите си донори. Главният изпълнителен директор на FTX беше вторият по големина индивидуален дарител на партията през този изборен цикъл след филантропа Джордж Сорос. Политиците активно преотстъпват даренията от Сам в опит да се дистанцират от опозорения криптомагнат. Падането на борсата FTX може да окаже влияние и върху Украйна, тъй като Сам Банкман-Фрид помогна за създаването на уебсайт за набиране на средства за украинците в началото на войната. Инициативата беше подкрепена от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, FTX и украинския технологичен гигант Everstake.

Дори един от най-богатите хора в света може да стане жертва на кибератака, което може да доведе до пълна катастрофа. Защитата и подготовката несъмнено са стъпка напред към това да не станете жертва на киберпрестъпление. Всички свързани устройства трябва да имат ниво на защита, тъй като последното нещо, което искате, е хакери да се ровят в крипто портфейла ви, информацията за вход в банкирането и ценните изображения, съхранявани на устройството ви.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
Бъдете социални
Още по темата
01/12/2022

Google с обвинения към исп...

Смята се, че базираният в Барселона...
28/11/2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните...
28/11/2022

975 артестувани при глобалн...

В резултат на продължилата няколко месеца...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!