Откраднаха стотици милиони от криптоборса

Миналата седмица хакер успя да открадне криптовалути на стойност около 400 милиона долара от базираната на Бахамските острови криптоборса FTX. Все още неидентифицираният хакер в момента е един от най-богатите притежатели на криптовалута Ethereum. Само 34 портфейла в блокчейн мрежата на Етериум притежават повече цифрови пари от него. Фалиралата вече криптоборса FTX обяви атаката по-късно през деня, след като над 130 фирми от криптоконгломерата внезапно подадоха молба за защита от фалит. Този ход предизвика и панически продажби в криптосвета, които допринесоха за вече разводнения криптопазар.

Властите все още не са обявили името на лицето, което стои зад атаката на FTX, но правоприлагащите органи може би вече знаят самоличността на киберпрестъпника. Хакерът, за когото мнозина смятат, че е вътрешен човек, се е борил да оперира с парите и е направил поне един аматьорски ход със средствата през последните няколко дни. Нападателят е използвал проверени лични сметки на криптоборсата Kraken, за да покрие таксите за трансакциите. Главният служител по сигурността на Kraken Ник Перкоко заяви, че знае самоличността зад сметката, използвана във връзка с откраднатите цифрови активи. Не е известно дали властите ще успеят да възстановят парите обратно, но несложните маневри на хакера означават, че агентите на правоприлагащите органи може да успеят да възстановят средствата.

Хакерът може да бъде принуден да върне парите, но това не е всичко. Разбиването на FTX разкри слабата сигурност, използвана от криптоборсата, и липсата на ликвидни средства в бизнеса. Балансът на FTX, публикуван само ден след атаката, показваше приблизително 9 млрд. долара задължения и само 900 млн. долара в лесно продаваеми активи. След разкритията основателят на FTX Сам Банкман-Фрид нямаше друга възможност, освен да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на криптоконгломерата. Съкрушеният вече бивш криптомагнат дори обяви за продан имението си на Бахамите, надявайки се да получи поне 40 млн. долара. Смята се, че Сам Банкман-Фрид е загубил повече от 15 млрд. долара за по-малко от седмица.

Падането на Сам Банкман-Фрид е лоша новина и за Демократическата партия, тъй като политическата организация загуби един от най-големите си донори. Главният изпълнителен директор на FTX беше вторият по големина индивидуален дарител на партията през този изборен цикъл след филантропа Джордж Сорос. Политиците активно преотстъпват даренията от Сам в опит да се дистанцират от опозорения криптомагнат. Падането на борсата FTX може да окаже влияние и върху Украйна, тъй като Сам Банкман-Фрид помогна за създаването на уебсайт за набиране на средства за украинците в началото на войната. Инициативата беше подкрепена от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, FTX и украинския технологичен гигант Everstake.

Дори един от най-богатите хора в света може да стане жертва на кибератака, което може да доведе до пълна катастрофа. Защитата и подготовката несъмнено са стъпка напред към това да не станете жертва на киберпрестъпление. Всички свързани устройства трябва да имат ниво на защита, тъй като последното нещо, което искате, е хакери да се ровят в крипто портфейла ви, информацията за вход в банкирането и ценните изображения, съхранявани на устройството ви.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
21/05/2023

18-годишен обвинен в хаква...

Министерството на правосъдието на САЩ разкри...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!