Търсене
Close this search box.

Откраднаха стотици милиони от криптоборса

Миналата седмица хакер успя да открадне криптовалути на стойност около 400 милиона долара от базираната на Бахамските острови криптоборса FTX. Все още неидентифицираният хакер в момента е един от най-богатите притежатели на криптовалута Ethereum. Само 34 портфейла в блокчейн мрежата на Етериум притежават повече цифрови пари от него. Фалиралата вече криптоборса FTX обяви атаката по-късно през деня, след като над 130 фирми от криптоконгломерата внезапно подадоха молба за защита от фалит. Този ход предизвика и панически продажби в криптосвета, които допринесоха за вече разводнения криптопазар.

Властите все още не са обявили името на лицето, което стои зад атаката на FTX, но правоприлагащите органи може би вече знаят самоличността на киберпрестъпника. Хакерът, за когото мнозина смятат, че е вътрешен човек, се е борил да оперира с парите и е направил поне един аматьорски ход със средствата през последните няколко дни. Нападателят е използвал проверени лични сметки на криптоборсата Kraken, за да покрие таксите за трансакциите. Главният служител по сигурността на Kraken Ник Перкоко заяви, че знае самоличността зад сметката, използвана във връзка с откраднатите цифрови активи. Не е известно дали властите ще успеят да възстановят парите обратно, но несложните маневри на хакера означават, че агентите на правоприлагащите органи може да успеят да възстановят средствата.

Хакерът може да бъде принуден да върне парите, но това не е всичко. Разбиването на FTX разкри слабата сигурност, използвана от криптоборсата, и липсата на ликвидни средства в бизнеса. Балансът на FTX, публикуван само ден след атаката, показваше приблизително 9 млрд. долара задължения и само 900 млн. долара в лесно продаваеми активи. След разкритията основателят на FTX Сам Банкман-Фрид нямаше друга възможност, освен да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на криптоконгломерата. Съкрушеният вече бивш криптомагнат дори обяви за продан имението си на Бахамите, надявайки се да получи поне 40 млн. долара. Смята се, че Сам Банкман-Фрид е загубил повече от 15 млрд. долара за по-малко от седмица.

Падането на Сам Банкман-Фрид е лоша новина и за Демократическата партия, тъй като политическата организация загуби един от най-големите си донори. Главният изпълнителен директор на FTX беше вторият по големина индивидуален дарител на партията през този изборен цикъл след филантропа Джордж Сорос. Политиците активно преотстъпват даренията от Сам в опит да се дистанцират от опозорения криптомагнат. Падането на борсата FTX може да окаже влияние и върху Украйна, тъй като Сам Банкман-Фрид помогна за създаването на уебсайт за набиране на средства за украинците в началото на войната. Инициативата беше подкрепена от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, FTX и украинския технологичен гигант Everstake.

Дори един от най-богатите хора в света може да стане жертва на кибератака, което може да доведе до пълна катастрофа. Защитата и подготовката несъмнено са стъпка напред към това да не станете жертва на киберпрестъпление. Всички свързани устройства трябва да имат ниво на защита, тъй като последното нещо, което искате, е хакери да се ровят в крипто портфейла ви, информацията за вход в банкирането и ценните изображения, съхранявани на устройството ви.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
02/12/2023

Клиентите на онлайн туристи...

Една от най-големите онлайн туристически агенции...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!