Отново на училище – съвети за киберсигурност

След броени дни децата официално се завръщат на училище. Въпреки това, докато времената със сигурност са вълнуващи за младите хора, разчитането на технологиите идва с доста на брой  възможни капани, които лесно могат да бъдат избегнати. Учениците от всички възрасти в училище обикновено получават ИТ поддръжка, но понякога неща, които са очевидни за някои, може да не са толкова очевидни за други и учениците също трябва да дадат своя принос, за да поддържат безопасна среда. Имайки предвид това, решихме да съставим бърз списък със съвети за киберсигурност, които не само ще предпазят децата от проблеми, но и ще им помогнат да се грижат по-добре за своите основни технологични продукти.

Анонимност

Вече не съществува анонимно сърфиране в интернет и поведение. Децата трябва да осъзнаят, че каквото и да публикуват в социалните медии или училищните форуми, вероятно ще достигне до повече хора, отколкото, ако го  извикат през прозореца. Жизненоважно е да се изясни, че те трябва да действат толкова уместно онлайн, колкото обикновено в реалния живот. Дигиталните отпечатъци, които оставят под формата на коментари и видеоклипове като тийнейджъри, могат да бъдат свързани с тях завинаги.

Кибертормоз

Възходът на технологиите направи възможно хората от всички възрасти да общуват ефективно. Докато поддържането на връзка с учители и съученици е от съществено значение за работата в клас, този спокоен начин на директна комуникация улеснява насилниците да досаждат виртуално на други деца. Подчертаваме, че такива инциденти трябва да бъдат докладвани  задължително.

Хищници

Страхът от Covid-19 бавно, но стабилно избледнява и  учениците се връщат към физическото присъствие в училище. Нормалността за учениците е добре дошла след две тежки години, но това също означава, че децата ще бъдат далеч от родителите, което дава повече време на дебнещите ги хищници. Обучението на децата за онлайн хищниците несъмнено е разговор, който родителите и настойниците трябва да обсъдят с малките.

Силни пароли и многофакторно удостоверяване

Пароли, които могат лесно да се познаят, не трябва да се използват никъде, включително в училищата. Поддържането на добра хигиена на паролите и използването на многофакторно удостоверяване (MFA) е необходимо. Различните училища предлагат различни видове MFA, но учениците винаги трябва да се възползват от такива инструменти за киберсигурност, когато се предоставят от образователни институции.

Вируси

Хакерите са насочени към училищата – фишинг кампаниите, атаките със злонамерен софтуер и други злонамерени кодове, разработени от хакери, достигат до ученици чрез имейл, социални медии, текстови съобщения, частни чатове и т.н. Някои от  основните неща, като например да не се отварят връзки, които изглеждат непознати, трябва да се спомене на учениците, тъй като понякога деца, а дори и възрастни, попадат на подобни измами.

Много антивирусни софтуерни решения предлагат известна защита, която може да е от полза за деца от всички възрасти. Например, родителите могат да се възползват от родителския контрол, който им позволява да наблюдават цифровия живот на децата си. Такъв софтуер също понякога предлага инструменти като мениджъри на пароли, за да помогне на младежите да останат защитени. Освен това често има опция за VPN за студенти, които се нуждаят от малко поверителност. Каквато и да е причината, наличието на още едно ниво на сигурност на всички свързани устройства е от съществено значение. ИТ отделите правят всичко по силите си, за да поддържат добри нива на киберсигурност, но учениците също трябва да участват и да дадат своя принос.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
Бъдете социални
Още по темата
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!