Търсене
Close this search box.

Отново на училище – съвети за киберсигурност

След броени дни децата официално се завръщат на училище. Въпреки това, докато времената със сигурност са вълнуващи за младите хора, разчитането на технологиите идва с доста на брой  възможни капани, които лесно могат да бъдат избегнати. Учениците от всички възрасти в училище обикновено получават ИТ поддръжка, но понякога неща, които са очевидни за някои, може да не са толкова очевидни за други и учениците също трябва да дадат своя принос, за да поддържат безопасна среда. Имайки предвид това, решихме да съставим бърз списък със съвети за киберсигурност, които не само ще предпазят децата от проблеми, но и ще им помогнат да се грижат по-добре за своите основни технологични продукти.

Анонимност

Вече не съществува анонимно сърфиране в интернет и поведение. Децата трябва да осъзнаят, че каквото и да публикуват в социалните медии или училищните форуми, вероятно ще достигне до повече хора, отколкото, ако го  извикат през прозореца. Жизненоважно е да се изясни, че те трябва да действат толкова уместно онлайн, колкото обикновено в реалния живот. Дигиталните отпечатъци, които оставят под формата на коментари и видеоклипове като тийнейджъри, могат да бъдат свързани с тях завинаги.

Кибертормоз

Възходът на технологиите направи възможно хората от всички възрасти да общуват ефективно. Докато поддържането на връзка с учители и съученици е от съществено значение за работата в клас, този спокоен начин на директна комуникация улеснява насилниците да досаждат виртуално на други деца. Подчертаваме, че такива инциденти трябва да бъдат докладвани  задължително.

Хищници

Страхът от Covid-19 бавно, но стабилно избледнява и  учениците се връщат към физическото присъствие в училище. Нормалността за учениците е добре дошла след две тежки години, но това също означава, че децата ще бъдат далеч от родителите, което дава повече време на дебнещите ги хищници. Обучението на децата за онлайн хищниците несъмнено е разговор, който родителите и настойниците трябва да обсъдят с малките.

Силни пароли и многофакторно удостоверяване

Пароли, които могат лесно да се познаят, не трябва да се използват никъде, включително в училищата. Поддържането на добра хигиена на паролите и използването на многофакторно удостоверяване (MFA) е необходимо. Различните училища предлагат различни видове MFA, но учениците винаги трябва да се възползват от такива инструменти за киберсигурност, когато се предоставят от образователни институции.

Вируси

Хакерите са насочени към училищата – фишинг кампаниите, атаките със злонамерен софтуер и други злонамерени кодове, разработени от хакери, достигат до ученици чрез имейл, социални медии, текстови съобщения, частни чатове и т.н. Някои от  основните неща, като например да не се отварят връзки, които изглеждат непознати, трябва да се спомене на учениците, тъй като понякога деца, а дори и възрастни, попадат на подобни измами.

Много антивирусни софтуерни решения предлагат известна защита, която може да е от полза за деца от всички възрасти. Например, родителите могат да се възползват от родителския контрол, който им позволява да наблюдават цифровия живот на децата си. Такъв софтуер също понякога предлага инструменти като мениджъри на пароли, за да помогне на младежите да останат защитени. Освен това често има опция за VPN за студенти, които се нуждаят от малко поверителност. Каквато и да е причината, наличието на още едно ниво на сигурност на всички свързани устройства е от съществено значение. ИТ отделите правят всичко по силите си, за да поддържат добри нива на киберсигурност, но учениците също трябва да участват и да дадат своя принос.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!