Отново на училище – съвети за киберсигурност

След броени дни децата официално се завръщат на училище. Въпреки това, докато времената със сигурност са вълнуващи за младите хора, разчитането на технологиите идва с доста на брой  възможни капани, които лесно могат да бъдат избегнати. Учениците от всички възрасти в училище обикновено получават ИТ поддръжка, но понякога неща, които са очевидни за някои, може да не са толкова очевидни за други и учениците също трябва да дадат своя принос, за да поддържат безопасна среда. Имайки предвид това, решихме да съставим бърз списък със съвети за киберсигурност, които не само ще предпазят децата от проблеми, но и ще им помогнат да се грижат по-добре за своите основни технологични продукти.

Анонимност

Вече не съществува анонимно сърфиране в интернет и поведение. Децата трябва да осъзнаят, че каквото и да публикуват в социалните медии или училищните форуми, вероятно ще достигне до повече хора, отколкото, ако го  извикат през прозореца. Жизненоважно е да се изясни, че те трябва да действат толкова уместно онлайн, колкото обикновено в реалния живот. Дигиталните отпечатъци, които оставят под формата на коментари и видеоклипове като тийнейджъри, могат да бъдат свързани с тях завинаги.

Кибертормоз

Възходът на технологиите направи възможно хората от всички възрасти да общуват ефективно. Докато поддържането на връзка с учители и съученици е от съществено значение за работата в клас, този спокоен начин на директна комуникация улеснява насилниците да досаждат виртуално на други деца. Подчертаваме, че такива инциденти трябва да бъдат докладвани  задължително.

Хищници

Страхът от Covid-19 бавно, но стабилно избледнява и  учениците се връщат към физическото присъствие в училище. Нормалността за учениците е добре дошла след две тежки години, но това също означава, че децата ще бъдат далеч от родителите, което дава повече време на дебнещите ги хищници. Обучението на децата за онлайн хищниците несъмнено е разговор, който родителите и настойниците трябва да обсъдят с малките.

Силни пароли и многофакторно удостоверяване

Пароли, които могат лесно да се познаят, не трябва да се използват никъде, включително в училищата. Поддържането на добра хигиена на паролите и използването на многофакторно удостоверяване (MFA) е необходимо. Различните училища предлагат различни видове MFA, но учениците винаги трябва да се възползват от такива инструменти за киберсигурност, когато се предоставят от образователни институции.

Вируси

Хакерите са насочени към училищата – фишинг кампаниите, атаките със злонамерен софтуер и други злонамерени кодове, разработени от хакери, достигат до ученици чрез имейл, социални медии, текстови съобщения, частни чатове и т.н. Някои от  основните неща, като например да не се отварят връзки, които изглеждат непознати, трябва да се спомене на учениците, тъй като понякога деца, а дори и възрастни, попадат на подобни измами.

Много антивирусни софтуерни решения предлагат известна защита, която може да е от полза за деца от всички възрасти. Например, родителите могат да се възползват от родителския контрол, който им позволява да наблюдават цифровия живот на децата си. Такъв софтуер също понякога предлага инструменти като мениджъри на пароли, за да помогне на младежите да останат защитени. Освен това често има опция за VPN за студенти, които се нуждаят от малко поверителност. Каквато и да е причината, наличието на още едно ниво на сигурност на всички свързани устройства е от съществено значение. ИТ отделите правят всичко по силите си, за да поддържат добри нива на киберсигурност, но учениците също трябва да участват и да дадат своя принос.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!