Търсене
Close this search box.

Отново за атаката срещу Capita

От компанията  казали на доставчик на пенсионни услуги да „приеме“, че данните на близо 500 000 клиенти са били откраднати

Британският пенсионен фонд USS потвърди, че близо половин милион клиенти може да са били засегнати от неотдавнашния пробив в данните на Capita.

В днешното си изявление USS разкри, че в четвъртък му е било съобщено, че данните на членовете, съхранявани на сървърите на Capita, са били достъпни за заплахи по време на инцидента със сигурността миналия месец.

USS заяви, че изложената на риск информация може да включва имена, дати на раждане, номера на членовете на USS и национални осигурителни номера.

Данните, до които хакерите потенциално са получили достъп, датират от началото на 2021 г. и обхващат „около 470 000 активни, отложени и пенсионирани членове“.

Според USS Capita заяви, че „в момента не може да потвърди“ дали тези данни са били ексфилтрирани от  заплахата, но препоръча на пенсионния доставчик да „работи с предположението, че това е така“.

„Очакваме да получим конкретните данни от Capita, които на свой ред ще трябва да проверим и обработим“, се казва в изявлението на компанията.

„Ще пишем на всеки от засегнатите от това членове – и, където е приложимо, на техните работодатели – възможно най-скоро, за да ги уведомим, да се извиним за причиненото безпокойство или неудобство и да предоставим текуща подкрепа и съвети.“

Изявлението на USS може да предизвика безпокойство сред други клиенти на изпадналата в затруднение фирма за ИТ аутсорсинг, която миналия месец беше разтърсена от инцидент със сигурността.

Първоначално Capita заяви, че „няма доказателства“, че данните на клиентите са били компрометирани.

По-късно обаче тя издаде последващо потвърждение, в което заяви, че има „някои доказателства за ограничено изтичане на данни“ и че това „може да включва“ данни на клиенти, доставчици или колеги.

По-рано тази седмица Capita разкри, че инцидентът със сигурността може да струва до 25 млн. долара поради разходите за възстановяване и отстраняване на нередности и таксите за консултантски услуги на трети страни.

Емануел Чавоя, старши мениджър продуктова сигурност в SonicWall, заяви пред ITPro, че последната актуализация подчертава потенциалното дългосрочно въздействие, което този пробив може да има върху партньорските организации на Capita.

Гигантът в областта на аутсорсинга предоставя услуги както за клиенти от публичния, така и от частния сектор, включително за Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

„Кибератаки като тази срещу Capita изискват малко дълъг анализ, за да се постигне ясна представа за въздействието, но това, което се знае, е, че ефектът от кибератака като тази срещу Capita може да бъде широкообхватен и да се разпростре отвъд самата организация, за да разклати доверието на клиентите, да наруши основни услуги и да се отрази на всички общности“.

USS призова членовете си да останат бдителни за потенциални измами след разкритието, като предупреди, че могат да бъдат обект на засилени заплахи като фишинг.

„Бихме искали да насърчим членовете винаги да дават лична информация само ако са абсолютно сигурни, че знаят с кого общуват“, заявиха от компанията.

„Съжаляваме, че данните на членовете са били достъпни по този начин. Активно взаимодействаме с Capita във връзка с провежданите от тях разследвания и обмисляме следващите стъпки, които са на наше разположение. Продължаваме да си взаимодействаме и с тях относно текущата подкрепа, която ще предоставят на засегнатите лица.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Wiz се отказа от сделката с...

Израелският гигант в областта на сигурността...
23/07/2024

САЩ налагат санкции на руск...

Правителството на САЩ наложи санкции на...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!