Отново за атаката срещу Capita

От компанията  казали на доставчик на пенсионни услуги да „приеме“, че данните на близо 500 000 клиенти са били откраднати

Британският пенсионен фонд USS потвърди, че близо половин милион клиенти може да са били засегнати от неотдавнашния пробив в данните на Capita.

В днешното си изявление USS разкри, че в четвъртък му е било съобщено, че данните на членовете, съхранявани на сървърите на Capita, са били достъпни за заплахи по време на инцидента със сигурността миналия месец.

USS заяви, че изложената на риск информация може да включва имена, дати на раждане, номера на членовете на USS и национални осигурителни номера.

Данните, до които хакерите потенциално са получили достъп, датират от началото на 2021 г. и обхващат „около 470 000 активни, отложени и пенсионирани членове“.

Според USS Capita заяви, че „в момента не може да потвърди“ дали тези данни са били ексфилтрирани от  заплахата, но препоръча на пенсионния доставчик да „работи с предположението, че това е така“.

„Очакваме да получим конкретните данни от Capita, които на свой ред ще трябва да проверим и обработим“, се казва в изявлението на компанията.

„Ще пишем на всеки от засегнатите от това членове – и, където е приложимо, на техните работодатели – възможно най-скоро, за да ги уведомим, да се извиним за причиненото безпокойство или неудобство и да предоставим текуща подкрепа и съвети.“

Изявлението на USS може да предизвика безпокойство сред други клиенти на изпадналата в затруднение фирма за ИТ аутсорсинг, която миналия месец беше разтърсена от инцидент със сигурността.

Първоначално Capita заяви, че „няма доказателства“, че данните на клиентите са били компрометирани.

По-късно обаче тя издаде последващо потвърждение, в което заяви, че има „някои доказателства за ограничено изтичане на данни“ и че това „може да включва“ данни на клиенти, доставчици или колеги.

По-рано тази седмица Capita разкри, че инцидентът със сигурността може да струва до 25 млн. долара поради разходите за възстановяване и отстраняване на нередности и таксите за консултантски услуги на трети страни.

Емануел Чавоя, старши мениджър продуктова сигурност в SonicWall, заяви пред ITPro, че последната актуализация подчертава потенциалното дългосрочно въздействие, което този пробив може да има върху партньорските организации на Capita.

Гигантът в областта на аутсорсинга предоставя услуги както за клиенти от публичния, така и от частния сектор, включително за Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

„Кибератаки като тази срещу Capita изискват малко дълъг анализ, за да се постигне ясна представа за въздействието, но това, което се знае, е, че ефектът от кибератака като тази срещу Capita може да бъде широкообхватен и да се разпростре отвъд самата организация, за да разклати доверието на клиентите, да наруши основни услуги и да се отрази на всички общности“.

USS призова членовете си да останат бдителни за потенциални измами след разкритието, като предупреди, че могат да бъдат обект на засилени заплахи като фишинг.

„Бихме искали да насърчим членовете винаги да дават лична информация само ако са абсолютно сигурни, че знаят с кого общуват“, заявиха от компанията.

„Съжаляваме, че данните на членовете са били достъпни по този начин. Активно взаимодействаме с Capita във връзка с провежданите от тях разследвания и обмисляме следващите стъпки, които са на наше разположение. Продължаваме да си взаимодействаме и с тях относно текущата подкрепа, която ще предоставят на засегнатите лица.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
Последно добавени
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!