Търсене
Close this search box.

Pentesting или сканиране за уязвимости – каква е разликата?

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съща услуга. Проблемът е, че собствениците на фирми често използват едното, когато наистина имат нужда от другото. Нека се опитаме да  обясним разликите.

Хората често бъркат тестовете за проникване и сканирането за уязвимости и е лесно да разберемзащо. И двете търсят слабости във вашата ИТ инфраструктура, като изследват вашите системи по същия начин, по който би го направил истински хакер. Има обаче много важна разлика между двете – и кога едното или  другото е по-добрият вариант.

Ръчно или автоматизирано?

Тестът за проникване е ръчна оценка на сигурността, при която специалистът по киберсигурност се опитва да намери начин да проникне във вашите системи. Това е практически, задълбочен тест за оценка на контролите за сигурност в различни системи, включително уеб приложения, мрежови и облачни среди. Завършването на този вид тестване може да отнеме няколко седмици и поради своята сложност и цена обикновено се извършва веднъж годишно.

Сканирането за уязвимости, от друга страна, е автоматизирано и се извършва от инструменти, които могат да бъдат инсталирани директно във вашата мрежа или достъпни онлайн. Скенерите за уязвимости изпълняват хиляди проверки на сигурността във вашите системи, изготвяйки списък с уязвимости със съвети за коригиране. Така че е възможно да извършвате непрекъснати проверки за сигурност дори без да имате експерт по киберсигурност на пълен работен ден във вашия екип.

Еднократно или редовно?

Тестовете за проникване отдавна са съществена част от стратегията на много организации да се защитят от кибератаки и отличен начин за намиране на недостатъци в определен момент. Но само тестването за проникване може да остави организациите беззащитни между тестовете.

Извършването на годишни тестове за проникване като основна защита срещу нападатели отдавна е съществена част от стратегията на много организации да се защитят от кибер атаки, поради основателна причина. И въпреки че със сигурност е по-добре от това да не правите нищо, то има доста съществен недостатък – какво се случва между тестовете?

Например, какво се случва, когато бъде открита критична нова уязвимост в уеб сървъра на Apache, управляващ чувствителен клиентски портал през тази дълга година между тяхното годишно пентестиране? Или грешна конфигурация на сигурността е направена от младши разработчик? Ами ако мрежов инженер временно отвори порт на защитна стена, излагаща база данни на интернет, и забрави да го затвори? Чия работа е да забелязва тези проблеми, които, ако не бъдат проверени, могат да доведат до нарушаване на сигурността на данните или компрометиране?

Тестването за проникване не е достатъчно

Без непрекъснато наблюдение на проблеми като тези, те няма да бъдат идентифицирани и коригирани, преди нападателите да получат шанса да ги използват.

Компаниите, които се нуждаят от стабилна физическа сигурност, често се хвалят, че разполагат с 24/7 автоматизирани решения за възпиране на нападатели 365 дни в годината. Така че защо някои третират киберсигурността по различен начин? Особено когато всеки ден се откриват средно 20 нови уязвимости.

Така че можете да разберете защо само рядкото планирано пентестиране не е достатъчно. Ето една проста аналогия: това е все едно да проверявате ключалките на вашите помещения с висока степен на сигурност веднъж годишно, но да ги оставите без персонал или да не проверявате дали е заключено до следващата ви година. Звучи налудничаво, нали? Кой проверява дали вратата е заключена?

Денонощно покритие

Въпреки че някои компании все още използват годишно пентестиране като единствената си линия на защита, много от тях започват да виждат колко често възникват нови заплахи и стойността на непрекъснатото, автоматизирано сканиране за заплахи.

Редовното сканиране със скенер за уязвимости като Intruder допълва ръчното тестване, като предоставя на организациите непрекъснато покритие на сигурността между ръчните тестове за проникване. Автоматизираният скенер на Intruder работи денонощно, предупреждавайки потребителите за нови уязвимости веднага щом се появят.

Сканирането за уязвимости вече е първото пристанище за компании от всякакъв размер, с експертно ръчно тестване за проникване, включено в решения като Vanguard на Intruder, използвано като мощно подкрепление.

Не е достатъчно просто да направите едното или другото. За щастие нараства осъзнаването на необходимостта от стратегия, която осигурява защита през цялата година.

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!