Pentesting или сканиране за уязвимости – каква е разликата?

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съща услуга. Проблемът е, че собствениците на фирми често използват едното, когато наистина имат нужда от другото. Нека се опитаме да  обясним разликите.

Хората често бъркат тестовете за проникване и сканирането за уязвимости и е лесно да разберемзащо. И двете търсят слабости във вашата ИТ инфраструктура, като изследват вашите системи по същия начин, по който би го направил истински хакер. Има обаче много важна разлика между двете – и кога едното или  другото е по-добрият вариант.

Ръчно или автоматизирано?

Тестът за проникване е ръчна оценка на сигурността, при която специалистът по киберсигурност се опитва да намери начин да проникне във вашите системи. Това е практически, задълбочен тест за оценка на контролите за сигурност в различни системи, включително уеб приложения, мрежови и облачни среди. Завършването на този вид тестване може да отнеме няколко седмици и поради своята сложност и цена обикновено се извършва веднъж годишно.

Сканирането за уязвимости, от друга страна, е автоматизирано и се извършва от инструменти, които могат да бъдат инсталирани директно във вашата мрежа или достъпни онлайн. Скенерите за уязвимости изпълняват хиляди проверки на сигурността във вашите системи, изготвяйки списък с уязвимости със съвети за коригиране. Така че е възможно да извършвате непрекъснати проверки за сигурност дори без да имате експерт по киберсигурност на пълен работен ден във вашия екип.

Еднократно или редовно?

Тестовете за проникване отдавна са съществена част от стратегията на много организации да се защитят от кибератаки и отличен начин за намиране на недостатъци в определен момент. Но само тестването за проникване може да остави организациите беззащитни между тестовете.

Извършването на годишни тестове за проникване като основна защита срещу нападатели отдавна е съществена част от стратегията на много организации да се защитят от кибер атаки, поради основателна причина. И въпреки че със сигурност е по-добре от това да не правите нищо, то има доста съществен недостатък – какво се случва между тестовете?

Например, какво се случва, когато бъде открита критична нова уязвимост в уеб сървъра на Apache, управляващ чувствителен клиентски портал през тази дълга година между тяхното годишно пентестиране? Или грешна конфигурация на сигурността е направена от младши разработчик? Ами ако мрежов инженер временно отвори порт на защитна стена, излагаща база данни на интернет, и забрави да го затвори? Чия работа е да забелязва тези проблеми, които, ако не бъдат проверени, могат да доведат до нарушаване на сигурността на данните или компрометиране?

Тестването за проникване не е достатъчно

Без непрекъснато наблюдение на проблеми като тези, те няма да бъдат идентифицирани и коригирани, преди нападателите да получат шанса да ги използват.

Компаниите, които се нуждаят от стабилна физическа сигурност, често се хвалят, че разполагат с 24/7 автоматизирани решения за възпиране на нападатели 365 дни в годината. Така че защо някои третират киберсигурността по различен начин? Особено когато всеки ден се откриват средно 20 нови уязвимости.

Така че можете да разберете защо само рядкото планирано пентестиране не е достатъчно. Ето една проста аналогия: това е все едно да проверявате ключалките на вашите помещения с висока степен на сигурност веднъж годишно, но да ги оставите без персонал или да не проверявате дали е заключено до следващата ви година. Звучи налудничаво, нали? Кой проверява дали вратата е заключена?

Денонощно покритие

Въпреки че някои компании все още използват годишно пентестиране като единствената си линия на защита, много от тях започват да виждат колко често възникват нови заплахи и стойността на непрекъснатото, автоматизирано сканиране за заплахи.

Редовното сканиране със скенер за уязвимости като Intruder допълва ръчното тестване, като предоставя на организациите непрекъснато покритие на сигурността между ръчните тестове за проникване. Автоматизираният скенер на Intruder работи денонощно, предупреждавайки потребителите за нови уязвимости веднага щом се появят.

Сканирането за уязвимости вече е първото пристанище за компании от всякакъв размер, с експертно ръчно тестване за проникване, включено в решения като Vanguard на Intruder, използвано като мощно подкрепление.

Не е достатъчно просто да направите едното или другото. За щастие нараства осъзнаването на необходимостта от стратегия, която осигурява защита през цялата година.

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
27 май 2023

DarkFrost унищожава гейминг индустрията

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark Frost, който извършва разпред...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
22/05/2023

Платформата, която поддържа...

Години наред зловредна платформа се използва...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!