Търсене
Close this search box.

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжейната програма на Северна Корея

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на петима души – гражданка на САЩ, украинец и трима чужденци – за участието им в киберсхеми, които са генерирали приходи за севернокорейската програма за ядрени оръжия.

Твърди се, че между октомври 2020 г. и октомври 2023 г. те са участвали в кампания, координирана от правителството на Северна Корея, „за проникване на пазарите на труда в САЩ чрез измами с цел да се наберат приходи за правителството на Северна Корея и неговата незаконна ядрена програма“.

Двама от тях, Кристина Мари Чапман и Олександър Диденко, бяха арестувани на 15 май в Личфийлд Парк, Аризона, и в Полша на 7 май 2024 г., като Министерството на правосъдието сега иска екстрадирането на Диденко в САЩ.

И двамата са обвинени в заговор за измама на Съединените щати, кражба на самоличност при утежняващи вината обстоятелства и заговор за пране на пари, телеграфна измама, измама с лични данни и банкова измама.

Трима други чуждестранни граждани, известни само с псевдонимите си (Jiho Han, Haoran Xu и Chunji Jin), също бяха обвинени в заговор за извършване на изпиране на пари.

Ако бъде признат за виновен, Чапман е заплашен от максимум 97,5 години затвор, докато максималното наказание на Диденко може да достигне 67,5 години. Всеки от Джон Доу също е заплашен от максимално наказание от 20 години.

„Чапман и нейните съучастници са извършили измама и са откраднали самоличността на американски граждани, за да дадат възможност на лица, базирани в чужбина, да се представят за местни, дистанционни ИТ работници“, заяви Никол М. Арджентиери, ръководител на наказателния отдел на Министерството на правосъдието.

Днес Държавният департамент на САЩ обяви награда в размер до 5 млн. долара за всякаква информация, свързана със съучастниците на Чапман, обвинените днес севернокорейски ИТ работници и техния ръководител, известен само като Чжунхуа.

Севернокорейците са работили дистанционно чрез ферми за лаптопи в САЩ

Според обвинителния акт Чапман е настанила компютрите на севернокорейските ИТ работници в собствения си дом, създавайки „ферма за лаптопи“, за да изглежда, че устройствата на съучастниците ѝ се намират в САЩ.

Те са били наети като дистанционни разработчици на софтуер и приложения в множество компании от класацията Fortune 500, включително компания за космически изследвания и отбрана, голяма телевизионна мрежа, технологична компания от Силициевата долина и компания с висок профил.

За работата им били платени милиони, а Чапман обработвала заплатите им от американските компании чрез своите финансови сметки.

Диденко също така е управлявал онлайн платформа, известна като UpWorkSell (чийто домейн е конфискуван от Министерството на правосъдието), като съзнателно е предоставял услуги, позволяващи на севернокорейци да използват фалшиви самоличности, докато търсят позиции за дистанционна работа в областта на информационните технологии.

„Твърди се, че Диденко е управлявал приблизително 871 прокси идентичности, предоставял е прокси акаунти за три платформи за наемане на ИТ специалисти на свободна практика и е предоставял прокси акаунти за три различни преводача на парични услуги“, казва Министерството на правосъдието.

„В координация със съучастници Диденко е улеснил функционирането на поне три базирани в САЩ „ферми за лаптопи“, в които са били разположени приблизително 79 компютъра. От юли 2018 г. насам Диденко е изпратил или получил 920 000 щатски долара под формата на плащания в САЩ“.

Тяхната схема е компрометирала над 60 американски самоличности и е засегнала повече от 300 американски компании. Тя също така е довела до фалшиви данъчни задължения за повече от 35 американски граждани и е генерирала най-малко 6,8 млн. долара приходи за чуждестранни ИТ работници.

Днес ФБР също така издаде консултативен документ с повече информация за това как севернокорейските ИТ работници подкопават сигурността на компаниите, които ги наемат, и насоки как да се разпознават схемите за севернокорейски ИТ работници.

Преди това Съединените щати публикуваха и съвместни съвети с чуждестранни партньори, в които предупреждават за севернокорейски схеми за ИТ работници, и наложиха санкции на множество организации, участващи в схеми за генериране на приходи от ИТ работници в Северна Корея.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
16 юни 2024

Бивш служител е осъден на 32 месеца затвор за и...

Бивш служител на National Computer Systems (NCS), отговарящ за осиг...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
12/06/2024

Кибератака парализира админ...

Град Кливланд, Охайо, се сблъсква с...
06/06/2024

ФБР възстановява 7000 ключа...

ФБР призовава жертвите на рансъмуер атаки...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!