Търсене
Close this search box.

Петте „НЕ“ във Facebook Marketplace

Функцията Marketplace на Facebook съществува от повече от пет години и се е превърнала в сравнително важна част от платформата. Потребителите често използват Facebook Marketplace, за да продават продукти, да се освобождават от вещи и да купуват всичко – от антики до превозни средства. За съжаление, онлайн пазарът се е превърнал и в привлекателна почва за измамници. Facebook не е имунизиран срещу измамниците, така че ежедневно ставаме свидетели на съобщения за измамени хора в платформата. Предлагаме ви кратък списък с предложения как да избегнете да станете жертва, когато използвате функцията Marketplace на Facebook.

Не плащайте пари извън Facebook или PayPal

Една от най-честите грешки на онлайн купувачите е да превеждат незастраховани средства на трета страна. Ако продавач ви притиска да преведете пари или да използвате Zelle, за да изпратите пари в брой, вместо да приемете плащане с кредитна карта, трябва наистина да сте сигурни, че искането е истинско. Често се случва купувачите да бъдат помолени да изпратят пари за дадена стока, само за да разберат по-късно, че продуктът никога не е бил изпратен или че помещението под наем не съществува. Когато пазарувате онлайн, е добре да използвате кредитна карта, тъй като тя е снабдена с план за защита.

Не използвайте опцията „приятели или роднини“

Може да се почувствате изкушени да използвате опцията „приятели и семейство“, ако се чекирате с PayPal, тъй като този вид транзакции често имат по-малко такси. Въпреки това, ако купувате от някой, който не е ваш истински приятел или член на семейството, може да бъдете измамени. Често продавачите настояват да получат парите, за да избегнат плащането на такси, но след това изчезват, след като купувачът преведе сумата. Тези видове плащания не са защитени и с функцията не трябва да се злоупотребява, дори ако на пръв поглед изглежда по-евтино. Вместо да спестите, в крайна сметка губите повече в дългосрочен план.

Не споделяйте телефонния си номер

Недобросъвестните могат да извършат измама, ако им предоставите телефонния си номер. Обикновено търсене в Google често разкрива името на телефона ви и физическия ви адрес. Откриването на телефона би допълнило списъка с почти всичко необходимо, за да може лошият тип да започне да се преструва, че сте вие, и да извърши измама. Ако купувач или продавач някога ви поиска код за проверка, вероятно сте измамени, тъй като киберпрестъпникът вероятно настройва гласов номер в Google и иска да одобрите искането.

Не приемайте надплатени суми

Ако някой ви изпрати повече пари, отколкото трябва да получите, просто откажете плащането и помолете купувача да изпрати ново. Ако не успеете да откажете и вместо това решите да възстановите сумата на купувача, лошият тип все пак ще получи пари от транзакцията, дори ако измамникът е използвал открадната кредитна карта. Да се уверите, че цената е такава, каквато е договорена, и да получите правилното плащане е от решаващо значение.

Не се срещайте с продавача/купувача

Знаем, че понякога това е трудно постижимо, но се опитайте да избягвате срещи с отсрещната страна. Личната среща води до много нови неща, които могат да се объркат, така че физическата среща трябва да бъде последното ви средство. Ако се срещнете лично, не споделяйте домашния си адрес и не се срещайте с лицето на място, което не е пренаселено. Вместо това изберете добре познато обществено място и се уговорете да се срещнете там. Добре осветените обществени места често са под наблюдение и измамникът вероятно няма да нападне, ако наоколо има много хора. Преди да си тръгнете, не забравяйте да огледате много добре предмета.

Facebook Marketplace е подобен на пазарите в реалния живот, eBay и Craig’s List. Бъдете предпазливи, когато извършвате сделки, които не правите много често. Като цяло, стига да не превеждате пари извън Facebook, сте защитени, тъй като плащанията с кредитни карти и във Facebook са застраховани. Въпреки това, дори ако измамата не ви струва нищо, времето, което бихте загубили за предявяване на претенции и за комуникация с измамника, би било загуба на време. Ако по време на транзакцията ви се струва, че понякога има нещо съмнително, вероятно е така, така че никога не се колебайте да се откажете от сделката, ако не сте напълно удовлетворени.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2024

Индиец открадна 37 милиона ...

Индийски гражданин се призна за виновен...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
26/04/2024

Банковият троянец Godfather...

Операторите на мобилен зловреден софтуер като...
Последно добавени
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!