Петте „НЕ“ във Facebook Marketplace

Функцията Marketplace на Facebook съществува от повече от пет години и се е превърнала в сравнително важна част от платформата. Потребителите често използват Facebook Marketplace, за да продават продукти, да се освобождават от вещи и да купуват всичко – от антики до превозни средства. За съжаление, онлайн пазарът се е превърнал и в привлекателна почва за измамници. Facebook не е имунизиран срещу измамниците, така че ежедневно ставаме свидетели на съобщения за измамени хора в платформата. Предлагаме ви кратък списък с предложения как да избегнете да станете жертва, когато използвате функцията Marketplace на Facebook.

Не плащайте пари извън Facebook или PayPal

Една от най-честите грешки на онлайн купувачите е да превеждат незастраховани средства на трета страна. Ако продавач ви притиска да преведете пари или да използвате Zelle, за да изпратите пари в брой, вместо да приемете плащане с кредитна карта, трябва наистина да сте сигурни, че искането е истинско. Често се случва купувачите да бъдат помолени да изпратят пари за дадена стока, само за да разберат по-късно, че продуктът никога не е бил изпратен или че помещението под наем не съществува. Когато пазарувате онлайн, е добре да използвате кредитна карта, тъй като тя е снабдена с план за защита.

Не използвайте опцията „приятели или роднини“

Може да се почувствате изкушени да използвате опцията „приятели и семейство“, ако се чекирате с PayPal, тъй като този вид транзакции често имат по-малко такси. Въпреки това, ако купувате от някой, който не е ваш истински приятел или член на семейството, може да бъдете измамени. Често продавачите настояват да получат парите, за да избегнат плащането на такси, но след това изчезват, след като купувачът преведе сумата. Тези видове плащания не са защитени и с функцията не трябва да се злоупотребява, дори ако на пръв поглед изглежда по-евтино. Вместо да спестите, в крайна сметка губите повече в дългосрочен план.

Не споделяйте телефонния си номер

Недобросъвестните могат да извършат измама, ако им предоставите телефонния си номер. Обикновено търсене в Google често разкрива името на телефона ви и физическия ви адрес. Откриването на телефона би допълнило списъка с почти всичко необходимо, за да може лошият тип да започне да се преструва, че сте вие, и да извърши измама. Ако купувач или продавач някога ви поиска код за проверка, вероятно сте измамени, тъй като киберпрестъпникът вероятно настройва гласов номер в Google и иска да одобрите искането.

Не приемайте надплатени суми

Ако някой ви изпрати повече пари, отколкото трябва да получите, просто откажете плащането и помолете купувача да изпрати ново. Ако не успеете да откажете и вместо това решите да възстановите сумата на купувача, лошият тип все пак ще получи пари от транзакцията, дори ако измамникът е използвал открадната кредитна карта. Да се уверите, че цената е такава, каквато е договорена, и да получите правилното плащане е от решаващо значение.

Не се срещайте с продавача/купувача

Знаем, че понякога това е трудно постижимо, но се опитайте да избягвате срещи с отсрещната страна. Личната среща води до много нови неща, които могат да се объркат, така че физическата среща трябва да бъде последното ви средство. Ако се срещнете лично, не споделяйте домашния си адрес и не се срещайте с лицето на място, което не е пренаселено. Вместо това изберете добре познато обществено място и се уговорете да се срещнете там. Добре осветените обществени места често са под наблюдение и измамникът вероятно няма да нападне, ако наоколо има много хора. Преди да си тръгнете, не забравяйте да огледате много добре предмета.

Facebook Marketplace е подобен на пазарите в реалния живот, eBay и Craig’s List. Бъдете предпазливи, когато извършвате сделки, които не правите много често. Като цяло, стига да не превеждате пари извън Facebook, сте защитени, тъй като плащанията с кредитни карти и във Facebook са застраховани. Въпреки това, дори ако измамата не ви струва нищо, времето, което бихте загубили за предявяване на претенции и за комуникация с измамника, би било загуба на време. Ако по време на транзакцията ви се струва, че понякога има нещо съмнително, вероятно е така, така че никога не се колебайте да се откажете от сделката, ако не сте напълно удовлетворени.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
13/05/2023

Испания разби голяма група ...

Националната полиция на Испания съобщи, че...
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!