Търсене
Close this search box.

Плащанията на откупи падат до рекордно ниско ниво – жертвите отказват да плащат

Броят на жертвите на рансъмуер, които плащат искания за откуп, е спаднал до рекордно ниското ниво от 29% през последното тримесечие на 2023 г., според фирмата за преговори за рансъмуер Coveware.

Тази тенденция стана очевидна в средата на 2021 г., когато процентът на плащанията спадна до 46%, след като преди това в началото на 2019 г. беше 85%.

Ransom payment rates

Ниво на плащанията за откуп
Източник: Coveware

Според Coveware причината за този непрекъснат спад е многостранна, включително по-добрата подготвеност на организациите, липсата на доверие към киберпрестъпниците, които обещават да не публикуват откраднати данни, и правният натиск в някои региони, където плащането на откуп стана незаконно.

Coveware установи, че дори когато данните са откраднати при кибератаки, процентът на плащанията е едва 26% през последното тримесечие.

Намалял е не само броят на жертвите, които плащат откуп, но и паричните суми на действителните плащания на откупи.

Coveware твърди, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. средният размер на плащанията на откупи е бил 568 705 USD, което представлява 33% спад спрямо предходното тримесечие, а медианният размер на плащанията на откупи е бил 200 000 USD.

Ransom payment size
Размер на плащането на откуп
Източник: Coveware

Медианата на размера на пострадалите организации спадна през 4-то тримесечие на 23 г., обръщайки тенденцията, започнала през 2-то тримесечие на 22 г., когато нападателите, очаквайки спад в размера на плащанията, предпочетоха да се насочат към по-големи компании за по-значителни плащания, за да компенсират разликата.

Size of companies targeted by ransomware
Размер на компаниите, обект на ransomware
Източник: Coveware

Забрана на плащанията на откупи

Освен горните статистически данни, докладът на Coveware засяга и спорната тема за забраните за плащане на откупи и как те биха могли да се отразят на целевите организации и общността на киберпрестъпниците.

Както уточнява компанията за киберсигурност, въпреки че на теория забраните изглеждат добра идея, на практика те далеч не са прости.

От Coveware предполагат, че ако бъдат наложени национални забрани в САЩ или в други държави, към които са силно насочени, компаниите най-вероятно ще спрат да докладват тези инциденти на властите и ще се справят с проблема, използвайки съмнителни доставчици на услуги като посредници.

Фирмата прогнозира, че ако такъв закон бъде приет, за една нощ ще се създаде голям нелегален пазар и целият напредък, постигнат в сближаването на жертвите и правоприлагащите органи, ще бъде обърнат.

„Значителна част от тези жертви биха направили бърза сметка за риска (силно увредена компания срещу риск от глоби и санкции) и след това биха се ориентирали в нелегалния пазар на доставчици на услуги“, се казва в доклада на Coveware.

„Някои компании все пак биха докладвали, за да са сигурни, но всяка жертва, която дори обмисля да плати или решава да плати, би си замълчала, тъй като би признала за престъпление, ако докладва.“

Вместо това Coveware предлага да се удвоят някои от съществуващите механизми и инициативи, които правят печеленето от ransomware все по-трудно, включително:

  • Укрепване на рамките за докладване и надлежна проверка на плащанията на откупи, като се насърчават подробното оповестяване и рамката за вземане на решения.
  • Предложете безопасни места за проактивно докладване и спазване на изискванията, съчетани със задължителни изисквания за докладване, за да се насърчи сътрудничеството с правоприлагащите органи.
  • Налагайте значителни глоби за неразкриване на инциденти, като същевременно избягвайте личната отговорност на ръководителите на КИС, за да поддържат сигурен набор от таланти.
  • Наблегнете на дългосрочното сътрудничество с правоприлагащите органи и определете ясни, дългосрочни задължения за докладване за ефективни разследвания.
  • Съсредоточете се върху стратегически мерки за намаляване на привлекателността и лекотата на плащанията на откупи, като по този начин намалите жизнеспособността на ransomware като доходоносен метод за атака.

 

За съжаление, когато навлизаме в 2024 г., рансъмуерът остава основно глобално предизвикателство за киберсигурността, демонстрирайки забележителна устойчивост срещу съществуващите решения.

Въпреки това наблюдаваният спад в броя на плащанията на откупи означава положителна тенденция, което показва, че съгласуваните усилия за борба с този проблем насочват ситуацията в правилната посока.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Болница в Кан с 869 легла и...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV)...
18/04/2024

Akira ransomware е събрала ...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA,...
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!