Търсене
Close this search box.

Подготовка на обществото за дезинформация, задвижвана от изкуствен интелект, в изборния цикъл през 2024 г.

Ако смятате, че президентските избори в САЩ през 2020 г. представляваха най-лошата кампания, изпълнена с лъжи, неверни факти и дезинформация, имам новина за вас. Все още не сте видели нищо.

Бързата еволюция на изкуствения интелект (ИИ) и аналитичните двигатели ще вкара дезинформацията в годината на кампанията в хиперскорост по отношение на създаването, разпространението и въздействието на невярното съдържание. За да се подготвим като общество да отсяваме лъжите, да се справяме с тях по подходящ начин и да стигаме до истината, трябва да разберем как работи дезинформацията в ерата на ИИ.

В тази статия са описани четирите стъпки на една кампания за дезинформация, управлявана от ИИ, и как да ги изпреварим, за да могат екипите по сигурността да бъдат по-подготвени да се справят с напредващите тактики на злонамерените участници – и да търсят истината зад тях.

Четирите стъпки на кампаниите за дезинформация, ръководени от ИИ

Стъпка 1: Разузнаване

В тази първоначална стъпка  заплахите извършват извличане на данни, анализ на настроенията и прогнозен анализ, за да идентифицират конкретни точки на социално влияние. Те ще използват тези точки на лост, за да създадат вирусност, да извършат прецизно таргетиране на конкретни проблеми, групи и лица и да сегментират целевата(ите) си аудитория(и) за оптимален резонанс на посланията. Това буквално прилича на професионална маркетингова организация, която разработва персони за маркетинг и продажби, които са персонално базирани.

Стъпка 2: Създаване на съдържание

ИИ, особено генеративният ИИ, помага на  заплахите да създават повече съдържание, по-бързо. Освен това те могат да създават съдържание, което изглежда много по-реалистично. Магията на ИИ тук се състои в това, че те могат бързо да създават изключително достоверно мултимедийно, многоезично, координирано, бързо обновявано и наблюдавано съдържание. Експертите във всички области вече са обезпокоени от такива реално изглеждащи дълбоки фалшификати. Коментирайки неотдавнашно проучване, което установи, че дезинформацията, генерирана от ИИ, може да бъде по-убедителна от дезинформацията, написана от хора, Джовани Спитале, който е ръководител на проучването, заяви: „Фактът, че дезинформацията, генерирана от ИИ, е не само по-евтина и по-бърза, но и по-ефективна, ми създава големи неприятности“.

Друга сила на изкуствения интелект при създаването на съдържание е, че той може да елиминира повторната употреба на съдържание и други белези на фалшиво съдържание, генерирано от хора. Целевите групи и лицата традиционно са в състояние да филтрират фалшивото съдържание, ако приемат, че са нащрек за него. Но с ИИ зад кулисите повторната употреба и маркерите изчезват и  заплахите могат по-добре да използват цялото ново, реално изглеждащо съдържание и да го въоръжат по-добре.

В много случаи участниците в заплахите вече разполагат с данни от успешни хакерски атаки. Използвайки ИИ, те могат деликатно да променят тези данни и формите, в които ги представят. ИИ не само им дава възможност да вкарват данни в многобройни форми на ново съдържание, но също така прави това в мащаби и със скорост, които никога преди не са били обмисляни – отвъд всичко, което хората биха могли да направят някога.

Връзката с изборите? Фалшиви хора, които изразяват мнение по време на избори. Участниците в заплахите могат да инструктират ИИ да звучи като различни видове гласоподаватели, във всички сегменти на населението. Например ИИ може лесно да създаде съдържание, което да отразява нагласите, мненията и лексиката на фермер, ако му бъде наредено да го направи. След това той може да използва същите данни, за да създаде реалистично съдържание, което вероятно ще произхожда от чиновник. ИИ е толкова гъвкав и може да продължи да се приспособява, докато получава все повече данни, голяма част от които хората сами генерират в социалните медии.

Стъпка 3: Усилване

Усилването по същество е действие, при което възможно най-много хора виждат вашето съдържание в различните платформи на социалните медии. Използвайки анализите и изкуствения интелект, участниците в заплахите разполагат с необходимата инфраструктура, за да създадат армия от фалшиви личности и герои, които в началото изглеждат истински, но с течение на времето постепенно стават „по-истински“, тъй като изкуственият интелект попълва профилите им с редовно, достоверно съдържание и истории, които не са противоречиви. Така те стават все по-способни да организират и да изглеждат като истински автентични участници в онлайн дискусии по теми, свързани с изборите. Доскоро това беше невъзможно. Участниците в заплахите трябваше да разчитат на вземане на изображения от услуги като „thispersondoesnotexist.com“, които са доста лесни за идентифициране. Много от тях дори използваха снимки от фондовите борси, при които всеки можеше просто да направи търсене на изображения в Google и да установи, че изображенията всъщност не са свързани с използваната личност.

Разполагайки с нова армия от хибридни реално-фалшиви персони, участниците в заплахите ще бъдат готови да приложат армията си по автоматичен и координиран начин в различните социални платформи. Публикувайки, повишавайки и взаимодействайки с предварително генерираното съдържание, те могат да убедят всеки, който е бил примамен от него. Това абсолютно извежда социалните кампании на следващото ниво.

Стъпка 4: Актуализация

Актуализацията в контекста на социалните кампании, управлявани от изкуствен интелект, включва събиране на обратна информация от предишни и текущи усилия за по-нататъшно оптимизиране на създаването и усилването на съдържанието. Отново прилагайки анализи и ИИ към данните, събрани от техните усилия, участниците в заплахите усъвършенстват своето съдържание, за да го направят по-достоверно и по-целенасочено. Цикълът за обратна връзка може да проследява реакциите на хората към споделеното съдържание, за да се получат по-прецизни прозрения, които позволяват следното:

  • По-подробно сегментиране на целевите аудитории
  • Идентифициране на видовете съдържание, които оказват по-голямо въздействие (по тип аудитория)
  • Определяне на социалните платформи, които най-добре усилват определени типове съдържание
  • Идеи за нови личности, които никога преди не са били разглеждани

Креативните умове, които станат експерти в задаването на все по-целенасочени въпроси към AI двигателите относно социалните кампании и данните, които те произвеждат, могат да измислят безкрайни сценарии, а AI може да ги информира как най-добре да подходят стратегически и тактически към всеки сценарий. В резултат на това актуализацията става все по-въздействаща.

Какво да правим с нашата нова реалност

В последните си два материала за SecurityWeek прогнозирах масовото разпространение на дезинформацията, задвижвана от ИИ, и как екипите по сигурността могат превантивно да се справят с кампаниите за дезинформация, включително значението на „предварителното блокиране“ за стратегическа и психологическа подготовка на хората за въздействието на кампаниите за дезинформация.

Надявам се, че тази минипоредица за ИИ и дезинформацията ще предостави обща картина за това, за което екипите по сигурността в различните индустрии трябва да се подготвят и да дадат стратегически приоритет тази година, когато големи събития като изборния цикъл през 2024 г. в много страни по света,  навлизат в пълен ход.

Автор: Рик Фъргюсън,securityweek.com

Рик Фъргюсън е вицепрезидент на отдела за разузнаване на сигурността във Forescout. Той е също така специален съветник към Европейския център за киберпрестъпност (EC3) на Европол, продуцент и писател, носител на множество награди, и член на Кралското дружество по изкуствата. Преди да се присъедини към Forescout през 2022 г., Рик работи като вицепрезидент на отдела за изследване на сигурността в Trend Micro в продължение на 15 години. Той притежава бакалавърска степен по изкуства от Университета на Уелс и е квалифициран като сертифициран етичен хакер (C|EH), сертифициран професионалист по сигурността на информационните системи (CISSP) и професионалист по архитектура на сигурността на информационните системи (ISSAP).

.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!