Търсене
Close this search box.

Потребностите от електроенергия в центровете за данни растат и Google смята, че геотермалната енергия е ключът

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Energy ще осигури чиста и надеждна геотермална енергия за захранване на нейните центрове за данни.

Google обяви ново амбициозно партньорство с подкрепяната от Berkshire Hathaway компания NV Energy за захранване на центровете за данни в Невада с геотермална енергия.

NV Energy работи със специалистите по геотермална енергия Fervo Energy, за да включи 115 MW подобрена геотермална енергия в новата тарифа за чист преход (CTT), която ще бъде доставена на Google.

В публикация в блога, в която се обявява сделката, Google заяви, че тя ще се основава на неотдавнашния търговски пилотен проект с Fervo Energy в Невада.

През ноември миналата година технологичният гигант разкри, че е стартирал „първия по рода си“ проект с Fervo, насочен към генериране на геотермална енергия за осигуряване на безвъглеродна електроенергия за центровете за данни. Проектът вече е дал обещаващи резултати, заявиха от Google.

„Оттогава Fervo постигна забележително намаляване на времето и разходите за процеса на сондиране, демонстрирайки силата на ранното търсене от страна на клиентите, което помага за бързото подобряване на технологиите в начален етап.“

По силата на новото споразумение с NV Energy Google разширява 25 пъти обема на „подобрения геотермален капацитет“, което обещава да осигури денонощно подаване на чиста енергия към местната мрежа, която обслужва операциите на гиганта за данни в щата.

Съавторите на блога, Аманда Петерсон Корио, глобален ръководител на отдела за енергия в центровете за данни, и Бриана Кобо, ръководител на отдела за иновации на енергийния пазар в Google, заявиха, че ограниченията в споразуменията за закупуване на енергия (PPA) – чрез които компаниите закупуват чиста енергия, генерирана предимно чрез вятърни или слънчеви съоръжения – отразяват необходимостта от нови модели за закупуване, за да се ускори преходът към зелена енергия.

Тези ограничения включват факта, че тези СИЕ често са изолирани от по-широкото планиране на мрежата и инвестиционните цикли на комуналните услуги, както и непредсказуемостта на времето, което прави слънчевата и вятърната енергия често ненадеждна.

В този смисъл, според Петерсон Корио и Кобо, хиперскалаторите трябва да възприемат алтернативни технологии, за да доставят чиста енергия винаги, когато е необходима.

„Тези технологии, като подобрената геотермална енергия, съхранението на енергия за дълъг период от време и усъвършенстваната ядрена енергия, са в ранен етап на развитие, сравнително скъпи и слабо стимулирани от настоящите регулаторни структури. В резултат на това клиентите често все още разчитат на изкопаеми горива за надеждно захранване, когато слънчевата и вятърната енергия не са на разположение.“

Google не е сама в стремежа си за устойчивост на центровете за данни

Предложената сделка в момента се очаква да бъде разгледана и одобрена от Комисията по комунални услуги на Невада, а Google заяви, че тя ще помогне на компанията да се доближи до целта си до 2030 г. всички нейни центрове за данни и офис кампуси да работят с 24/7 безвъглеродна енергия.

Бързането да се осигурят споразумения за закупуване на възобновяема енергия за продължаващата експлозия на търсенето на капацитет на центровете за данни накара и трите хиперскалатора да поемат сериозни ангажименти към доставчици на енергия по целия свят.

През май Microsoft подписа най-голямата корпоративна сделка за възобновяема енергия с инвестиционната компания Brookfield, която представлява споразумение на стойност 10 млрд. долара за разработване на проекти за възобновяема енергия и разкриване на 10,5 гигавата производствен капацитет между 2026 и 2030 г. в САЩ и Европа.

Технологичният гигант подписа и първото си СИЕ с Shizen Energy за осигуряване на възобновяема енергия за своите центрове за данни през октомври 2023 г.

Междувременно AWS също проучва алтернативни източници на енергия, за да отговори на енергийните нужди на центровете за данни. През март хиперскалерът обяви плановете си да придобие кампус на център за данни с ядрена енергия като част от сделка с Talen Energy на стойност 650 млн. долара.

Като част от сделката гигантът в облака ще придобие комплекса от центрове за данни Cumulus, разположен до 2,5-гигаватната атомна електроцентрала Susquehanna в Пенсилвания.

Talen заяви, че сделката ще позволи на AWS да получи достъп както до центъра за данни, така и до енергийната инфраструктура на съседната ядрена централа.

Въпреки трескавата активност около осигуряването на чиста енергия за захранване на центровете за данни, изглежда, че бумът на центровете за данни, ускорен от експлозията на генеративния изкуствен интелект, е оказал нов натиск върху енергийната инфраструктура и застрашава целите им за устойчивост.

Например в доклада за устойчивост на Microsoft за 2024 г. се посочва, че въглеродните емисии на компанията всъщност са се увеличили значително, до голяма степен благодарение на разширяването на центровете за данни.

Докладът установи, че въглеродните емисии на компанията са нараснали с 29% в резултат на стремежа за изграждане на центрове за данни в подкрепа на нейния бизнес с облачни услуги и генеративен изкуствен интелект.

В доклада се отбелязва, че през 2023 г. емисиите на компанията от обхвата 1 и 2, тези, създадени в пряк резултат от дейността на компанията, и тези от потреблението на електроенергия и топлинна енергия, са намалели с 6,3 % в сравнение с базовия показател за 2020 г.

Но това до голяма степен е било компенсирано от скок с 30,9% на емисиите от обхват 3 – тези, които възникват непряко от дейностите на активи, които не са собственост или не се контролират от Microsoft, но които са засегнати във веригата за създаване на стойност на организацията, като например въплътения въглерод в строителните материали, използвани за изграждане на нови съоръжения.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Google се отказа от плана с...

Google се отказа от плана си...
22/07/2024

CISA публикува наръчник за ...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
19/07/2024

Компаниите събират биометри...

Представете си, че се разхождате по...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!