Търсене
Close this search box.

Поверителност и сигурност – анализ на разликите

Поверителност и сигурност: Двойка, която е толкова емблематична, колкото Батман и Супермен, Люк Скайуокър и принцеса Лея и Уди и Бъз. Всеки от тези дуети работи заедно доста успешно, но са също толкова силни, възхитени и признати и сами по себе си.

По същия начин поверителността и сигурността са героите на света на данните и информацията – всеки от тях регулира, контролира и защитава данните на потребителите и организациите. Поотделно и заедно тези информационни стандарти са от решаващо значение за технологичния растеж.

Премиум услугите за защита могат да подпомогнат мерките за защита на личния живот и сигурността, както поотделно, така и в съвкупност. Преди да инвестирате в някоя от тях, научете повече за разликите между поверителност и сигурност, ролята на съответствието и как да се предпазите от неразрешено събиране на данни.

Какво представлява поверителността в цифров формат?

Поверителността на цифровите данни е правото на индивида да запази поверителността на цифровата информация – лична и професионална. Повечето онлайн потребители са съгласни, че си заслужава да защитават личния си живот, особено когато има риск за чувствителни данни.

Съществуват множество видове цифрова поверителност, включително:

 • Поверителност на информацията
 • Поверителност на данните

Всеки вид цифрова неприкосновеност на личния живот се отнася до индивидуалното право на избор кой може да има достъп до лична информация и кой може да я събира. Поради правото на цифрова неприкосновеност на личния живот много организации трябва да докладват каква информация събират, как я съхраняват и за какво я използват.

Значение на поверителността на данните

Поверителността на данните е важна за защитата на чувствителната информация на всички онлайн потребители. Различни организации – като Google, Facebook и Amazon – събират лични данни, като например:

 • Имена
 • Адреси
 • Потребителски имена
 • Пароли
 • Телефонни номера
 • Информация за плащания и карти
 • Имейл адреси
 • Номера на шофьорски книжки

Приоритизирането на цифровата неприкосновеност на личния живот може да помогне за защита на уязвимите страни от опасни престъпници, включително хакери и други киберпрестъпници.

Какво представлява цифровата сигурност?

Цифровата сигурност се отнася до защитата, която хората и организациите предприемат, за да защитят своята лична и професионална информация. Цифровата сигурност е обширна тема и има няколко отделни вида сигурност, които обхващат определени мерки за сигурност и срокове:

 • Киберсигурност: защита на данни и информация от неоторизирани лица.
 • Сигурност на данните: защита на данните и информацията през целия им жизнен цикъл
 • Сигурност с нулево доверие: рамка за сигурност, която позволява достъп само на оторизирани потребители

Освен това цифровата сигурност се отнася до действието за защита на цифровата неприкосновеност на личния живот. Макар че сигурността не е право – както неприкосновеността на личния живот – тя е публична възможност за тези, които желаят да прилагат собствените си защити.

Инструменти за киберсигурност

Ефективната киберсигурност използва различни методи и инструменти за защита на чувствителни данни, включително:

 • VPN мрежи: Сърфирането в интернет е частно защитено навсякъде с помощта на VPN, която маскира местоположенията – физически и виртуални.
 • Защитна стена: Защитните стени осигуряват на информационните системи допълнителна защита срещу хакери и лоши играчи.
 • Криптиране: Криптираните данни обикновено са по-трудни за хакване, отколкото некриптираните.
 • Антивирусен софтуер: Антивирусният софтуер помага на потребителите да идентифицират потенциално опасни приложения и да премахват злонамерени цифрови участници.
 • Удостоверяване на потребителя: Защитите за удостоверяване на потребителите – като двуфакторно удостоверяване и OAuth – помагат на неоторизираните потребители да не влизат в системите за данни.

 

Поверителност срещу сигурност

Поверителността и сигурността често вървят ръка за ръка, но между тях има няколко основни разлики.

Когато обсъждат поверителността на цифровите данни, потребителите вземат предвид:

 • Използването и контрола на данните
 • Как неприкосновеността на личния живот дава приоритет на индивида
 • Правната защита, която варира в зависимост от възрастта, вида на информацията и местоположението

Когато обсъждат цифровата сигурност, потребителите разглеждат:

 • Защита на данните
 • Как сигурността дава приоритет както на физическите лица, така и на предприятията
 • Сигурността не е правно защитена

Поверителността и сигурността се различават съществено, но успехът на трансфера на данни и информация зависи от тяхното взаимодействие. Поддържането на двете може да намали възможността за нарушаване на сигурността на публични и частни данни.

 

Поверителност и сигурност срещу съответствие

Съответствието се отнася до това дали дадена организация или лице отговаря на най-простите изисквания на закон, правило или стандарт. Често законите за цифрова поверителност и сигурност поддържат някаква форма на очакване за съответствие, а спазването на регулациите изисква от потребителите да разглеждат поверителността и сигурността заедно.

Съществуват множество нива на съответствие, които диктуват дали поверителността или сигурността са приоритетни. Например за тези стандарти има различни очаквания за съответствие:

 • HIPAA: Очакванията за съответствие се съгласяват, че поверителността и сигурността са еднакво важни.
 • HIV-статус: Очакванията за съответствие дават приоритет на неприкосновеността на личния живот, докато сигурността е второстепенно очакване.

В много случаи – включително HIPAA – съответствието може бързо да се превърне в законово изискване в случай на сигурност на данните и неприкосновеност на личния живот. Потребителите, които не отговарят на очакванията за съответствие, могат да бъдат подведени под съдебна отговорност за това, че не са защитили личната информация на обхванатите лица.

Кое е по-важно?

Поверителността и сигурността обикновено са еднакво важни, но очакванията за съответствие и приоритетите на потребителите или организацията могат да повлияят на важността на всяка от тях. Преди да се определят нивата на важност на неприкосновеността на личния живот и сигурността, е необходимо да се разберат нивата на съответствие на даден стандарт.

Ако се стигне до най-лошото, обикновено е най-добре да се счита, че поверителността и сигурността са сътрудничество, а не конкуренция – позволявайки на всяко от тях да подкрепя другото.

Поверителност и сигурност: 6 съвета за защита

Поверителността срещу сигурността трябва да бъде не толкова конкуренция, колкото подкрепящо партньорство. За да подкрепят и двете, отделните лица и организации могат да следват конкретни съвети за защита:

1.. Сърфиране с VPN

Независимо дали искате да получите достъп до съдържание, забранено във вашата страна, или искате да защитите личните си данни с допълнителна сигурност, помислете за използване на VPN. Този вид инструмент за сигурност маскира публичния IP адрес и защитава данните от трети страни. Дори ако киберпрестъпник хакне връзката ви, VPN мрежата ще продължи да защитава и криптира данните.

2. Общувайте с криптиране
Споделянето на чувствителни данни в цифров вид не е препоръчително, но те могат да бъдат защитени чрез криптиране от край до край. Криптирането не позволява на подслушващите киберпрестъпници да четат и записват цифровата комуникация, защитавайки неприкосновеността на личния живот на изпращача и получателя. Специфични форми на криптиране – като AES криптиране и PGP криптиране – могат да се използват за защита на данни в конкретни платформи.

3. Ограничете споделянето в социалните мрежи
Лицата могат да защитят неприкосновеността на личния си живот и да подкрепят индивидуалната сигурност, като ограничат това, което споделят в социалните платформи. Цифровият отпечатък – който представлява следа от онлайн дейността на дадено лице – може да бъде проследен. Ако даден потребител споделя лична информация като номера на кредитни карти, пароли, законни имена, адреси и телефонни номера в социалните платформи, тя може да бъде проследена и открадната от киберпрестъпници.

4. Използвайте мениджър на пароли
Цифровите мениджъри на пароли са системи за сигурност, които отделните лица и организации могат да използват за съхранение и защита на пароли. Този тип защита може да бъде безплатна или платена, а оторизираните потребители могат да предават вътрешна информация помежду си. Потребителите използват мениджъри на пароли и за съхраняване на уникални потребителски имена и пароли за множество акаунти, което също може да повиши сигурността и поверителността.

5. Опитайте блокиране на реклами
За сърфиращите в интернет е възможно да изтеглят блокери на реклами и разширения за блокиране на бисквитки, за да защитят личните данни от неоторизирано събиране. Важно е обаче да проучите потенциално злонамерените разширения на браузъра, преди да изтеглите каквото и да било на устройството.

6. Инсталиране на антивирусен софтуер
Опциите за антивирусен софтуер – за различни устройства като iPhone и Android – могат да помогнат за защита на устройствата от зловреден софтуер, крадящ данни. Освен това антивирусният софтуер може да предупреждава потребителите за потенциално опасни приложения, уебсайтове и друг софтуер.

Други предпазни мерки за сигурност, като например частни търсачки, също могат да помогнат на потребителите да поддържат неприкосновеността на личния живот и сигурността. Със специализираните защитни изтегляния от Panda Security можете да превърнете неприкосновеността на личния живот срещу сигурността от конкуренция в индивидуално полезно сътрудничество.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!