Търсене
Close this search box.

Прахът и топлината са най-големият враг на компютъра

Едно от най-лошите неща, които могат да се случат на компютъра, е той да прегрее, защото обикновено това води до повреда на захранването и евентуално до повреда на дънната платка.

За да предотвратите това, се уверете, че през компютъра преминава добър въздушен поток. Всички изпускателни вентилатори трябва да работят правилно, а вентилационните отвори за всмукване на въздух не бива да бъдат запушени с прах, ако искаме да има добър въздушен поток.

Обикновено има поне два вентилатора, които поддържат охлаждането на процесора. Изпускателният вентилатор на процесора засмуква въздух от всмукателните вентилационни отвори и издърпва въздуха през дисковото устройство и електрическите компоненти, като по този начин отстранява топлината, генерирана от тези компоненти. Вторият вентилатор е на захранването. Този вентилатор изпълнява подобна функция, като засмуква въздуха през захранването и изхвърля горещия въздух от задната или страничната част на процесора. Повредата на някой от тези два вентилатора може да доведе до сериозни проблеми и в крайна сметка до повреда на компютъра.

Повредите на вентилаторите могат да възникнат, но не са много чести. Най-големият проблем за прегряването е прахът. В някои район се получава наистина много прах. Когато вентилационните отвори се запушат, през компютъра не може да се изтегли достатъчно въздух, за да се охладят компонентите.

Оставянето на компютъра на пода или още по-лошо – на килима, допринася за натрупването на прах, косми от домашни любимци и влакна от килима, които се всмукват във въздухозаборника и запушват вентилационните отвори. Ако сте интензивен пушач, проблемът всъщност се усложнява от частиците дим, които често матират праха и космите, блокирайки напълно въздушния поток.

Компютърът трябва да се почиства периодично, за да се отстранят прахоляците, скупчените косми от домашни любимци и влакната от килими, както и буболечките, които често пълзят вътре в компютъра (мравките и хлебарките са много разпространени). Лопатките на вентилатора често събират големи количества прахови частици. Прахът, който се събира по лопатките на вентилатора, ги изважда от равновесие, което води до прекомерно износване на лагерите.

Засмукването на въздух от захранващия блок е голяма проблемна област. Прахът и влакната, които попадат в компютъра ви, обикновено се залепват за решетката на въздухозаборника на захранването. Когато засмукването на въздух към захранването е ограничено, то може да прегрее и да изгори. Това може да доведе и до повреда на дънната платка.

Друга критична област за почистване са вентилационните отвори в радиатора на процесора. Повечето късни модели процесори, които са високоскоростни, генерират голямо количество топлина. Повечето производители на хардуер инсталират радиатор на процесора, за да помогнат за разсейването на топлината. Когато ребрата на радиатора се задръстят с прах, топлината не може да се разсейва правилно и процесорът може да прегрее.

Необходимо е да се полагат изключителни грижи при отстраняване на праха и замърсяванията от вътрешността на компютъра. Трябва да се използва подходящо оборудване за почистване, за да не се повредят компонентите на дънната платка. Обикновената домашна прахосмукачка (или прахосмукачка за коли) може да засмуче компонентите направо от дънната платка.

Почистването на вътрешността на компютъра е дълъг и досаден процес и може да отнеме няколко часа, ако се извършва правилно. Това определено е работа, която трябва да се остави на компютърните специалисти. Почистването на праха от компютъра ви трябва да се извършва поне веднъж годишно, а ако компютърът ви е в помещение с мокет или  килим, се препоръчва на всеки шест месеца.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!