Търсене
Close this search box.

Прахът и топлината са най-големият враг на компютъра

Едно от най-лошите неща, които могат да се случат на компютъра, е той да прегрее, защото обикновено това води до повреда на захранването и евентуално до повреда на дънната платка.

За да предотвратите това, се уверете, че през компютъра преминава добър въздушен поток. Всички изпускателни вентилатори трябва да работят правилно, а вентилационните отвори за всмукване на въздух не бива да бъдат запушени с прах, ако искаме да има добър въздушен поток.

Обикновено има поне два вентилатора, които поддържат охлаждането на процесора. Изпускателният вентилатор на процесора засмуква въздух от всмукателните вентилационни отвори и издърпва въздуха през дисковото устройство и електрическите компоненти, като по този начин отстранява топлината, генерирана от тези компоненти. Вторият вентилатор е на захранването. Този вентилатор изпълнява подобна функция, като засмуква въздуха през захранването и изхвърля горещия въздух от задната или страничната част на процесора. Повредата на някой от тези два вентилатора може да доведе до сериозни проблеми и в крайна сметка до повреда на компютъра.

Повредите на вентилаторите могат да възникнат, но не са много чести. Най-големият проблем за прегряването е прахът. В някои район се получава наистина много прах. Когато вентилационните отвори се запушат, през компютъра не може да се изтегли достатъчно въздух, за да се охладят компонентите.

Оставянето на компютъра на пода или още по-лошо – на килима, допринася за натрупването на прах, косми от домашни любимци и влакна от килима, които се всмукват във въздухозаборника и запушват вентилационните отвори. Ако сте интензивен пушач, проблемът всъщност се усложнява от частиците дим, които често матират праха и космите, блокирайки напълно въздушния поток.

Компютърът трябва да се почиства периодично, за да се отстранят прахоляците, скупчените косми от домашни любимци и влакната от килими, както и буболечките, които често пълзят вътре в компютъра (мравките и хлебарките са много разпространени). Лопатките на вентилатора често събират големи количества прахови частици. Прахът, който се събира по лопатките на вентилатора, ги изважда от равновесие, което води до прекомерно износване на лагерите.

Засмукването на въздух от захранващия блок е голяма проблемна област. Прахът и влакната, които попадат в компютъра ви, обикновено се залепват за решетката на въздухозаборника на захранването. Когато засмукването на въздух към захранването е ограничено, то може да прегрее и да изгори. Това може да доведе и до повреда на дънната платка.

Друга критична област за почистване са вентилационните отвори в радиатора на процесора. Повечето късни модели процесори, които са високоскоростни, генерират голямо количество топлина. Повечето производители на хардуер инсталират радиатор на процесора, за да помогнат за разсейването на топлината. Когато ребрата на радиатора се задръстят с прах, топлината не може да се разсейва правилно и процесорът може да прегрее.

Необходимо е да се полагат изключителни грижи при отстраняване на праха и замърсяванията от вътрешността на компютъра. Трябва да се използва подходящо оборудване за почистване, за да не се повредят компонентите на дънната платка. Обикновената домашна прахосмукачка (или прахосмукачка за коли) може да засмуче компонентите направо от дънната платка.

Почистването на вътрешността на компютъра е дълъг и досаден процес и може да отнеме няколко часа, ако се извършва правилно. Това определено е работа, която трябва да се остави на компютърните специалисти. Почистването на праха от компютъра ви трябва да се извършва поне веднъж годишно, а ако компютърът ви е в помещение с мокет или  килим, се препоръчва на всеки шест месеца.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
Бъдете социални
Още по темата
06/12/2023

Evil Twin - какво е и как д...

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може...
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
16/11/2023

Киберсигурност в търговията...

Краят на годината е изключително натоварено...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!