Нов правителствен доклад предполага, че 16% от всички деца в Обединеното кралство на възраст между 3 и 4 години в момента използват приложението за споделяне на видео TikTok. Това число нараства до 33% от всички деца на възраст 5-7 години.

Какъв е проблемът?

Условията на услугата на TikTok са ясни – на никой под 13-годишна възраст не е разрешено да създава акаунт за гледане на видеоклипове. Подобно на други онлайн услуги (YouTube, Facebook, Google и др.), TikTok всъщност има екип от модератори, които идентифицират и премахват съдържание, публикувано от малки деца.

Въпреки това е малко вероятно малките деца да се регистрират със собствени потребителски акаунти в TikTok. Вместо това те използват телефоните на родителите си, за да гледат видеоклипове, като са влезли във валиден акаунт на пълнолетен потребител.

С това обаче има два проблема. Първо, TikTok е строго за използване от лица над 13 години. Профилите не са предназначени за споделяне или достъп от непълнолетни хора. Ако TikTok подозира, че това се случва, те могат да анулират акаунта на родителите и да им забранят за постоянно услугата.

Второ, възрастовата граница съществува, защото потребителите на TikTok понякога споделят съдържание, което е неподходящо за малки деца. TikTok е законово задължен да защитава младежите от тези видеоклипове (като популяризиране на хранителни разстройства, насилие или порнография). Забраната на лица под 13 години е много прост начин да се гарантира, че те могат да изпълнят своите ангажименти. Родителите, които позволяват на малките си деца да използват TikTok, поемат риск децата им да бъдат изложени на нещо неподходящо – дори и случайно.

Има по-голям проблем…

Но не само съдържанието в TikTok може да е проблематично. Експертите по детско развитие са все по-загрижени, че използването на медии с ултракъс формат всъщност уврежда способностите на децата за учене.

Те открили, че децата сега се борят да се съсредоточат върху по-дълго съдържание – като филми и телевизионни програми. Почти всички деца използват второ устройство – като таблет или телефон – едновременно с гледането на телевизия или опитите да учат. Това има сериозно отрицателно въздействие върху тяхното образование, тъй като те не са в състояние да се концентрират достатъчно дълго, за да разберат това, което учат.

В дългосрочен план тази неспособност за концентрация ще има значително отрицателно въздействие върху образователните им постижения. Някои ще се борят на изпитите си, като не успяват да разгърнат пълния си потенциал в училище.

Как да спрем използването на TikTok от непълнолетни

Както всеки възрастен знае, социалните медии са доста пристрастяващи – дори и за децата. Това означава, че всеки родител, чието малко дете вече използва TikTok, ще се сблъска с борба, опитвайки се да го накара да се откаже от навика. Правилата обаче са ясни – на лица под 13 години е забранено да използват платформата. Насърчаването на децата да нарушават правилата ще има сериозни последици – акаунтът ви може да бъде изтрит. Още по-лошото е, че детето ви може да страда от дългосрочни проблеми в училище, като постоянно се занимава с краткосрочно съдържание.

За по-големи деца, които имат свои собствени устройства, помислете за инсталиране на инструмент като Panda Parental Control. Това приложение ви позволява да разберете по-добре как децата ви използват своите устройства и да им помогнете да избягват вредно или безполезно съдържание.

С Panda Parental Control можете например да блокирате уебсайтове и приложения с възрастово ограничение, като незабавно решавате проблема с регистрацията в услугите, преди те да са достатъчно възрастни. Можете също да зададете времеви ограничения, за да помогнете на децата да стоят далеч от  устройствата си в училище или когато се предполага, че трябва да си пишат домашните.

Източник: Panda Media Center
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Подобни публикации

13 май 2022

Нов инструмент откри над 100 уязвимости в офисн...

Изследователи по сигурността са разработили инструмент за сканиране...

Смърф атаките

Smurf е разпределена атака с отказ на услуга (DDoS), при която напа...

ФБР предупреждава за нова банкова измама

ФБР  издаде сигнал по-рано този месец, в който подробно описва нов ...
11 май 2022

Как да замъглите къщата си в Google Maps

Може би вече сте забелязали, но лицата на хората в Street View на G...
10 май 2022

Коста Рика обявява извънредно положение заради ...

Съобщава се, че новият президент на Коста Рика Родриго, Чавес Робле...

Преглед на WatchGuard Firebox M670

Поглеждайки в горната част на семейството на уреди за сигурност на ...
10 май 2022

Salesforce придобива Troop.ai

Salesforce обяви окончателно споразумение за закупуване на Tropps.a...

Panda Free Antivitus отново е най-добрият безпл...

Panda отново е номер 1. Тестовете за производителност на AV-Compara...

Microsoft прави Defender for Business общодостъпен

Microsoft вече направи достъпна самостоятелната версия на Microsoft...

Мнения и коментари

(0.0)
0.0/5
{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Бъдете социални
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Още по темата
11/05/2022

Смърф атаките

Smurf е разпределена атака с отказ...
11/05/2022

Как да замъглите къщата си ...

Може би вече сте забелязали, но...
10/05/2022

Преглед на WatchGuard Fireb...

Поглеждайки в горната част на семейството...
Последно добавени
13/05/2022

Нов инструмент откри над 10...

Изследователи по сигурността са разработили инструмент...
11/05/2022

Смърф атаките

Smurf е разпределена атака с отказ...
11/05/2022

ФБР предупреждава за нова б...

ФБР  издаде сигнал по-рано този месец,...
Ключови думи