Правите ли тази важна грешка в TikTok?

Нов правителствен доклад предполага, че 16% от всички деца в Обединеното кралство на възраст между 3 и 4 години в момента използват приложението за споделяне на видео TikTok. Това число нараства до 33% от всички деца на възраст 5-7 години.

Какъв е проблемът?

Условията на услугата на TikTok са ясни – на никой под 13-годишна възраст не е разрешено да създава акаунт за гледане на видеоклипове. Подобно на други онлайн услуги (YouTube, Facebook, Google и др.), TikTok всъщност има екип от модератори, които идентифицират и премахват съдържание, публикувано от малки деца.

Въпреки това е малко вероятно малките деца да се регистрират със собствени потребителски акаунти в TikTok. Вместо това те използват телефоните на родителите си, за да гледат видеоклипове, като са влезли във валиден акаунт на пълнолетен потребител.

С това обаче има два проблема. Първо, TikTok е строго за използване от лица над 13 години. Профилите не са предназначени за споделяне или достъп от непълнолетни хора. Ако TikTok подозира, че това се случва, те могат да анулират акаунта на родителите и да им забранят за постоянно услугата.

Второ, възрастовата граница съществува, защото потребителите на TikTok понякога споделят съдържание, което е неподходящо за малки деца. TikTok е законово задължен да защитава младежите от тези видеоклипове (като популяризиране на хранителни разстройства, насилие или порнография). Забраната на лица под 13 години е много прост начин да се гарантира, че те могат да изпълнят своите ангажименти. Родителите, които позволяват на малките си деца да използват TikTok, поемат риск децата им да бъдат изложени на нещо неподходящо – дори и случайно.

Има по-голям проблем…

Но не само съдържанието в TikTok може да е проблематично. Експертите по детско развитие са все по-загрижени, че използването на медии с ултракъс формат всъщност уврежда способностите на децата за учене.

Те открили, че децата сега се борят да се съсредоточат върху по-дълго съдържание – като филми и телевизионни програми. Почти всички деца използват второ устройство – като таблет или телефон – едновременно с гледането на телевизия или опитите да учат. Това има сериозно отрицателно въздействие върху тяхното образование, тъй като те не са в състояние да се концентрират достатъчно дълго, за да разберат това, което учат.

В дългосрочен план тази неспособност за концентрация ще има значително отрицателно въздействие върху образователните им постижения. Някои ще се борят на изпитите си, като не успяват да разгърнат пълния си потенциал в училище.

Как да спрем използването на TikTok от непълнолетни

Както всеки възрастен знае, социалните медии са доста пристрастяващи – дори и за децата. Това означава, че всеки родител, чието малко дете вече използва TikTok, ще се сблъска с борба, опитвайки се да го накара да се откаже от навика. Правилата обаче са ясни – на лица под 13 години е забранено да използват платформата. Насърчаването на децата да нарушават правилата ще има сериозни последици – акаунтът ви може да бъде изтрит. Още по-лошото е, че детето ви може да страда от дългосрочни проблеми в училище, като постоянно се занимава с краткосрочно съдържание.

За по-големи деца, които имат свои собствени устройства, помислете за инсталиране на инструмент като Panda Parental Control. Това приложение ви позволява да разберете по-добре как децата ви използват своите устройства и да им помогнете да избягват вредно или безполезно съдържание.

С Panda Parental Control можете например да блокирате уебсайтове и приложения с възрастово ограничение, като незабавно решавате проблема с регистрацията в услугите, преди те да са достатъчно възрастни. Можете също да зададете времеви ограничения, за да помогнете на децата да стоят далеч от  устройствата си в училище или когато се предполага, че трябва да си пишат домашните.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
Бъдете социални
Още по темата
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
01/02/2023

Как правилно да скриете чув...

Цифровите документи вече са важна част...
01/02/2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни?...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!