Правите ли тази важна грешка в TikTok?

Нов правителствен доклад предполага, че 16% от всички деца в Обединеното кралство на възраст между 3 и 4 години в момента използват приложението за споделяне на видео TikTok. Това число нараства до 33% от всички деца на възраст 5-7 години.

Какъв е проблемът?

Условията на услугата на TikTok са ясни – на никой под 13-годишна възраст не е разрешено да създава акаунт за гледане на видеоклипове. Подобно на други онлайн услуги (YouTube, Facebook, Google и др.), TikTok всъщност има екип от модератори, които идентифицират и премахват съдържание, публикувано от малки деца.

Въпреки това е малко вероятно малките деца да се регистрират със собствени потребителски акаунти в TikTok. Вместо това те използват телефоните на родителите си, за да гледат видеоклипове, като са влезли във валиден акаунт на пълнолетен потребител.

С това обаче има два проблема. Първо, TikTok е строго за използване от лица над 13 години. Профилите не са предназначени за споделяне или достъп от непълнолетни хора. Ако TikTok подозира, че това се случва, те могат да анулират акаунта на родителите и да им забранят за постоянно услугата.

Второ, възрастовата граница съществува, защото потребителите на TikTok понякога споделят съдържание, което е неподходящо за малки деца. TikTok е законово задължен да защитава младежите от тези видеоклипове (като популяризиране на хранителни разстройства, насилие или порнография). Забраната на лица под 13 години е много прост начин да се гарантира, че те могат да изпълнят своите ангажименти. Родителите, които позволяват на малките си деца да използват TikTok, поемат риск децата им да бъдат изложени на нещо неподходящо – дори и случайно.

Има по-голям проблем…

Но не само съдържанието в TikTok може да е проблематично. Експертите по детско развитие са все по-загрижени, че използването на медии с ултракъс формат всъщност уврежда способностите на децата за учене.

Те открили, че децата сега се борят да се съсредоточат върху по-дълго съдържание – като филми и телевизионни програми. Почти всички деца използват второ устройство – като таблет или телефон – едновременно с гледането на телевизия или опитите да учат. Това има сериозно отрицателно въздействие върху тяхното образование, тъй като те не са в състояние да се концентрират достатъчно дълго, за да разберат това, което учат.

В дългосрочен план тази неспособност за концентрация ще има значително отрицателно въздействие върху образователните им постижения. Някои ще се борят на изпитите си, като не успяват да разгърнат пълния си потенциал в училище.

Как да спрем използването на TikTok от непълнолетни

Както всеки възрастен знае, социалните медии са доста пристрастяващи – дори и за децата. Това означава, че всеки родител, чието малко дете вече използва TikTok, ще се сблъска с борба, опитвайки се да го накара да се откаже от навика. Правилата обаче са ясни – на лица под 13 години е забранено да използват платформата. Насърчаването на децата да нарушават правилата ще има сериозни последици – акаунтът ви може да бъде изтрит. Още по-лошото е, че детето ви може да страда от дългосрочни проблеми в училище, като постоянно се занимава с краткосрочно съдържание.

За по-големи деца, които имат свои собствени устройства, помислете за инсталиране на инструмент като Panda Parental Control. Това приложение ви позволява да разберете по-добре как децата ви използват своите устройства и да им помогнете да избягват вредно или безполезно съдържание.

С Panda Parental Control можете например да блокирате уебсайтове и приложения с възрастово ограничение, като незабавно решавате проблема с регистрацията в услугите, преди те да са достатъчно възрастни. Можете също да зададете времеви ограничения, за да помогнете на децата да стоят далеч от  устройствата си в училище или когато се предполага, че трябва да си пишат домашните.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
23 септември 2022

Путин освободи от мобилизация IT - специалистите

Руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиит...
22 септември 2022

Изследователи разкриха дългогодишна шпионска к...

Откриха нова вълна от кампания за мобилно наблюдение, насочена към ...
22 септември 2022

Стартира нов конкурс за подобряване на сигурнос...

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се прев...
22 септември 2022

Виртуални частни мрежи - ръководство за начинаещи

Всички правим  това: чакаме да се качим на самолет и проверяваме им...
Бъдете социални
Още по темата
24/09/2022

Как да изтриете твърд диск ...

Може да си мислите, че кaто...
22/09/2022

Виртуални частни мрежи - ръ...

Всички правим  това: чакаме да се...
21/09/2022

Защитата на крайната точка ...

За юристите цифровата трансформация също носи...
Последно добавени
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
27/09/2022

Нова кибератака чрез Messe...

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!