Правите ли тази важна грешка в TikTok?

Нов правителствен доклад предполага, че 16% от всички деца в Обединеното кралство на възраст между 3 и 4 години в момента използват приложението за споделяне на видео TikTok. Това число нараства до 33% от всички деца на възраст 5-7 години.

Какъв е проблемът?

Условията на услугата на TikTok са ясни – на никой под 13-годишна възраст не е разрешено да създава акаунт за гледане на видеоклипове. Подобно на други онлайн услуги (YouTube, Facebook, Google и др.), TikTok всъщност има екип от модератори, които идентифицират и премахват съдържание, публикувано от малки деца.

Въпреки това е малко вероятно малките деца да се регистрират със собствени потребителски акаунти в TikTok. Вместо това те използват телефоните на родителите си, за да гледат видеоклипове, като са влезли във валиден акаунт на пълнолетен потребител.

С това обаче има два проблема. Първо, TikTok е строго за използване от лица над 13 години. Профилите не са предназначени за споделяне или достъп от непълнолетни хора. Ако TikTok подозира, че това се случва, те могат да анулират акаунта на родителите и да им забранят за постоянно услугата.

Второ, възрастовата граница съществува, защото потребителите на TikTok понякога споделят съдържание, което е неподходящо за малки деца. TikTok е законово задължен да защитава младежите от тези видеоклипове (като популяризиране на хранителни разстройства, насилие или порнография). Забраната на лица под 13 години е много прост начин да се гарантира, че те могат да изпълнят своите ангажименти. Родителите, които позволяват на малките си деца да използват TikTok, поемат риск децата им да бъдат изложени на нещо неподходящо – дори и случайно.

Има по-голям проблем…

Но не само съдържанието в TikTok може да е проблематично. Експертите по детско развитие са все по-загрижени, че използването на медии с ултракъс формат всъщност уврежда способностите на децата за учене.

Те открили, че децата сега се борят да се съсредоточат върху по-дълго съдържание – като филми и телевизионни програми. Почти всички деца използват второ устройство – като таблет или телефон – едновременно с гледането на телевизия или опитите да учат. Това има сериозно отрицателно въздействие върху тяхното образование, тъй като те не са в състояние да се концентрират достатъчно дълго, за да разберат това, което учат.

В дългосрочен план тази неспособност за концентрация ще има значително отрицателно въздействие върху образователните им постижения. Някои ще се борят на изпитите си, като не успяват да разгърнат пълния си потенциал в училище.

Как да спрем използването на TikTok от непълнолетни

Както всеки възрастен знае, социалните медии са доста пристрастяващи – дори и за децата. Това означава, че всеки родител, чието малко дете вече използва TikTok, ще се сблъска с борба, опитвайки се да го накара да се откаже от навика. Правилата обаче са ясни – на лица под 13 години е забранено да използват платформата. Насърчаването на децата да нарушават правилата ще има сериозни последици – акаунтът ви може да бъде изтрит. Още по-лошото е, че детето ви може да страда от дългосрочни проблеми в училище, като постоянно се занимава с краткосрочно съдържание.

За по-големи деца, които имат свои собствени устройства, помислете за инсталиране на инструмент като Panda Parental Control. Това приложение ви позволява да разберете по-добре как децата ви използват своите устройства и да им помогнете да избягват вредно или безполезно съдържание.

С Panda Parental Control можете например да блокирате уебсайтове и приложения с възрастово ограничение, като незабавно решавате проблема с регистрацията в услугите, преди те да са достатъчно възрастни. Можете също да зададете времеви ограничения, за да помогнете на децата да стоят далеч от  устройствата си в училище или когато се предполага, че трябва да си пишат домашните.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!