Търсене
Close this search box.

Прегарянето на специалистите по киберсигурност достига тревожни нива

Според ново проучване прегарянето сред висшите специалисти по киберсигурност се засилва от нарастващите нива на кибератаки.

Проучването на CyberArk показва, че повишените заплахи за сигурността засягат способността на специалистите да изпълняват ефективно своите функции, като почти две трети от тях се борят с нарастващото работно натоварване.

Повече от две трети от ръководителите на висшия мениджмънт също смятат, че прегарянето е повлияно от повишените нива на заплахи, което се отразява на способността им да вземат важни решения на високо ниво.

Натоварването на висшия персонал по сигурността се случва успоредно с нарастването на атаките през последните месеци. Проучване на CyberArk установи, че над 80% от организациите са преживели опит за атака с ransomware през 2023 г., което е увеличение спрямо предходната година.

Дейвид Хигинс, старши директор на отдела за полеви технологии в CyberArk, заяви, че нарастващият процент на прегаряне сред специалистите по сигурността поражда сериозни опасения относно способността им да се справят с нарастващите заплахи.

„Способността да се следи за намеса в технологичната инфраструктура на организацията и за промени в пейзажа на заплахите е неразделна част от ролята на всеки специалист по сигурността, като се има предвид бързото темпо и въздействието на кибератаките“, каза той.

„Прегарянето е обезпокоително в този контекст, тъй като то влошава способността за защита на тяхната организация. Едно погрешно решение или пропуснат сигнал може да отвори вратата към репутационни и парични щети за организацията.“

Стрес за специалистите по сигурността

Докладът е най-новото предупреждение за рязко покачващите се нива на стрес в сектора на киберсигурността, като неотдавнашно проучване на Chartered Institute of Information Security (CIISec) установи, че почти една четвърт от специалистите по сигурността работят повече от 48 часа седмично.

Изследване на Gartner от началото на 2023 г. установи, че почти половината от ръководителите в областта на сигурността биха могли да сменят професията си до 2025 г. поради това, което консултантската компания определи като „неустойчиви нива на стрес“.

Предвижданото напускане, свързано със стреса, идва на фона на критичен период за задържане на таланти в по-широката индустрия за сигурност.

Според доклад на ISC2 от тази седмица недостигът на специалисти в областта на киберсигурността в световен мащаб е бил 3,4 милиона души през миналата година, докато общата работна сила в областта на киберсигурността е била 4,7 милиона души.

Респондентите заявиха пред ISC2, че са най-загрижени за недостига на умения, съкращенията в екипите им и увеличеното работно натоварване.

Изследването на CyberArk съвпада с настоящите прогнози за задържане на талантите. Фирмата установи, че повече от шест от десет специалисти по киберсигурност смятат, че „редовното“ текучество на служители през следващите 12 месеца също ще доведе до проблеми със сигурността.

По същия начин почти една трета твърдят, че недостигът на умения в областта на киберсигурността възпрепятства защитата на сигурността.

„Прегарянето на служителите, засягащо екипите за киберсигурност, трябва да бъде преодоляно – и то бързо – ако организациите искат да запазят киберзащитата си непробиваема“, казва Хигинс.

„Преди всичко, прякото справяне с текущите заплахи – независимо дали от вътрешни или външни източници – изисква работна сила, която е психически, физически и технически подготвена да държи атаките на разстояние. И това трябва да бъде абсолютен приоритет.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!