Търсене
Close this search box.

Проблемите пред цифровата трансформация

Цифровата трансформация е на дневен ред, а ръководителите на управителни съвети я посочват като приоритет. Това е особено актуално, тъй като те виждат как конкурентите им се „трансформират“ и се страхуват, че ще останат назад. Чувството за спешност обаче не винаги е положително, тъй като много проекти са резултат от скок в лентата; цифровата трансформация, без да се обмисли какво искат да постигнат и как най-добре да го направят.

Много цифрови трансформации приключват, когато основните цели са постигнати. Те могат да включват въвеждане на нови умения, начини на работа или технологични възможности. Но има моменти, в които проектът не върви по план и най-добрият ход е да го прекратите.

Не е лесно да се вземе решение за преждевременно прекратяване на неуспешен проект за цифрова трансформация, тъй като заблудата за потънали разходи може да бъде огромен проблем, „но също така и фактът, че хората на върха могат да се почувстват така, сякаш се борят за работните си места и влияние“, отбелязва Саймън Кук, директор по въпросите на Обединеното кралство и индустрията в Slalom Build.

Прекратяването на проекта обаче винаги трябва да бъде опция, тъй като е безсмислено да се губи време, работна ръка и пари за продължаване на проект, който просто няма да осигури резултатите, за които е предназначен.

Предупредителни знаци за цифрова трансформация

Има много предупредителни знаци, които трябва да се търсят, и колкото повече откриете, толкова по-вероятно е проектът да е обречен на провал. Примери за това са: когато стратегията и фокусът на компанията са се променили и инициативата за цифрова трансформация се отклонява от тях; когато проектът се ръководи от доставчик; или „когато бизнес обосновката е изпъстрена с гръмки думи, а спонсорът на проекта напуска или си намира ново блестящо бъдеще, което да преследва“, казва техническият директор на BML Digital Яко Вермеулен.

Един от основните червени знаци е липсата на подкрепа от страна на персонала и/или ръководството. Съпротивата срещу промяната е нормална, но ако персоналът не е съгласен с проекта, той е обречен на провал.

„Ако персоналът не иска да се държи по различен начин, това е знак, че организацията ви няма правилната нагласа за промяна и независимо какви процеси или технологии въвеждате, проектът ще се провали“, казва Марк Шарп, консултант по организационни промени в консултантската фирма Code Computerlove.

„Трябва да видите дали служителите се вълнуват от промяната или се съпротивляват, тъй като това е сигнал дали проектът ще се внедри успешно в организацията.“

Нарастващият брой пречки е друг знак, за който трябва да се следи, както и когато проектът излиза извън контрол.

„Ако има усещане за загуба на контрол, без ясни насоки или контролни точки за изпълнение на етапите и преглед на постиженията, или вече не става ясно каква цел искат да постигнат, а ключовият персонал се е променил, тогава организациите трябва да натиснат бутона за пауза или спиране, за да преосмислят фокуса и целите“, казва Бола Ротиби, ръководител на корпоративните изследвания в CCS Insight.

Подценявате или надценявате разходите?

Повечето червени лампи могат да бъдат обяснени с недостатъчно или прекалено мащабен проект, обяснява Дейл Вайл, главен изпълнителен директор на фирмата за проучвания и анализи Freeform Dynamics.

„Хубаво е, че част от организацията предлага страхотна идея, но винаги има ефект върху други области“, обяснява Вайл. „Ако други отдели не могат да следват това, което правят инициаторите на проекта – независимо дали това се дължи на честотната лента, инструментите или процесите – тогава проектът е бил подценен и вероятно ще се провали, тъй като в крайна сметка се правят компромиси и съкращения.

„Твърде често към проектите за цифрова трансформация се подхожда като към ведомствени стимули. В крайна сметка те откриват зависимости в хода на изпълнението си, което води до проблеми с ресурсите и политически спорове.“

В другия край на спектъра твърде широките обхвати на проектите могат да бъдат също толкова проблематични. Те често идват отгоре, когато управителният съвет решава, че организацията трябва да се „трансформира цифрово“ и се опитва да направи всичко, наведнъж.

„Този тип проекти никога не са били изпълними“, отбелязва Виле. „Ако затъвате в политика, проблеми с ангажиментите или не можете да накарате всички движещи се части да се държат прилично, това вероятно е знак, че сте прекалили с обхвата и трябва да направите пауза и да обмислите прекратяване на проекта.“

Оценете проекта и се адаптирайте съответно

Ако сте забелязали червени флагове като тези, време е да прецените дали проектът трябва да бъде отменен. Лорънс Бюканън, партньор и глобален лидер по въпросите на клиентите и растежа в EY, препоръчва това решение да се взема въз основа на цялостна оценка на съответствието на проекта със стратегическите цели, измеримото въздействие, ангажираността на заинтересованите страни и променящите се нужди на организацията.

„Изключително важно е да се подходи към решението с внимателно обмисляне“, казва Баучанан. „Извършете подробен анализ на разходите и ползите, за да разберете финансовите последици от преждевременното прекратяване на проекта, ангажирайте ключовите заинтересовани страни, за да съберете гледни точки и прозрения, и проучете алтернативни възможности за спасяване или пренасочване на съществуващата инвестиция.“

Отделете време, за да обсъдите какво работи и какво не работи и защо, отбелязва Джесика Шерат, ръководител на отдела за потребителски опит в Code Computerlove.

„Ако вече сте в заешката дупка, тогава направете пауза, върнете се към бизнеса и съобщете, че не върви по план – и поискайте обратна връзка“, казва тя. „Като ръководител на проект е нормално да бъдете уязвими. Вероятно е следващия път да привлечете повече хора и да почувствате, че те имат дял в успеха му.“

Наистина, често можете да промените формата на проекта, вместо да го прекратите изцяло, добавя Кук. „В предишна роля работих по проект, който беше отменен, когато стана ясно, че въведената цифрова трансформация няма да донесе достатъчно ползи и че има намаляващо ниво на доверие между способността на различните екипи да изпълняват ангажиментите си.

„За да решим проблема, променихме подхода си от един голям проект към по-малък, бърз набор от микропроекти, които да носят стойност постепенно, вместо да пренаписват основните ИТ с едно огромно цифрово обновяване“, обяснява той. „По същество бизнесът се преориентира от „голям взрив“, който би имал за цел да достави цялата стойност наведнъж, към набор от по-малки работни проекти, които биха доставили по-малки части от стойността с течение на времето, но са много по-управляеми и приложими.“

Но има случаи, когато проектът за цифрова трансформация трябва да бъде отменен изцяло, и това също е нормално. В тези случаи най-доброто е да се поучим от опита. „Провеждането на задълбочен анализ за установяване на основните причини за предизвикателствата или недостатъците на проекта може да даде информация за бъдещи проекти, да подобри вземането на решения и да намали подобни рискове при следващи инициативи“, заключава Бюканън.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!