Търсене
Close this search box.

Проект за център за данни от ново поколение превръща отпадната топлина в биогориво от водорасли

Френската компания Data4, която стои зад иновативния проект, има за цел да създаде първия в света „биоциркулярен център за данни“.
Френска компания, занимаваща се с центрове за данни, е измислила нов начин за използване на част от излишната топлина, която генерира, като я използва за отглеждане на водорасли, които след това могат да се използват за захранване на други центрове за данни и за създаване на биопродукти.

Топлината, генерирана от рафтовете със сървъри в центровете за данни, е все по-голям проблем за индустрията, тъй като операторите са принудени да използват скъпоструващо охлаждане, за да поддържат оптимална температура на хардуера, което е едновременно скъпо и вредно за планетата.

В резултат на това компаниите, занимаващи се с центрове за данни, се опитват да измислят по-добри начини за използване на тази топлина.

Базираната в Париж група от центрове за данни Data4 заяви, че работи с Университета Париж-Саклай по първия по рода си експеримент за повторно използване на част от топлината, произвеждана от нейния център за данни в региона Есон, южно от Париж.

Data4 заяви, че проектът ще бъде ръководен от екип с умения в областта на биомасата, изкуствения интелект, физиката, химията и икономиката заедно с академичните среди, стартъпа Blue Planet Ecosystems и екипите на Data4 в обекта на групата в Маркосис.

„Изправени пред експоненциалния ръст на цифровите технологии и количеството данни, съхранявани в центровете за данни (+35% годишно в световен мащаб), екологичните усилия на участниците в сектора трябва да бъдат равностойни на предизвикателството“, заяви Data4 в публикация в блога си.

„Този нов проект за научноизследователска и развойна дейност е в отговор на стратегическото предизвикателство за повторно използване на топлината, произвеждана от центровете за данни.“

За да се предотврати загубата на тази топлина, в момента се проучват редица възможности за повторна употреба. Вариантът, който много центрове за данни са избрали, е да използват излишната топлина за отопление на близките домове. Според Data4 обаче този вариант „използва само 20% от произведената топлина“.

 

Фирмата заяви, че планира да използва повторно отпадната топлина за възпроизвеждане на механизмите на естествената фотосинтеза, като използва уловения CO2 за отглеждане на водорасли. След това те ще бъдат рециклирани като биомаса за разработване на „нови източници на кръгова енергия“ и повторно използвани за производство на биопродукти за други индустрии“. В дългосрочен план тези излишни биопродукти биха могли да се използват и за осигуряване на материали за козметичната или селскостопанската промишленост, например.

 

„След това тази енергия ще бъде използвана от центровете за данни на Data4, но и от местната общност“, казват от компанията. „Искаме също така да решим проблема с отпадната топлина и да повишим енергийната ефективност, като създадем нов устойчив източник на енергия.“

Проектът се оценява на около 5 млн. евро (5,4 млн. долара), а Data4 има партньорски договор с университета, който ще продължи четири години. Компанията заяви, че се надява да има първи прототип, който да покаже през следващите 24 месеца.

„Тъй като този проект има голям потенциал за дублиране, ние се надяваме, че кампусът на Data4 в парижкия регион ще живее дълги години и ще вдъхнови други страни и региони“, заявиха от компанията пред ITPro.

В предпроектно проучване, извършено съвместно със стартъпа Blue Planet Ecosystems, Data4 заяви, че този метод на улавяне на въглерод може да бъде 20 пъти по-ефективен от този на дърво.

„Този проект за добавена биомаса отговаря на две от основните предизвикателства на нашето време: продоволствената сигурност и енергийния преход. Той изисква тясно сътрудничество между всички участници в региона на Есон, включително Data4, за да се разработи истински проект за индустриална екология, насочен към обединяване на ресурсите и намаляване на потреблението в региона“, заяви Линда Лескюер, мениджър иновации в Data4.

Търсенето на площи за центрове за данни продължава да расте, но също така и натискът върху доставчиците на центрове за данни да се уверят, че са възможно най-екологични. Това в много случаи включва използването на възобновяема енергия за захранване на обектите и гарантиране, че излишната топлина се използва, а не се разхищава.

Например, предлаганият център за данни в Източен Лондон би могъл да използва отпадната си топлина за отопление на 13 000 местни жилища. Други центрове за данни обещават да подобрят биоразнообразието чрез използването на зелени покриви и други елементи.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
Бъдете социални
Още по темата
21/03/2024

Защита на изборите в ЕС в у...

Първият сборник за киберсигурността на изборите...
11/03/2024

YouTube спира да препоръчва...

YouTube вече не показва препоръчани видеоклипове...
28/02/2024

DOOM идва в интелигентните ...

Ако някога сте искали да играете...
Последно добавени
15/04/2024

Хакер твърди, че е пробил G...

Канадската верига за търговия на дребно...
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!