Търсене
Close this search box.

Прогнози за киберсигурността в потребителското пространство за 2023г.

2022 година  беше една от най-предизвикателните, що се отнася до киберсигурността на потребителите. През годината станахме свидетели на редица изтичания на данни, големи кибератаки и атаки срещу критична инфраструктура. Въпреки че хората и правителствата се подготвят да отблъснат атаките, очакваме новата 2023г. да бъде също толкова бурна, колкото и 2022г. Ето кратък списък на заплахите за киберсигурността на Panda Security за 2023г., които могат да повлияят на живота на хората през тази година.

Рансъмуер

Атаките с рансъмуер ще продължат да предизвикват смущения и през 2023г. Лошите  продължават да развиват индустрията на рансъмуера като услуга. Киберпрестъпниците ще продължат да се насочват към критичната инфраструктура на обществените и правителствените организации, което ще доведе до значителни неудобства сред потребителите. Например болниците може да не са в състояние да обслужват адекватно пациентите, а правителствените агенции може да изпитат временно спиране, докато се справят с подобни атаки. Физическите лица също не са защитени от преки удари – киберпрестъпниците ще продължат да се насочват към всичко, което се движи.

Крипто измами

Въпреки че светът на криптовалутите преживя някои трудни моменти през последните няколко месеца, през 2023г. общото приемане на криптовалути вероятно ще продължи да се увеличава. Предприятията, занимаващи се с крипто, ще продължат да работят за това индустрията да стане по-привлекателна за масите. За съжаление, при увеличеното приемане ще се наблюдава и рязък скок на измамите в индустрията, докато хората се научат как безопасно и сигурно да управляват своите виртуални активи. Освен това атаките срещу големите криптоборси вероятно ще засегнат и потребителите на криптоборси.

Политически хакерски атаки

При подготовката на президентските избори в САЩ през 2024г. очакваме да видим повече политически хакерски атаки през 2023г. Хакерите ще търсят мръсотия за влиятелни личности, политици и високопоставени фигури, която могат да използват като разменна монета по политически цели. През 2023г. вероятно ще станем свидетели на повече истории, подобни на спора за лаптопа на Хънтър Байдън и файловете в Twitter. Политически мотивираните хакерски атаки ще окажат значително влияние върху решенията на хората как да гласуват и вероятно ще определят резултатите от бъдещите избори.

Атаки, спонсорирани от държавата

Кибератаките, организирани от чужди държави, ще продължат да засягат живота на жителите на САЩ и ЕС и през 2023г. Напрежението между САЩ и чужди държави като Иран, Русия, Северна Корея и Китай също ще се отрази на живота на много хора. Атаките могат да доведат до проблеми във веригата за доставки, щети на критичната инфраструктура или ограничен достъп до публично предлагани услуги, причинени от атаки с цел получаване на откуп, подхранвани от държави, укриващи кибертерористи. Не предвиждаме пълноценна кибервойна, но напрежението между чужди държави ще доведе до смущения и неудобства през 2023г.

Дигитални номади и работа от дома

Въпреки че част от  работодателите са спрели работата от дома, мобилните работни места остават и ще продължат да бъдат входна точка за хакери, които могат да получат достъп до бизнес мрежи и да нанесат щети. Технологиите за поддръжка на фирменото оборудване стават все по-добри, но лошите ще продължат да търсят пролуки в системите на дигиталните номади. Пътуващите служители ще продължат да представляват риск за сигурността на ИТ мениджърите.

Сигурност на свързаните устройства

Броят на свързаните устройства, разположени в домакинствата, ще продължи да се увеличава. Дори играчките вече започват да се свързват към местната WiFi мрежа и към 5G мрежата. За съжаление, всяко свързано устройство ще бъде и начин за хакерите да се промъкнат в домашната система и да нанесат щети. Очакваме през 2023 г. лошите  да продължат да използват устройствата на интернет на нещата, причинявайки главоболия на домакинствата.

Престъпления в метавселената

В индустрията на метавселената също ще се наблюдава увеличение на престъпленията. С потенциално широкото си разпространение виртуалният свят вероятно ще наследи проблемите на реалния свят. Сексуалните хищници ще се опитат да се възползват от новата платформа, за да извършват престъпления. Измамниците ще търсят начини да извършват кражби на самоличност. Лошите може да я използват за разпространение на зловреден код и заразяване на потребителите с ransomware. Престъпленията, свързани с изнудване и нападения, също ще попаднат в метавселената.

Атаки срещу интелигентни автомобили

Електрическите автомобили, хибридните автомобили и повечето от най-новите модели автомобили имат предварително инсталиран списък с интелигентни технологии. Удобствата, предлагани от такива интелигентни интеграции, са огромни, но това са и възможности за хакерите да търсят начини да се възползват от тези уязвимости. Все повече играчи, някои от които сравнително неопитни, навлизат в бойната зона на електрическите автомобили, което ще причини неудобства и ще представлява проблем за сигурността на собствениците на автомобили. Надяваме се, че през 2023г. няма да видим неоторизирани хакери да контролират каквито и да било части на интелигентните автомобили, но това със сигурност е възможно.

Новата 2023 г. несъмнено ще бъде интересна. Разбира се, надяваме се, че горепосочените прогнози за киберсигурност няма да се сбъднат, но също така се надяваме, че ако това се случи, ще сте подготвени да се борите с тях.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
18/07/2024

Сигурността в облака и експ...

Въпреки че изкуственият интелект е на...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
20/03/2024

Kои приложения използват на...

Въпреки че “неограничените” планове за интернет...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!