Прогнози за киберсигурността в потребителското пространство за 2023г.

2022 година  беше една от най-предизвикателните, що се отнася до киберсигурността на потребителите. През годината станахме свидетели на редица изтичания на данни, големи кибератаки и атаки срещу критична инфраструктура. Въпреки че хората и правителствата се подготвят да отблъснат атаките, очакваме новата 2023г. да бъде също толкова бурна, колкото и 2022г. Ето кратък списък на заплахите за киберсигурността на Panda Security за 2023г., които могат да повлияят на живота на хората през тази година.

Рансъмуер

Атаките с рансъмуер ще продължат да предизвикват смущения и през 2023г. Лошите  продължават да развиват индустрията на рансъмуера като услуга. Киберпрестъпниците ще продължат да се насочват към критичната инфраструктура на обществените и правителствените организации, което ще доведе до значителни неудобства сред потребителите. Например болниците може да не са в състояние да обслужват адекватно пациентите, а правителствените агенции може да изпитат временно спиране, докато се справят с подобни атаки. Физическите лица също не са защитени от преки удари – киберпрестъпниците ще продължат да се насочват към всичко, което се движи.

Крипто измами

Въпреки че светът на криптовалутите преживя някои трудни моменти през последните няколко месеца, през 2023г. общото приемане на криптовалути вероятно ще продължи да се увеличава. Предприятията, занимаващи се с крипто, ще продължат да работят за това индустрията да стане по-привлекателна за масите. За съжаление, при увеличеното приемане ще се наблюдава и рязък скок на измамите в индустрията, докато хората се научат как безопасно и сигурно да управляват своите виртуални активи. Освен това атаките срещу големите криптоборси вероятно ще засегнат и потребителите на криптоборси.

Политически хакерски атаки

При подготовката на президентските избори в САЩ през 2024г. очакваме да видим повече политически хакерски атаки през 2023г. Хакерите ще търсят мръсотия за влиятелни личности, политици и високопоставени фигури, която могат да използват като разменна монета по политически цели. През 2023г. вероятно ще станем свидетели на повече истории, подобни на спора за лаптопа на Хънтър Байдън и файловете в Twitter. Политически мотивираните хакерски атаки ще окажат значително влияние върху решенията на хората как да гласуват и вероятно ще определят резултатите от бъдещите избори.

Атаки, спонсорирани от държавата

Кибератаките, организирани от чужди държави, ще продължат да засягат живота на жителите на САЩ и ЕС и през 2023г. Напрежението между САЩ и чужди държави като Иран, Русия, Северна Корея и Китай също ще се отрази на живота на много хора. Атаките могат да доведат до проблеми във веригата за доставки, щети на критичната инфраструктура или ограничен достъп до публично предлагани услуги, причинени от атаки с цел получаване на откуп, подхранвани от държави, укриващи кибертерористи. Не предвиждаме пълноценна кибервойна, но напрежението между чужди държави ще доведе до смущения и неудобства през 2023г.

Дигитални номади и работа от дома

Въпреки че част от  работодателите са спрели работата от дома, мобилните работни места остават и ще продължат да бъдат входна точка за хакери, които могат да получат достъп до бизнес мрежи и да нанесат щети. Технологиите за поддръжка на фирменото оборудване стават все по-добри, но лошите ще продължат да търсят пролуки в системите на дигиталните номади. Пътуващите служители ще продължат да представляват риск за сигурността на ИТ мениджърите.

Сигурност на свързаните устройства

Броят на свързаните устройства, разположени в домакинствата, ще продължи да се увеличава. Дори играчките вече започват да се свързват към местната WiFi мрежа и към 5G мрежата. За съжаление, всяко свързано устройство ще бъде и начин за хакерите да се промъкнат в домашната система и да нанесат щети. Очакваме през 2023 г. лошите  да продължат да използват устройствата на интернет на нещата, причинявайки главоболия на домакинствата.

Престъпления в метавселената

В индустрията на метавселената също ще се наблюдава увеличение на престъпленията. С потенциално широкото си разпространение виртуалният свят вероятно ще наследи проблемите на реалния свят. Сексуалните хищници ще се опитат да се възползват от новата платформа, за да извършват престъпления. Измамниците ще търсят начини да извършват кражби на самоличност. Лошите може да я използват за разпространение на зловреден код и заразяване на потребителите с ransomware. Престъпленията, свързани с изнудване и нападения, също ще попаднат в метавселената.

Атаки срещу интелигентни автомобили

Електрическите автомобили, хибридните автомобили и повечето от най-новите модели автомобили имат предварително инсталиран списък с интелигентни технологии. Удобствата, предлагани от такива интелигентни интеграции, са огромни, но това са и възможности за хакерите да търсят начини да се възползват от тези уязвимости. Все повече играчи, някои от които сравнително неопитни, навлизат в бойната зона на електрическите автомобили, което ще причини неудобства и ще представлява проблем за сигурността на собствениците на автомобили. Надяваме се, че през 2023г. няма да видим неоторизирани хакери да контролират каквито и да било части на интелигентните автомобили, но това със сигурност е възможно.

Новата 2023 г. несъмнено ще бъде интересна. Разбира се, надяваме се, че горепосочените прогнози за киберсигурност няма да се сбъднат, но също така се надяваме, че ако това се случи, ще сте подготвени да се борите с тях.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
Бъдете социални
Още по темата
31/01/2023

Грешка ли е завръщането в о...

Три години след началото на пандемията...
24/01/2023

2022 г. счупи всички рекорд...

Най-големият руски доставчик на интернет услуги...
24/01/2023

Законопроект за онлайн безо...

От няколко години британското правителство обсъжда...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!