Прогнози за поверителността на данните през 2023 г.

Начинът, по който се събират и използват личните данни, продължава да се развива, често както не сме си представяли. В резултат на това въпросът за защитата на личните данни става все по-важен – ето някои развития, които очакваме да видим през тази година.

Правилата за защита на данните стават все по-локализирани

Много от най-големите компании обработващи лични данни в света – Google, Amazon, Facebook и т.н. – работят в чужбина. Те често прехвърлят данни в други държави за анализ и съхранение – и то където правилата за защита на данните са по-малко строги.

След въвеждането на Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз правителствата обръщат по-голямо внимание на това как се използват и предават данните на техните граждани. Много от тях вече затягат контрола върху тези дейности, като изискват данните да не се предават в международен мащаб, а да се обработват и използват в същата държава, в която живее собственикът им.

В резултат на това очакваме на национално равнище да бъдат приети повече местни разпоредби за защита на данните, които да принудят търговците да променят начина, по който използват личната информация.

Цифровата идентификация става масова

Налице са няколко усилия за замяна на традиционните документи за самоличност (паспорти, шофьорски книжки, удостоверения за пребиваване и т.н.) с цифрови еквиваленти. И изглежда, че технологията вече е готова да подкрепи някои от тези цели.

В много държави вече се предлагат приложения за смартфони, с които се доказва например статусът на ваксинация срещу Covid. Сега изглежда, че някои правителствени органи са готови да стигнат по-далеч, позволявайки например официалните цифрови копия на шофьорските книжки да се съхраняват в Apple Wallet.

С усъвършенстването на тези технологии ще виждаме все повече официални документи, които ще бъдат дигитализирани и съхранявани в мобилни телефони.

Хората все още са слабото място на всяка система за сигурност

Инструментите за сигурност на данните стават все по-интелигентни, като често използват машинно обучение и изкуствен интелект, за да откриват – и блокират – подозрителни дейности, преди да бъдат причинени сериозни щети. В резултат на това киберпрестъпниците търсят други пътища за атака – и именно ние, хората, обикновено сме слабото място.

Фишинг имейлите, които се опитват да ни подмамят да изтеглим зловреден софтуер или да предадем пароли, ще продължат да бъдат важен инструмент за престъпниците. Затова трябва да очаквате да продължите да получавате тези съобщения в обозримо бъдеще.

Метавселената ще промени изцяло концепцията ни за поверителност

Фейсбук инвестира сериозно в метавселената – нова технологична платформа, която размива границата между интернет и реалния свят. Според визията на основателя Марк Зукърбърг метавселената ще се превърне в място, където всички ще можем да взаимодействаме помежду си в среда на виртуална реалност.

Очевидно е, че при този ход потребителите ще предават още повече лична информация, когато започнат да взаимодействат с метавселената. По-малко ясно е как Facebook и другите доставчици на метавселени ще защитят тази информация или как ще предпазят уязвимите и по-младите потребители от потенциална експлоатация.

Застраховката за поверителност ще стане по-популярна

Поради разходите, свързани с нарушаване на сигурността на данните (откупи, глоби, проблеми с веригата за доставки и т.н.), много предприятия вече се застраховат срещу киберпрестъпления. Когато нещо се обърка, те могат да претендират за част от финансовите си загуби срещу застрахователната полица.

Някои експерти смятат, че застраховките за защита на личните данни ще започнат да стават популярни, тъй като хората се опитват да се предпазят по-добре от загуба на своята информация. Като се има предвид успехът на тези полици в промишлеността, напълно възможно е доставчиците на застрахователни услуги да започнат да се насочват към индивидуалните потребители с подобни продукти.

Както виждате, 2023г. може да се окаже вълнуваща година за защитата на личните данни. Наред с обещанието за нови защитни мерки, физическите лица са изправени и пред някои нови важни предизвикателства, свързани с неприкосновеността на личния им живот.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
1 февруари 2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни? Ако не, може  да се каже: не сте са...
Бъдете социални
Още по темата
31/01/2023

Грешка ли е завръщането в о...

Три години след началото на пандемията...
27/01/2023

Достатъчен ли е един pen te...

Всяка организация, която обработва чувствителни данни,...
24/01/2023

2022 г. счупи всички рекорд...

Най-големият руски доставчик на интернет услуги...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!