Търсене
Close this search box.

Прогнози за поверителността на данните през 2023 г.

Начинът, по който се събират и използват личните данни, продължава да се развива, често както не сме си представяли. В резултат на това въпросът за защитата на личните данни става все по-важен – ето някои развития, които очакваме да видим през тази година.

Правилата за защита на данните стават все по-локализирани

Много от най-големите компании обработващи лични данни в света – Google, Amazon, Facebook и т.н. – работят в чужбина. Те често прехвърлят данни в други държави за анализ и съхранение – и то където правилата за защита на данните са по-малко строги.

След въвеждането на Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз правителствата обръщат по-голямо внимание на това как се използват и предават данните на техните граждани. Много от тях вече затягат контрола върху тези дейности, като изискват данните да не се предават в международен мащаб, а да се обработват и използват в същата държава, в която живее собственикът им.

В резултат на това очакваме на национално равнище да бъдат приети повече местни разпоредби за защита на данните, които да принудят търговците да променят начина, по който използват личната информация.

Цифровата идентификация става масова

Налице са няколко усилия за замяна на традиционните документи за самоличност (паспорти, шофьорски книжки, удостоверения за пребиваване и т.н.) с цифрови еквиваленти. И изглежда, че технологията вече е готова да подкрепи някои от тези цели.

В много държави вече се предлагат приложения за смартфони, с които се доказва например статусът на ваксинация срещу Covid. Сега изглежда, че някои правителствени органи са готови да стигнат по-далеч, позволявайки например официалните цифрови копия на шофьорските книжки да се съхраняват в Apple Wallet.

С усъвършенстването на тези технологии ще виждаме все повече официални документи, които ще бъдат дигитализирани и съхранявани в мобилни телефони.

Хората все още са слабото място на всяка система за сигурност

Инструментите за сигурност на данните стават все по-интелигентни, като често използват машинно обучение и изкуствен интелект, за да откриват – и блокират – подозрителни дейности, преди да бъдат причинени сериозни щети. В резултат на това киберпрестъпниците търсят други пътища за атака – и именно ние, хората, обикновено сме слабото място.

Фишинг имейлите, които се опитват да ни подмамят да изтеглим зловреден софтуер или да предадем пароли, ще продължат да бъдат важен инструмент за престъпниците. Затова трябва да очаквате да продължите да получавате тези съобщения в обозримо бъдеще.

Метавселената ще промени изцяло концепцията ни за поверителност

Фейсбук инвестира сериозно в метавселената – нова технологична платформа, която размива границата между интернет и реалния свят. Според визията на основателя Марк Зукърбърг метавселената ще се превърне в място, където всички ще можем да взаимодействаме помежду си в среда на виртуална реалност.

Очевидно е, че при този ход потребителите ще предават още повече лична информация, когато започнат да взаимодействат с метавселената. По-малко ясно е как Facebook и другите доставчици на метавселени ще защитят тази информация или как ще предпазят уязвимите и по-младите потребители от потенциална експлоатация.

Застраховката за поверителност ще стане по-популярна

Поради разходите, свързани с нарушаване на сигурността на данните (откупи, глоби, проблеми с веригата за доставки и т.н.), много предприятия вече се застраховат срещу киберпрестъпления. Когато нещо се обърка, те могат да претендират за част от финансовите си загуби срещу застрахователната полица.

Някои експерти смятат, че застраховките за защита на личните данни ще започнат да стават популярни, тъй като хората се опитват да се предпазят по-добре от загуба на своята информация. Като се има предвид успехът на тези полици в промишлеността, напълно възможно е доставчиците на застрахователни услуги да започнат да се насочват към индивидуалните потребители с подобни продукти.

Както виждате, 2023г. може да се окаже вълнуваща година за защитата на личните данни. Наред с обещанието за нови защитни мерки, физическите лица са изправени и пред някои нови важни предизвикателства, свързани с неприкосновеността на личния им живот.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
22/07/2024

CISA публикува наръчник за ...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
18/07/2024

Сигурността в облака и експ...

Въпреки че изкуственият интелект е на...
15/07/2024

Банките в Сингапур ще према...

Паричният орган на Сингапур (MAS) обяви...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!