Qilin Ransomware отвътре: Партньорите прибират 85% от плащанията за откуп

Според нови констатации на Group-IB свързаните с рансъмуера Qilin филиали на схемата „рансъмуер като услуга“ (RaaS) печелят между 80 и 85 % от всяко плащане на откуп.

Фирмата за киберсигурност заяви, че е успяла да проникне в групата през март 2023 г., разкривайки подробности за структурата на плащанията на филиалите и вътрешната работа на програмата RaaS след частен разговор с вербовчик на Qilin, който се подвизава под онлайн псевдонима Haise.

„Много от атаките на Qilin с цел получаване на откуп се персонализират за всяка жертва, за да се увеличи максимално въздействието им“, се казва в изчерпателния доклад на компанията със седалище в Сингапур. „За да направят това, извършителите могат да използват такива тактики като промяна на разширенията на имената на криптираните файлове и прекратяване на конкретни процеси и услуги.“

Qilin, известен също като Agenda, е документиран за първи път от Trend Micro през август 2022 г., като започва като рансъмуер, базиран на Go, преди да премине към Rust през декември 2022 г.

 

Възприемането на Rust също е важно не само заради възможностите за откриване на заобикаляне, но и поради факта, че позволява на  заплахите да се насочват към сървъри с Windows, Linux и VMware ESXi.

Атаките, организирани от групата, използват фишинг имейли, съдържащи злонамерени връзки, като средство за получаване на първоначален достъп и криптиране на чувствителни данни, но не и преди да ги ексфилтрират като част от модела на двойно изнудване.

В периода между юли 2022 г. и май 2023 г. в портала за изтичане на данни на Qilin в тъмната мрежа са публикувани данни от цели 12 различни компании.

Жертвите, които обхващат основно секторите на критичната инфраструктура, образованието и здравеопазването, се намират в Австралия, Бразилия, Канада, Колумбия, Франция, Япония, Холандия, Сърбия, Великобритания и САЩ.

Group-IB заяви, че  Qilin също така предоставят на филиалите – които са наети да идентифицират цели от интерес и да организират атаките – административен панел, за да контролират ефективно различни части от техните операции.

„Групата Qilin ransomware разполага с панел за партньори, разделен на секции като Targets (Цели), Blogs (Блогове), Stuffers (Пълнители), News (Новини), Payments (Плащания) и FAQs (Често задавани въпроси), за да управлява и координира мрежата си от филиали“, заяви изследователят по сигурността Николай Кичатов.

  • Цели – раздел за конфигуриране на бележки за откуп, файлове, директории и разширения, които да бъдат пропуснати, разширения, които да бъдат криптирани, процеси, които да бъдат прекратени, и режим на криптиране, наред с други.
  • Блогове – Раздел за партньори за създаване на публикации в блогове с информация за атакувани компании, които не са платили откупа
  • Stuffers  – раздел, в който хакерите могат да създават акаунти за други членове на екипа и да управляват техните привилегии
  • Новини – раздел за публикуване на актуализации, свързани с партньорствата им за получаване на откуп (в момента е празен)
  • Плащания – Раздел, който съдържа подробности за трансакциите, салдата в портфейла на партньорите и опции за изтегляне на незаконните приходи
  • Често задавани въпроси – Раздел, съдържащ информация за поддръжка и документация, в която подробно са описани стъпките за използване на рансъмуера

„Въпреки че рансъмуерът Qilin стана известен с това, че е насочен към компании от критичния сектор, той представлява заплаха за организации от всички вертикали“, казва Кичатов.

„Нещо повече, партньорската програма на оператора на ransomware не само добавя нови членове към мрежата си, но и ги въоръжава с модернизирани инструменти, техники и дори предоставяне на услуги.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
23/09/2023

Нарушението на данните на Н...

Американската образователна организация с нестопанска цел...
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
Последно добавени
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!