Търсене
Close this search box.

Qilin Ransomware отвътре: Партньорите прибират 85% от плащанията за откуп

Според нови констатации на Group-IB свързаните с рансъмуера Qilin филиали на схемата „рансъмуер като услуга“ (RaaS) печелят между 80 и 85 % от всяко плащане на откуп.

Фирмата за киберсигурност заяви, че е успяла да проникне в групата през март 2023 г., разкривайки подробности за структурата на плащанията на филиалите и вътрешната работа на програмата RaaS след частен разговор с вербовчик на Qilin, който се подвизава под онлайн псевдонима Haise.

„Много от атаките на Qilin с цел получаване на откуп се персонализират за всяка жертва, за да се увеличи максимално въздействието им“, се казва в изчерпателния доклад на компанията със седалище в Сингапур. „За да направят това, извършителите могат да използват такива тактики като промяна на разширенията на имената на криптираните файлове и прекратяване на конкретни процеси и услуги.“

Qilin, известен също като Agenda, е документиран за първи път от Trend Micro през август 2022 г., като започва като рансъмуер, базиран на Go, преди да премине към Rust през декември 2022 г.

 

Възприемането на Rust също е важно не само заради възможностите за откриване на заобикаляне, но и поради факта, че позволява на  заплахите да се насочват към сървъри с Windows, Linux и VMware ESXi.

Атаките, организирани от групата, използват фишинг имейли, съдържащи злонамерени връзки, като средство за получаване на първоначален достъп и криптиране на чувствителни данни, но не и преди да ги ексфилтрират като част от модела на двойно изнудване.

В периода между юли 2022 г. и май 2023 г. в портала за изтичане на данни на Qilin в тъмната мрежа са публикувани данни от цели 12 различни компании.

Жертвите, които обхващат основно секторите на критичната инфраструктура, образованието и здравеопазването, се намират в Австралия, Бразилия, Канада, Колумбия, Франция, Япония, Холандия, Сърбия, Великобритания и САЩ.

Group-IB заяви, че  Qilin също така предоставят на филиалите – които са наети да идентифицират цели от интерес и да организират атаките – административен панел, за да контролират ефективно различни части от техните операции.

„Групата Qilin ransomware разполага с панел за партньори, разделен на секции като Targets (Цели), Blogs (Блогове), Stuffers (Пълнители), News (Новини), Payments (Плащания) и FAQs (Често задавани въпроси), за да управлява и координира мрежата си от филиали“, заяви изследователят по сигурността Николай Кичатов.

  • Цели – раздел за конфигуриране на бележки за откуп, файлове, директории и разширения, които да бъдат пропуснати, разширения, които да бъдат криптирани, процеси, които да бъдат прекратени, и режим на криптиране, наред с други.
  • Блогове – Раздел за партньори за създаване на публикации в блогове с информация за атакувани компании, които не са платили откупа
  • Stuffers  – раздел, в който хакерите могат да създават акаунти за други членове на екипа и да управляват техните привилегии
  • Новини – раздел за публикуване на актуализации, свързани с партньорствата им за получаване на откуп (в момента е празен)
  • Плащания – Раздел, който съдържа подробности за трансакциите, салдата в портфейла на партньорите и опции за изтегляне на незаконните приходи
  • Често задавани въпроси – Раздел, съдържащ информация за поддръжка и документация, в която подробно са описани стъпките за използване на рансъмуера

„Въпреки че рансъмуерът Qilin стана известен с това, че е насочен към компании от критичния сектор, той представлява заплаха за организации от всички вертикали“, казва Кичатов.

„Нещо повече, партньорската програма на оператора на ransomware не само добавя нови членове към мрежата си, но и ги въоръжава с модернизирани инструменти, техники и дори предоставяне на услуги.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Арестуваха тийнейджър за вр...

Властите възнамеряват да изпратят послание на...
20/07/2024

Akira Ransomware: Светкавич...

Изнудвачите от Akira вече са способни...
19/07/2024

Още руснаци се признават за...

Двама руснаци признаха, че са участвали...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!