Търсене
Close this search box.

РАБОТИ ЛИ VPN?

Когато VPN (виртуална частна мрежа) работи правилно, това предотвратява проследяването на вашата онлайн активност. Чрез свързване на вашите устройства към различни сървъри по целия свят вместо към локалния сървър на вашия интернет доставчик, VPN криптират вашите данни и не позволяват на вашия доставчик на интернет услуги (ISP) да чете какво правите. Не всички VPN обаче работят перфектно по всяко време и неуспешната VPN свързаност може да отвори вратата за редица проблеми със сигурността.

Въпреки че вашето VPN приложение може да каже, че сте свързани, само това не е гаранция, че вашата VPN няма пробиви. Това може да ви накара да се чудите – работи ли моята VPN? За щастие има няколко бързи теста, които можете да извършите, за да проверите дали вашата VPN мрежа работи правилно и да откриете потенциални уязвимости, които може да причиняват проблеми.

Как да разбера дали VPN работи?

Когато устройството е правилно свързано към VPN, IP адресът трябва да показва местоположението на сървъра, към който устройството е свързано чрез VPN. Ако откриете, че вашият IP адрес показва действителния IP адрес на вашето устройство, докато е свързан с VPN, може да имате пробив.

Ако не сте сигурни дали вашата VPN работи правилно или не, има няколко неща, които можете да направите, за да проверите за потенциални уязвимости. Следвайте стъпките за тези прости VPN тестове, за да идентифицирате и разрешите бързо всички течове, които може да имате.

Изтичане на IP адрес

Адресът на интернет протокол (IP) е уникален низ от номера, присвоен на всяко устройство, свързано към интернет. Докато сърфирате в интернет, вашият IP адрес е свързан с вашите търсения, кликвания, посещения и географско местоположение. Маскирането на IP адреси е една от най -популярните причини за използване на VPN и когато възникне изтичане, вашият IP адрес става уязвим.

Как да тествате за изтичане на IP

Една от основните характеристики на добрата VPN е да запази вашия IP адрес скрит, а обикновен ръчен тест за изтичане на IP може да разкрие дали вашият IP адрес е защитен или не.

Идентифицирайте IP адреса на вашето устройство: Уверете се, че вашата VPN е изключена, след което въведете „какъв е моят IP адрес“ (what is my IP) в лентата за търсене на Google. IP адресът на вашето устройство ще бъде показан в горната част на страницата. Запишете този номер.

Отидете на вашия VPN акаунт: Включете VPN и се свържете с който и да е  сървър.

Върнете се в Google и проверете отново вашия IP адрес: В лентата за търсене на Google отново въведете „какъв е моят IP адрес“. В горната част на екрана ще се появи нов адрес. Сравнете този IP адрес с първия IP адрес, който сте записали в предишната стъпка.

Ако установите, че новият IP адрес е същият като вашия личен IP адрес от първата стъпка, вашият VPN е уязвим. Ако двата адреса са различни, знаете, че вашата VPN ефективно скрива истинския ви IP адрес.

Как да поправите изтичане на IP

Ако вашата VPN се провали на горния тест, опитайте да се свържете с друг VPN сървър и да тествате отново. Ако това не реши проблема, най -доброто решение е да преминете към нова VPN услуга, която осигурява по -добра сигурност.

Изтичане на DNS

Сървърът на имена (Domain Name Systems (DNS)) функционира като преводач. Работата му е да преведе заявка за уебсайт към определен IP адрес, което позволява на потребителите да се използват с интернет с лекота. Тази система е налична, така че не е нужно да запомняте IP адрес всеки път, когато посещавате уебсайт – всичко, което трябва да направите, е да запомните името на уебсайт.

Когато сърфирате в интернет, DNS заявки се изпращат за извличане на IP адресите на домейните, които искате да посетите. Без VPN тези заявки преминават през незащитения тунел на вашия интернет доставчик, като предоставят на вашия интернет доставчик подробна история на сърфиране на всяка DNS заявка, която изпращате. Ако вашата VPN има изтичане на DNS, се разкрива вашата история на сърфиране, IP адрес и местоположението на вашия интернет доставчик.

Как да тествате за изтичане на DNS

Проверката за течове на DNS е подобна на тестването на вашата VPN за защитен IP адрес. Те са лесни за откриване ръчно чрез търсене на географски ограничени сайтове със сървъра ви на друго място. Използвайте ръчния тест за течове на DNS, за да откриете слаба VPN.

Отидете на вашия VPN акаунт: Влезте във вашия VPN акаунт и изберете сървър в друга държава.

Посетете уебсайт с географски ограничения: Насочете се към уебсайт с географски ограничения на страната, която сте избрали. Например Netflix САЩ, ако сте избрали САЩ за своя страна.

Ако нямате достъп до уебсайта, вероятно имате изтичане на DNS.

За да уловите всички уязвимости, които може да са се промъкнали през пукнатините, е добра идея да отидете крачка напред и да тествате с инструмент като DNSLeakTest.

При изключена VPN се насочете към DNSLeakTest, който ще покаже вашия IP адрес и общо местоположение. Изберете опцията „Стандартен тест“.

Проверете IP адресите на домейните, които се показват. Направете снимка или ги запишете.

Включете вашата VPN и стартирайте нов тест. Показаните IP адреси трябва да са различни от тези, които се появиха в първата стъпка.

Ако IP адресите не са се променили, след като сте включили обратно VPN, може да имате изтичане на DNS.

Как да поправите изтичане на DNS

Ако смятате, че имате изтичане на DNS, осигурете връзката си със стъпките по -долу.

Изключете VPN и изключете WiFi.

След минута включете отново WiFi и се свържете отново с VPN. Ако това не реши проблема, може да е полезно да отидете на вашата VPN и да изберете друг сървър, към който да се свържете.

След като течът бъде отстранен, направете друг тест за течове на DNS, за да проверите дали връзката ви е защитена.

Ако това не реши проблема, поддръжката на клиенти на вашия доставчик на VPN може да успее да отстрани проблема. В противен случай най -добре е да преминете към по -сигурен VPN доставчик – ще искате да намерите такъв със собствени криптирани DNS сървъри. Това гарантира, че вашата VPN няма да разкрие вашата DNS информация.

Изтичане на WebRTC

Уеб комуникацията в реално време (WebRTC) по същество позволява незабавно споделяне на видео, глас и съобщения в браузъра-с други думи, технология, която позволява на уеб браузърите директно да комуникират помежду си онлайн.

Това е много полезно за peer-to-peer, базирана на браузър комуникация, но потребителите са открили, че WebRTC отваря уязвимости в VPN. Изтичане на WebRTC възниква, когато браузърът ви разкрие вашия IP адрес при отправяне на заявки за WebRTC, дори когато сте свързани с VPN. Само с няколко реда код всеки сайт може да изложи вашия IP адрес и местоположение.

Как да тествате за изтичане на WebRTC

Изтичане на WebRTC възниква, когато браузърът ви показва действителния ви IP адрес, дори когато вашата VPN е активирана. Следвайте трите стъпки за тестване на течове на WebRTC, за да разберете дали имате такъв тип проблем.

Изключете вашата VPN и отидете на BrowserLeaks. Трябва да видите действителния си IP адрес под Публичен IP адрес.

image-of-how-to-find-IP-address

Свържете се с вашата VPN и опреснете страницата. Под Публичен IP адрес трябва да видите различен IP адрес, който би бил маскираният IP адрес на вашата VPN.

Ако все още виждате действителния си IP адрес след теста WebRTC, вашата VPN излага на показ  вашия IP адрес, когато браузърът ви прави WebRTC заявки.

Как да поправите изтичане на WebRTC

Най -ефективният начин да поправите изтичане на WebRTC е да преминете към VPN, която специално предпазва от тях. Ако не искате да превключвате VPN доставчици, можете да деактивирате WebRTC в браузъра си. Това се прави по различен начин за всеки браузър, или чрез промяна на настройките му или чрез инсталиране на приставка. WebRTC Leak Prevent е водещото разширение за Chrome за предотвратяване на течове на WebRTC. Или просто използвайте браузър, който няма WebRTC .

Моят VPN все още не работи – какво сега?

Ако сте извършили горепосочените VPN тестове и все още имате проблеми, има няколко други причини, поради които вашата VPN не работи правилно.

Дефектен или офлайн сървър: Ако имате работа с дефектен сървър, това може да се дължи на това, че сървърът е претоварен или вашият интернет доставчик е почти извън честотната лента. Можете да направите бърз тест, за да проверите безплатно скоростта на VPN. Можете също да опитате да се свържете с друг сървър.

Вашият интернет доставчик или държава блокира вашата VPN: Някои държави имат строга онлайн цензура, което може да доведе до блокирана VPN. В Китай например само няколко одобрени от правителството VPN са законни.

Прекъсната VPN връзка: Повечето VPN се предлагат с превключвател за автоматично убиване, който прекратява вашата интернет връзка, ако вашата VPN връзка прекъсне. Превключвателят за убиване е да ви попречи да осъществите достъп до уеб страници, докато не сте свързани с вашата VPN, като поддържа вашата лична информация защитена.

Проблем с порта или протокола: Подобно на дефектен сървър, проблемът може да е свързан с вашия порт или интернет протокол. Можете да се свържете с поддръжката на клиенти на вашия ISP, за да отстраните проблема.

Проблем със софтуера на VPN: Ако не е нещо от горното, проблемът вероятно е свързан със самата VPN. Можете да се свържете с екипа за поддръжка на клиенти или да смените изцяло VPN доставчиците.

Съвети за защита на вашия VPN софтуер

В идеалния случай вашият VPN софтуер работи автоматично и няма да изисква много ръчно внимание от вас. Периодичната проверка, че вашият софтуер работи правилно, може да ви помогне да уловите всички уязвимости навреме. Използвайте съветите по -долу, за да сте сигурни, че вашата VPN работи по най -добрия начин.

 

  • Често проверявайте вашата VPN, като изпълните ръчните тестове, описани по -горе
  • Уверете се, че вашият VPN доставчик поддържа IPv6 адреси, така че да не се случват изтичания на IP.
  • Проверете дали вашият VPN доставчик автоматично блокира изтичания на DNS. Някои го правят, а други не – ако вашият не го прави, може да искате да преминете към доставчик, който предоставя тази услуга за по -голяма сигурност.
  • Деактивирайте WebRTC във вашия браузър или добавете разширение, за да предотвратите изтичане на WebRTC.

Независимо дали търсите по -голям контрол върху вашата поверителност онлайн или искате да гледате видео съдържание от други държави, безплатната VPN услуга е чудесен инструмент за бързо и ефективно осигуряване на вашето местоположение и онлайн активност. За да запазите историята си на сърфиране без изтичания и защита, запитайте се „Работи ли моята VPN?“ и не забравяйте да проверявате често връзките си.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
23/07/2024

Грешки в киберсигурността н...

В днешните забързани организации крайните потребители...
12/07/2024

Избягване на зловреден софт...

Футболната треска на турнирите UEFA EURO...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!