Търсене
Close this search box.

Ръководство за антидронови системи: Защита от зли въздушни нарушители

Дронът може да действа като измамна гореща точка на Wi-Fi, като използва социално инженерство и подлъгва хората наблизо да се свържат с него.

Безпилотните летателни апарати (БЛА) стават все по-често срещана гледка в ежедневието ни. Това увеличение се дължи главно на намаляващите производствени разходи и разширяването на обхвата на приложенията им. Понастоящем безпилотните летателни апарати са намерили значително приложение в сектори като транспорт, строителство, реакция при бедствия и инспекция на инфраструктурата. Въпреки че интегрирането им във вътрешните технологични процеси на предприятията е все още в начален етап, потенциалът им е огромен. Бъдещето на безпилотните летателни апарати изглежда особено обещаващо в области като селското стопанство, здравеопазването и управлението на инфраструктурата и териториите. Освен това дроновете стават все по-популярни сред творческите специалисти, особено в областта на фотографията и видеопродукцията.

Въпреки че дроновете предлагат множество предимства, те имат и своите недостатъци. През последните години много инциденти, свързани с дронове, доведоха до щети и опасения за безопасността. Един от съществените проблеми е потенциалът им да пречат на въздухоплавателни средства, което представлява риск за авиационната безопасност. Друг проблем е нарушаването на неприкосновеността на личния живот, тъй като дроновете могат лесно да нарушат личното пространство. Те все по-често се използват за промишлен шпионаж и за незаконно транспортиране на контрабандни стоки. Дроновете могат да се използват за провеждане на кибератаки. Например, дронът може да действа като нелоялна гореща точка на Wi-Fi, като използва социално инженерство и подлъгва намиращите се наблизо хора да се свържат с него.

Рискове за сигурността, свързани с дроновете

Заплахата дроновете да бъдат използвани за терористични атаки също се превърна в сериозна грижа. Критичната инфраструктура, включително петролни рафинерии и други промишлени съоръжения, изисква засилени мерки за сигурност. Защитата на тези съоръжения от случайни или преднамерени удари с дронове е от решаващо значение за стабилното функциониране на градовете, а оттам и на цели държави.

За да се приеме напредъкът на технологията на дроновете, като същевременно се сведат до минимум рисковете от нея, е важно да се следи развитието на индустрията на дроновете и да се осигури бдително наблюдение и защита на въздушното пространство. В този контекст технологиите и системите за борба с дроновете стават незаменими. Тези системи могат да откриват, идентифицират и неутрализират безпилотни летателни апарати, като значително намаляват шансовете за тяхното неразрешено използване.

Понастоящем нито една система не може да предложи 100% защита срещу безпилотни летателни апарати. Това е така, защото всяко място, било то обект или територия, има уникални характеристики като размер на площта, инфраструктура, политики за сигурност и специфични нюанси на местоположението. За да се постигне максимална защита, може да се наложи използването на различни конфигурации на системи за борба с дронове, всяка от които да е пригодена за справяне с тези различни аспекти.

Проучване на възможностите на системите против дронове

Една антидронова система може да бъде полезна по няколко начина. Основните ѝ функции включват:

  • Откриване на безпилотни летателни апарати в зоната за наблюдение около обекта.
  • Предупреждаване на персонала на обекта, което му позволява да обезопаси производствените процеси, да евакуира помещенията и да уведоми службите за спешна помощ.
  • Локализиране и неутрализиране на БЛА.

Нека разгледаме сценарий, при който враждебен дрон се приближава към съоръжение със скорост 30 километра в час. Ако той бъде открит на разстояние от километър и половина, екипът по сигурността ще разполага само с три минути, за да реагира. В такива случаи бързата евакуация и други мерки стават решаващи за намаляване на потенциалното въздействие на атаката. Някои модели безпилотни летателни апарати са способни да летят със скорост до 100 км/ч, което означава, че времето за реакция може да бъде само една минута.

Освен че предупреждава за въздушен нарушител в близост до защитена зона, системата за борба с дронове записва и ключови данни като скоростта на БЛА, посоката му на движение, височината на полета и вероятния тип на дрона. Благодарение на анализа на запаметените данни за БЛА е възможно да се оценят потенциалните посоки на атака, да се изберат технически средства за защита от атаки и да се предостави подробен анализ на стратегията на атаката.

 

Как работят системите за борба с дронове

Сърцевината на системата е специализиран софтуер, който координира действията на различни хардуерни сензори. За идентифициране на дронове съвременните системи използват изкуствен интелект/машинно обучение, което им позволява да разпознават дори уникални или специално създадени модели на дронове.

Като използват както хардуерни сензори, така и усъвършенстван софтуер, гражданските системи за борба с дронове могат да откриват и точно да категоризират дронове с размери до 10 cm от разстояние до 30 km. Тази функционалност остава стабилна при различни метеорологични условия и в градска среда. Важно е обаче да се отбележи, че фактори като сгради, високи дървета, промени в ландшафта и други физически препятствия могат да повлияят на радиуса на откриване на системата.

Първоначално системата открива въздушни обекти, като използва комбинация от аудио/видео и сензори, допълнени от лазерно сканиране и анализ на радиочестоти и радарни сигнали. Комбинацията от технологии позволява на системата да функционира 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, независимо от метеорологичните условия. Тя бързо открива обекти като дронове, птици или самолети в рамките на няколко секунди. Информацията за модела на дрона, дистанционното му управление и местоположението на пилота веднага се показва на удобен за потребителя графичен интерфейс в реално време.

Системата може да работи проактивно, като открива дронове в момента, в който те са активирани. Тя включва механизъм “приятел или враг”, който позволява на разпознатите от системата дронове да се движат свободно в определеното въздушно пространство. При сценарий на заплаха функцията за неутрализиране на радиосигнала на системата прекъсва комуникацията на дрона с неговия контролен панел. Това или принуждава дрона да се върне в точката на изстрелване, или инициира контролирано кацане на мястото, където е загубен контактът с оператора.

Какво съставлява системата за борба с дронове?

Системата за защита на БЛА включва следните елементи:

  1. Радар: Този компонент представлява сложна радиотехническа система, предназначена за откриване на въздушни обекти. Нейният принцип на действие се основава на излъчването на радиовълни от предавател, които се разпространяват във въздушното пространство. Когато тези вълни се сблъскат с обект като безпилотен самолет, те се отразяват обратно в приемника на радара. След това тези данни се обработват от компютър, който предоставя точна информация за местоположението и движението на открития обект.
  2. Система за радиочестотно проследяване: Тази система умее да открива радиовълни, независимо дали са граждански или специализирани, в своя обхват. Тя е особено ефективна при идентифицирането на връзката между дрона и неговото дистанционно управление и предлага насоки за това къде се намира тази връзка.
  3. Модул за визуално разпознаване: Този модул се ръководи от указанията, предоставени от системата за проследяване, и се фокусира върху открития въздушен обект. Той е в състояние да идентифицира обекта и да му подаде сигнал за кацане. При сценарии, при които моделът на дрона не може да бъде идентифициран, модулът предприема по-агресивен подход, като заглушава всички близки радиочестоти. Това прекъсва комуникацията на дрона, като го принуждава да се приземи в точката, в която губи сигнал.

 

Повечето системи за борба с дронове предлагат опции, които могат да се персонализират в зависимост от нуждите на клиента. Адаптивната софтуерна рамка позволява безпроблемно интегриране на нови сензори в съществуващата екосистема. Тази гъвкавост позволява на системата да се превърне в компонент на по-голяма, по-всеобхватна мрежа. Например, тя може да бъде включена в системите за видеонаблюдение на критичната инфраструктура или да стане елемент от инициативите на “умните градове”, като подобри цялостната безопасност и възможностите за наблюдение.

Комплексът може да бъде доставен в три конфигурации: стационарна версия за защита на статични обекти, мобилна версия за събития на открито и отдалечени места и опция за софтуерна интеграция за съществуващо оборудване за видеонаблюдение.

Търсене на мерки срещу дронове

В ръцете на опитни нападатели дроновете могат да се превърнат в значителна заплаха за технологичните индустрии, инфраструктурата и различни малки и средни предприятия. Тъй като безпилотните технологии напредват бързо, търсенето на ефективни мерки за противодействие става все по-наложително.

Системите за борба с безпилотни летателни апарати са проектирани така, че да откриват безпилотни летателни апарати, да предупреждават при забелязване на въздушни обекти, а също и да ги неутрализират, като поддържат запис на такива инциденти. Чрез използването на такива системи е възможно да се опази животът и благосъстоянието на персонала, да се повиши скоростта на реакция при въздушни заплахи, да се предотвратят нападения или да се сведе до минимум въздействието на навлизането на дронове.

При избора на система за борба с дронове е изключително важно да се вземат предвид специфичните характеристики на целевата зона. Извършването на добре информиран избор на компоненти е от съществено значение за разработването на надеждно решение, което гарантира защита.

Cyber Security Hub

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
10/04/2024

Hов стандарт за интелигентн...

През втората половина на тази година...
08/04/2024

Google въвежда обновена мре...

Почти една година след като беше...
30/03/2024

Ключалките Dormakaba могат ...

Уязвимостите в сигурността, открити в електронните...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!