Търсене
Close this search box.

Разкриване на двойствеността на генеративния ИИ: как да се защитите

Изкуственият интелект (ИИ) е терминът, който се използва от всички. Като мощен инструмент, който може да опрости ежедневието ни, той се превърна в технологична революция, която засяга всички нас.

Генериращият изкуствен интелект има множество приложения в различни области, като например превод в реално време или автоматизиране на повтарящи се задачи, и е изключително полезен за подобряване на времето за откриване и реакция в решенията за сигурност, както и за генериране на съдържание. Той обаче има и недостатъци и може да представлява риск. Използването на ИИ не винаги е добронамерено и може да доведе до разкриване на поверителни или чувствителни данни, което може да окаже въздействие както върху отделни лица, така и върху организациите, тъй като няма контрол върху начина, по който се обработва тази информация. В резултат на това в някои сектори, като например образованието, все по-често се ограничава използването или блокира достъпът до инструменти на ИИ в инфраструктурите, за да се предотврати неподходящо или нежелано използване. Освен това не бива да забравяме и нарастването на кибератаките, задвижвани от ИИ, тъй като тези заплахи стават все по-сложни и сложни за откриване.

Накратко, неправилната употреба на изкуствен интелект е все по-голяма грижа за експертите по киберсигурност и не е изненадващо, че компаниите започват да се притесняват от тази ситуация. Много от тях обаче все още не са подготвени да се справят с тази заплаха. Всъщност проучване на McKinsey вече предупреждава, че макар 53% от организациите да признават, че киберсигурността е общ риск, свързан с изкуствения интелект, само 38% работят за неговото намаляване.

Компаниите и експертите по киберсигурност трябва да се адаптират към тази тенденция и да бъдат готови да включат ИИ в ежедневната си работа, но по сигурен и контролиран начин.

Как можем да се предпазим от злоупотреба с ИИ?

Докато ИИ все по-често се използва за извършване на атаки със зловреден софтуер и причиняване на нарушения на сигурността на данните, успоредно с това се създават и нови решения, а съществуващите инструменти се укрепват, като се включват нови възможности, базирани на ИИ, в моделите им за защита, за да се адаптират към този нов контекст и да подобрят стратегията за корпоративна сигурност.

Изключително важно е експертите по киберсигурност да са наясно с актуалния пейзаж на заплахите, за да могат екипите да приемат подходящи решения. Въпреки че не се налагат драстични промени за реорганизиране на стратегията за сигурност на компанията, това е важен въпрос и изисква периодичен преглед на инсталираните решения за сигурност, за да се оцени ефективността на защитата. Това гарантира, че се прилага подходящото ниво на сигурност и че системите са защитени от нарастването на сложните и уклончиви кибератаки.

За да се гарантира, че мрежите и системите са добре защитени и свободни от външни заплахи, които биха могли да компрометират сигурността на чувствителната информация, е от съществено значение да разполагате с инструменти, които включват технологии, базирани на изкуствен интелект и ML, които революционизират възможностите за откриване и класифициране на потенциално вредни процеси и приложения. Ето защо решенията, които включват тези технологии и включват в моделите си подходи за нулево доверие, са големи съюзници в постигането на тази цел. В WatchGuard работим в тази посока от години и използваме тези иновативни технологии в наша полза, за да подобрим модела си на защита и да подсилим сигурността на нашите клиенти. ИИ играе фундаментална роля в подобряването на нашите възможности за откриване и ни помага да се борим с киберпрестъпността, но нашите партньори и клиенти са тези, които решават как да го използват в своите среди, като по този начин насърчават отговорното и контролирано използване на тази технология. Например функционалността за контрол на достъпа до уеб, вградена в нашите решения за защита на крайни точки, както и WebBlocker и контрол на приложенията във Firebox, помагат на компаниите да контролират и ограничават използването и достъпа до потенциално вредни употреби на ИИ и други потенциално опасни агенти, като същевременно осигуряват сигурно взаимодействие, както вътре, така и извън корпоративната мрежа, с тези инструменти.https://www.watchguard.com/wgrd-products/firewall-appliances

Въпреки че генеративният ИИ предоставя много предимства на компаниите по отношение на оптимизиране на разходите и времето, неправилното използване на този инструмент може да доведе до сериозни проблеми. Организациите трябва да прилагат защитни мерки, за да ограничат ефективно вредното използване на този тип технологии.

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...

Заплахата от подмяна на SIM карти продължава

Въпреки че измамите с подмяна на SIM карти или смяна на SIM карти с...
Бъдете социални
Още по темата
12/06/2024

Mistral увеличи оценката с...

Френският (и европейски) любимец на GenAI...
01/06/2024

Приложение за генериране на...

Gipy – новооткрита кампания, използваща щам...
31/05/2024

OpenAI сформира нов комитет...

Комитетът се създава в момент, когато...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!