Различни методи и етапи на тестовете за проникване

Залогът за киберзащитниците не може да бъде по-голям. При огромните количества чувствителна информация, интелектуална собственост и финансови данни, които са изложени на риск, последиците от пробив в данните могат да бъдат опустошителни. Според доклад, публикуван от института Ponemon, разходите за нарушаване на сигурността на данните са достигнали рекордно високи стойности, като през 2022 г. ще възлизат средно на 4,35 млн. долара.

Уязвимостите в уеб приложенията често са основната врата за нападателите. Според доклад на Световния икономически форум, само една седмица след откриването на критичен недостатък в сигурността на широко използвана софтуерна библиотека (Log4j), всяка минута са били откривани повече от 100 опита за използване на уязвимостта. Това илюстрира колко бързо злонамерени хакери могат да се възползват от уязвимостите, като подчертава спешната необходимост от редовна оценка и наблюдение на вашата система за всякакви уязвимости или слаби места.

Сложността на справянето с предизвикателствата пред сигурността в днешния цифров свят се усложнява допълнително от нарастващото използване на компоненти с отворен код, ускоряването на циклите на доставка на софтуер и бързото разширяване на повърхността на атаките.

Един от основните начини, по които организациите могат да се защитят от киберзаплахи, е провеждането на тестове за проникване. Тестовете за проникване са проактивна мярка за сигурност, която включва симулиране на реални кибератаки върху мрежи, сървъри, приложения и други системи, за да се открият и отстранят всички потенциални слабости или уязвимости, преди те да бъдат използвани.

От какъв тип pen тестване  се нуждае моята организация?

Тестването за проникване е основен инструмент за идентифициране, анализиране и намаляване на рисковете за сигурността. То дава възможност на екипите за киберзащита да оценят податливостта на средата си на атаки и да определят ефективността на съществуващите мерки за сигурност.

Тестовете за проникване варират от прости оценки до по-сложни, многоетапни ангажименти. Ето някои от най-разпространените видове Pen Testing:

 • Тестване за проникване в мрежата: изследва външните и вътрешните мрежи на организацията, както и нейната софтуерна инфраструктура и безжични мрежи, за да идентифицира потенциални слабости и уязвимости.
 • Тестване за проникване в уеб приложения и API: фокусира се върху уеб приложенията и търси технически и бизнес логически недостатъци в техния дизайн, код или изпълнение спрямо OWASP Top 10, които биха могли да бъдат използвани от злонамерени нападатели.
 • Тестване за проникване чрез социално инженерство: симулира кибератака с използване на техники за социално инженерство, като например фишинг имейли или телефонни обаждания, с цел получаване на достъп до поверителна информация на организацията.
 • Тестване за физическо проникване: оценява мерките за физическа сигурност, като контрол на достъпа и системи за видеонаблюдение, за да идентифицира уязвимости, които потенциално могат да бъдат използвани от нападатели.
 • Тестване за проникване в облака: оценява сигурността на инфраструктурата и приложенията в облака на дадена организация.
 • Тестване за проникване в мобилни приложения: анализира сигурността на мобилните приложения на организацията, като търси специфични за мобилните устройства проблеми със сигурността, които биха могли да бъдат използвани от нападателите.

 

Етапи на процеса на Pen Testing

Независимо от вида на провежданото тестване, обикновено има няколко етапа, през които трябва да се премине:

 • Планиране и определяне на обхвата: включва дефиниране на целите на тестовете, определяне на обхвата и определяне на времевия график.
 • Разузнаване и отпечатване на стъпки: събиране на информация за целевите системи и мрежи, като например отворени портове и услуги.
 • Сканиране и изброяване: придобиване на по-добра представа за целевата система, като например потребителски акаунти и работещи услуги.
 • Използване на идентифицирани слабости: опит за използване на идентифицирани уязвимости.
 • Анализ и докладване след тестването: анализ на резултатите, документиране на всички констатации и създаване на доклад за ангажимента.

 

Пен-тестването е съществена част от стратегията за сигурност на всяка организация и като разбират различните видове налични тестове, както и етапите на процеса, организациите могат да гарантират, че техните системи са адекватно защитени срещу киберзаплахи.

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
16 март 2023

Фалшиво ChatGPT разширение за Chrome отвлича ак...

Установено е, че фалшиво разширение за браузър Chrome с марката Cha...
Бъдете социални
Още по темата
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
18/03/2023

Измерване на ефективността ...

Компаниите трябва да измерват ефективността във...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!