Различни методи и етапи на тестовете за проникване

Залогът за киберзащитниците не може да бъде по-голям. При огромните количества чувствителна информация, интелектуална собственост и финансови данни, които са изложени на риск, последиците от пробив в данните могат да бъдат опустошителни. Според доклад, публикуван от института Ponemon, разходите за нарушаване на сигурността на данните са достигнали рекордно високи стойности, като през 2022 г. ще възлизат средно на 4,35 млн. долара.

Уязвимостите в уеб приложенията често са основната врата за нападателите. Според доклад на Световния икономически форум, само една седмица след откриването на критичен недостатък в сигурността на широко използвана софтуерна библиотека (Log4j), всяка минута са били откривани повече от 100 опита за използване на уязвимостта. Това илюстрира колко бързо злонамерени хакери могат да се възползват от уязвимостите, като подчертава спешната необходимост от редовна оценка и наблюдение на вашата система за всякакви уязвимости или слаби места.

Сложността на справянето с предизвикателствата пред сигурността в днешния цифров свят се усложнява допълнително от нарастващото използване на компоненти с отворен код, ускоряването на циклите на доставка на софтуер и бързото разширяване на повърхността на атаките.

Един от основните начини, по които организациите могат да се защитят от киберзаплахи, е провеждането на тестове за проникване. Тестовете за проникване са проактивна мярка за сигурност, която включва симулиране на реални кибератаки върху мрежи, сървъри, приложения и други системи, за да се открият и отстранят всички потенциални слабости или уязвимости, преди те да бъдат използвани.

От какъв тип pen тестване  се нуждае моята организация?

Тестването за проникване е основен инструмент за идентифициране, анализиране и намаляване на рисковете за сигурността. То дава възможност на екипите за киберзащита да оценят податливостта на средата си на атаки и да определят ефективността на съществуващите мерки за сигурност.

Тестовете за проникване варират от прости оценки до по-сложни, многоетапни ангажименти. Ето някои от най-разпространените видове Pen Testing:

 • Тестване за проникване в мрежата: изследва външните и вътрешните мрежи на организацията, както и нейната софтуерна инфраструктура и безжични мрежи, за да идентифицира потенциални слабости и уязвимости.
 • Тестване за проникване в уеб приложения и API: фокусира се върху уеб приложенията и търси технически и бизнес логически недостатъци в техния дизайн, код или изпълнение спрямо OWASP Top 10, които биха могли да бъдат използвани от злонамерени нападатели.
 • Тестване за проникване чрез социално инженерство: симулира кибератака с използване на техники за социално инженерство, като например фишинг имейли или телефонни обаждания, с цел получаване на достъп до поверителна информация на организацията.
 • Тестване за физическо проникване: оценява мерките за физическа сигурност, като контрол на достъпа и системи за видеонаблюдение, за да идентифицира уязвимости, които потенциално могат да бъдат използвани от нападатели.
 • Тестване за проникване в облака: оценява сигурността на инфраструктурата и приложенията в облака на дадена организация.
 • Тестване за проникване в мобилни приложения: анализира сигурността на мобилните приложения на организацията, като търси специфични за мобилните устройства проблеми със сигурността, които биха могли да бъдат използвани от нападателите.

 

Етапи на процеса на Pen Testing

Независимо от вида на провежданото тестване, обикновено има няколко етапа, през които трябва да се премине:

 • Планиране и определяне на обхвата: включва дефиниране на целите на тестовете, определяне на обхвата и определяне на времевия график.
 • Разузнаване и отпечатване на стъпки: събиране на информация за целевите системи и мрежи, като например отворени портове и услуги.
 • Сканиране и изброяване: придобиване на по-добра представа за целевата система, като например потребителски акаунти и работещи услуги.
 • Използване на идентифицирани слабости: опит за използване на идентифицирани уязвимости.
 • Анализ и докладване след тестването: анализ на резултатите, документиране на всички констатации и създаване на доклад за ангажимента.

 

Пен-тестването е съществена част от стратегията за сигурност на всяка организация и като разбират различните видове налични тестове, както и етапите на процеса, организациите могат да гарантират, че техните системи са адекватно защитени срещу киберзаплахи.

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
25 септември 2023

Фалшиви видеоклипове на знаменитости заливат T...

TikTok е наводнен с видеоклипове, които популяризират фалшиви снимк...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Разликите между локалната и...

Разликата между управлението на киберсигурността в...
25/09/2023

Хакери от Gelsemium са забе...

При атаките, насочени към правителство в...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!