Търсене
Close this search box.

Различни методи и етапи на тестовете за проникване

Залогът за киберзащитниците не може да бъде по-голям. При огромните количества чувствителна информация, интелектуална собственост и финансови данни, които са изложени на риск, последиците от пробив в данните могат да бъдат опустошителни. Според доклад, публикуван от института Ponemon, разходите за нарушаване на сигурността на данните са достигнали рекордно високи стойности, като през 2022 г. ще възлизат средно на 4,35 млн. долара.

Уязвимостите в уеб приложенията често са основната врата за нападателите. Според доклад на Световния икономически форум, само една седмица след откриването на критичен недостатък в сигурността на широко използвана софтуерна библиотека (Log4j), всяка минута са били откривани повече от 100 опита за използване на уязвимостта. Това илюстрира колко бързо злонамерени хакери могат да се възползват от уязвимостите, като подчертава спешната необходимост от редовна оценка и наблюдение на вашата система за всякакви уязвимости или слаби места.

Сложността на справянето с предизвикателствата пред сигурността в днешния цифров свят се усложнява допълнително от нарастващото използване на компоненти с отворен код, ускоряването на циклите на доставка на софтуер и бързото разширяване на повърхността на атаките.

Един от основните начини, по които организациите могат да се защитят от киберзаплахи, е провеждането на тестове за проникване. Тестовете за проникване са проактивна мярка за сигурност, която включва симулиране на реални кибератаки върху мрежи, сървъри, приложения и други системи, за да се открият и отстранят всички потенциални слабости или уязвимости, преди те да бъдат използвани.

От какъв тип pen тестване  се нуждае моята организация?

Тестването за проникване е основен инструмент за идентифициране, анализиране и намаляване на рисковете за сигурността. То дава възможност на екипите за киберзащита да оценят податливостта на средата си на атаки и да определят ефективността на съществуващите мерки за сигурност.

Тестовете за проникване варират от прости оценки до по-сложни, многоетапни ангажименти. Ето някои от най-разпространените видове Pen Testing:

 • Тестване за проникване в мрежата: изследва външните и вътрешните мрежи на организацията, както и нейната софтуерна инфраструктура и безжични мрежи, за да идентифицира потенциални слабости и уязвимости.
 • Тестване за проникване в уеб приложения и API: фокусира се върху уеб приложенията и търси технически и бизнес логически недостатъци в техния дизайн, код или изпълнение спрямо OWASP Top 10, които биха могли да бъдат използвани от злонамерени нападатели.
 • Тестване за проникване чрез социално инженерство: симулира кибератака с използване на техники за социално инженерство, като например фишинг имейли или телефонни обаждания, с цел получаване на достъп до поверителна информация на организацията.
 • Тестване за физическо проникване: оценява мерките за физическа сигурност, като контрол на достъпа и системи за видеонаблюдение, за да идентифицира уязвимости, които потенциално могат да бъдат използвани от нападатели.
 • Тестване за проникване в облака: оценява сигурността на инфраструктурата и приложенията в облака на дадена организация.
 • Тестване за проникване в мобилни приложения: анализира сигурността на мобилните приложения на организацията, като търси специфични за мобилните устройства проблеми със сигурността, които биха могли да бъдат използвани от нападателите.

 

Етапи на процеса на Pen Testing

Независимо от вида на провежданото тестване, обикновено има няколко етапа, през които трябва да се премине:

 • Планиране и определяне на обхвата: включва дефиниране на целите на тестовете, определяне на обхвата и определяне на времевия график.
 • Разузнаване и отпечатване на стъпки: събиране на информация за целевите системи и мрежи, като например отворени портове и услуги.
 • Сканиране и изброяване: придобиване на по-добра представа за целевата система, като например потребителски акаунти и работещи услуги.
 • Използване на идентифицирани слабости: опит за използване на идентифицирани уязвимости.
 • Анализ и докладване след тестването: анализ на резултатите, документиране на всички констатации и създаване на доклад за ангажимента.

 

Пен-тестването е съществена част от стратегията за сигурност на всяка организация и като разбират различните видове налични тестове, както и етапите на процеса, организациите могат да гарантират, че техните системи са адекватно защитени срещу киберзаплахи.

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
16 май 2024

Ascension Healthcare претърпява сериозна кибера...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни досиета (ЕЗД) и си...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!