Разликите между локалната и облачната киберсигурност

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачни среди не е по-различна от играта на традиционен и триизмерен шах. Въпреки че тактиката е сходна и целите са едни и същи – намаляване на риска, защита на поверителните данни, спазване на изискванията за съответствие и други подобни – облакът добавя сложност, която напълно променя динамиката. Архитектурата на облака, липсата на контрол върху промените и фините и не толкова фини разлики в основния дизайн и операции на различните облачни платформи правят сигурността в облака по-сложна.

Макар че миграцията към инфраструктура като услуга (IaaS), платформа като услуга (PaaS), софтуер като услуга (SaaS) и безсървърни изчисления е добре позната, някои технически и управленски кадри, които са били обучени в локални среди, все още пренасят тази оперативна пристрастност в управлението на облаци. Естеството на облачните среди обаче означава, че екипите по сигурността и техническите екипи се нуждаят от различен начин на мислене, за да разберат и управляват тяхната нова повърхност за атаки.

Три облака, три среди

Организациите често използват облаци на няколко доставчици, независимо дали за да отговорят на специфични оперативни нужди, да оптимизират цената и производителността или да получат достъп до специализирани възможности. Повечето средни и големи организации използват два или повече облака (което ги прави многооблачни) в съчетание с локални сървъри и инфраструктура (наричани хибриден облак).

Microsoft Azure е популярен избор, ако използвате Windows за вътрешните си приложения. Съществува естествена гравитация към преминаване към Azure, след като вече няма смисъл да разполагате с повече стелажи във вашия център за данни. Ако разгръщате мащабни уеб приложения, естественият афинитет е към Amazon Web Services (AWS), въпреки че Google Cloud Platform (GCP) също е привлекателна за тези случаи на използване. GCP е известна и с възможностите си за анализ (BigQuery), така че някои организации я използват изключително като езеро за данни с разширен анализ.

За да защитят ефективно всяка среда в облака, екипите по киберсигурност трябва да бъдат експерти по сигурността за всяка от тях. Съществува обаче разминаване между това колко допълнителна работа трябва да се свърши за два или три облака и каква е тя в действителност, тъй като повърхността на атака на всеки облак е различна. Така че разделянето на работните натоварвания в два облака почти удвоява необходимите знания и работа в сравнение с работата с всички работни натоварвания в един облак.

Разлики в DMZ

Друга разлика е, че локалният център за данни има добре дефинирана демилитаризирана зона (DMZ) за защита на услугите, насочени към външни потребители, докато облачните среди в повечето случаи нямат такава.

Физическият център за данни има ясна (често физическа) DMZ, в която са въведени множество контроли за сигурност и мониторинг. Има ясни пътища към и от центъра за данни, които каналът за командване и контрол и трафикът за ексфилтрация на противника би трябвало да преминат.

В облака DMZ е по-скоро логическа конструкция и често реалността на DMZ не съответства на менталния модел на организацията. Не е необичайно сканирането да открие неочаквани дупки, излагащи организационните данни извън средата. Преследването и управлението на вашата DMZ изисква специализиран опит, който архитектите по сигурността, фокусирани върху локалните мрежи, може да не притежават.

Пропускливи облачни услуги

Атакуващите могат да използват много многофункционални облачни услуги, за да комуникират във и извън облачната среда по начин, който заобикаля мрежата на наемателя. Класически пример е, когато нападател проникне в среда на AWS и разшири достъпа (от интернет или друг наемател на AWS) до кофа в S3. Не можете да наблюдавате как атакуващият чете 10 GB съдържание от кофата S3 в мрежата на наемателя; тъй като това се случва в задната част на мрежата на доставчика на облачни услуги, то е на практика невидимо за наемателя. Ако същите 10 GB съдържание бъдат ексфилтрирани от локална мрежа, това вероятно ще бъде отбелязано и екипът по сигурността ще бъде уведомен.

Ако ставаше въпрос само за наличието на правилните контроли за услугите за съхранение в облак, това можеше да изглежда като управляем проблем. Но всяка услуга в облака има свои собствени функции и контроли, а някои от тях могат да позволят скрита външна комуникация. Вашият екип по киберсигурност трябва да може да открие всички тях (а не само тези, които възнамерявате да използвате) и да разполага с необходимите контроли и мониторинг.

Проблеми с актуализациите

Доставчиците на облачни услуги правят редовни актуализации, като например добавят нови услуги, подобряват възможностите на съществуващите или променят настройките по подразбиране на дадена услуга. Дори услугите, които не възнамерявате да използвате, могат да ви изложат на риск, тъй като атакуващите, които са проникнали във вашата среда, могат да използват пропусклива услуга, за да установят външни комуникации. Или доставчикът може да промени конфигурацията по подразбиране на услугата от рестриктивни към разрешаващи политики, като по този начин сляпо ви изложи на риск. Това не са само теоретични сценарии – нападателите вече използват тези възможности.

Сравнете това с локален център за данни, където вие контролирате софтуерните актуализации. Не бихте инсталирали софтуер, който не възнамерявате да използвате, тъй като това би ви изложило на по-голям риск и повече работа. В локалните центрове за данни обикновено има обратен проблем: известните уязвимости не се поправят достатъчно бързо. Може да похарчите много време и пари, за да решите кои софтуерни кръпки са критични, така че да намалите в най-голяма степен повърхността на атака с минималния възможен брой софтуерни актуализации.

Защита на вашия облак

Разбирането на структурните и оперативните разлики между локалните и облачните операции е от съществено значение. Като начало, макар че може да изглежда бизнес ориентирано да се позволи на всяко бизнес звено да избере предпочитаната от него облачна платформа, всеки нов облак е свързан със значителна допълнителна работа по неговата защита.

Пренебрегването на рисковете, включително приоритетите за обучение и персонал, ще ви изложи на заплахи, когато много напреднали атакуващи се фокусират върху вашия облачен отпечатък. Днешните иновативни облачни атаки ще бъдат утрешните обикновени нарушения.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
29/11/2023

Сигурността е процес, а не ...

Индустрията за киберсигурност постоянно повтаря, че...
25/11/2023

Откриване и реагиране, коет...

Борбата със съвременните нападатели изисква стабилна...
24/11/2023

Как да укрепим киберсигурно...

Търсенето на логистични услуги рязко нарасна...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!