Търсене
Close this search box.

РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID СА ПОДЛОЖЕНИ НА АТАКИ

Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурност предупреждават за увеличаване на кибератаките, тъй като хората се приспособяват да работят от вкъщи. Новите данни, публикувани от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC), предполагат, че хакерите отделят много време и ресурси за насочване към бизнеса, свързан със здравеопазването. Според NCSC, отдел на разузнавателната служба на Обединеното кралство, 20% от всички атаки, за които са помогнали да се разследват и да се ограничат щетите, са предприети срещу здравния сектор. Те също така отбелязаха, че общият брой на докладваните инциденти се е увеличил от 723 на 777 между 2020 и 2021г.

Рансъмуерът е основен проблем

От известно време престъпниците използват ransomware, за да изнудват успешно бизнеси в различни индустрии. Не е изненадващо, че те използват същите инструменти и техники, за да атакуват здравната индустрия. Университетът в Оксфорд, който помогна за разработването на ваксината Astra Zeneca Covid-19, беше обект на сериозна инфекция със злонамерен софтуер например. Неспособни да контролират ситуацията вътрешно, те се нуждаеха от допълнителна помощ от NCSC, за да блокират и премахнат зловредния софтуер. Не е ясно дали огнището е причинило трайни щети.

Продължаваща кампания на смущения и  прекъсвания

2021 не беше уникална година по отношение на кибератаките срещу здравната индустрия. Година по-рано имаше съобщения за няколко атаки срещу организации, участващи в разработването на ваксини срещу Covid-19. Руската хакерска група APT29, беше обвинена в опит да открадне данни от изследвания и интелектуална собственост. Правителствените агенции за киберсигурност в Обединеното кралство, САЩ и Канада съобщават за инциденти през 2020г., включващи рансъмуер, спиър фишинг  и персонализиран злонамерен софтуер, насочен към изследователи на ваксини.

Предупреждение за бъдещето

NCSC е ясен – те не очакват атаките с ransomware да спрат скоро. В предговора си към годишния доклад на NCSC, главният изпълнителен директор Линди Камерън написа: „Една от тенденциите, които NCSC видя през последната година, беше тревожният ръст на престъпните групи, използващи ransomware за изнудване на организации. Според мен сега това е най-непосредствената заплаха за киберсигурността на бизнеса в Обединеното кралство и смятам, че трябва да бъде на първо място в дневния ред. Изследователи от Оксфордския университет отговориха на доклада, като казаха: „Приветстваме годишния доклад на NCSC, който подчертава необходимата киберзащита около революционната работа на нашите изследователи на ваксините. Нашият екип по информационна сигурност има късмета да получи отлична поддръжка от NCSC. Те дадоха реален принос за киберзащитата около изследванията на ваксините по време на пандемията.“

NCSC е ясен; те очакват атаките на ransomware да продължат да се увеличават – и то не само в сектора на здравеопазването. NCSC получи повече от 5,9 милиона доклада за злонамерено съдържание и от широката общественост. Това показва, че всеки е изложен на риск от заразяване със зловреден софтуер – и всеки трябва да предприеме стъпки, за да се защити. Изтеглете безплатна пробна версия на Panda Dome, за да започнете днес.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
19/05/2024

Grandoreiro се завръща по -...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!