Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурност предупреждават за увеличаване на кибератаките, тъй като хората се приспособяват да работят от вкъщи. Новите данни, публикувани от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC), предполагат, че хакерите отделят много време и ресурси за насочване към бизнеса, свързан със здравеопазването. Според NCSC, отдел на разузнавателната служба на Обединеното кралство, 20% от всички атаки, за които са помогнали да се разследват и да се ограничат щетите, са предприети срещу здравния сектор. Те също така отбелязаха, че общият брой на докладваните инциденти се е увеличил от 723 на 777 между 2020 и 2021г.

Рансъмуерът е основен проблем

От известно време престъпниците използват ransomware, за да изнудват успешно бизнеси в различни индустрии. Не е изненадващо, че те използват същите инструменти и техники, за да атакуват здравната индустрия. Университетът в Оксфорд, който помогна за разработването на ваксината Astra Zeneca Covid-19, беше обект на сериозна инфекция със злонамерен софтуер например. Неспособни да контролират ситуацията вътрешно, те се нуждаеха от допълнителна помощ от NCSC, за да блокират и премахнат зловредния софтуер. Не е ясно дали огнището е причинило трайни щети.

Продължаваща кампания на смущения и  прекъсвания

2021 не беше уникална година по отношение на кибератаките срещу здравната индустрия. Година по-рано имаше съобщения за няколко атаки срещу организации, участващи в разработването на ваксини срещу Covid-19. Руската хакерска група APT29, беше обвинена в опит да открадне данни от изследвания и интелектуална собственост. Правителствените агенции за киберсигурност в Обединеното кралство, САЩ и Канада съобщават за инциденти през 2020г., включващи рансъмуер, спиър фишинг  и персонализиран злонамерен софтуер, насочен към изследователи на ваксини.

Предупреждение за бъдещето

NCSC е ясен – те не очакват атаките с ransomware да спрат скоро. В предговора си към годишния доклад на NCSC, главният изпълнителен директор Линди Камерън написа: „Една от тенденциите, които NCSC видя през последната година, беше тревожният ръст на престъпните групи, използващи ransomware за изнудване на организации. Според мен сега това е най-непосредствената заплаха за киберсигурността на бизнеса в Обединеното кралство и смятам, че трябва да бъде на първо място в дневния ред. Изследователи от Оксфордския университет отговориха на доклада, като казаха: „Приветстваме годишния доклад на NCSC, който подчертава необходимата киберзащита около революционната работа на нашите изследователи на ваксините. Нашият екип по информационна сигурност има късмета да получи отлична поддръжка от NCSC. Те дадоха реален принос за киберзащитата около изследванията на ваксините по време на пандемията.“

NCSC е ясен; те очакват атаките на ransomware да продължат да се увеличават – и то не само в сектора на здравеопазването. NCSC получи повече от 5,9 милиона доклада за злонамерено съдържание и от широката общественост. Това показва, че всеки е изложен на риск от заразяване със зловреден софтуер – и всеки трябва да предприеме стъпки, за да се защити. Изтеглете безплатна пробна версия на Panda Dome, за да започнете днес.

Източник: По материали от Интернет
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Подобни публикации

15 януари 2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТА НА ПОЛСКАТА АРМИ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани с всички аспекти ...
14 януари 2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ

Като част от плановете си след Brexit, премиерът Борис Джонсън обяв...
8 януари 2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАКВАНЕ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА

Целите, които си поставяте за  за Новата година са високи! Една от ...
7 януари 2022

ХАКЕРИ ИЗПОЛЗВАТ ВИДЕОПЛЕЙЪР, ЗА ДА КРАДАТ КРЕД...

Хакери използваха облачна видео хостинг услуга, за да извършат атак...
24 декември 2021

7 КОЛЕДНИ ИЗМАМИ

Коледа би трябвало да е време на радост и доброта, но за съжаление ...
17 декември 2021

EVIL TWIN ATTACK - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА

Evil Twin Attack  е кибератака за измама, която работи, като подмам...

Мнения и коментари

(0.0)
0.0/5
{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Бъдете социални
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
Още по темата
07/01/2022

ХАКЕРИ ИЗПОЛЗВАТ ВИДЕОПЛЕЙЪ...

Хакери използваха облачна видео хостинг услуга,...
17/12/2021

EVIL TWIN ATTACK - КАКВО ПР...

Evil Twin Attack  е кибератака за...
11/12/2021

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОД ОБСАДА

Пандемията може да промени начина ни...
Последно добавени
15/01/2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани...
14/01/2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИ...

Като част от плановете си след...
08/01/2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАК...

Целите, които си поставяте за  за...
Ключови думи