Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурност предупреждават за увеличаване на кибератаките, тъй като хората се приспособяват да работят от вкъщи. Новите данни, публикувани от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC), предполагат, че хакерите отделят много време и ресурси за насочване към бизнеса, свързан със здравеопазването. Според NCSC, отдел на разузнавателната служба на Обединеното кралство, 20% от всички атаки, за които са помогнали да се разследват и да се ограничат щетите, са предприети срещу здравния сектор. Те също така отбелязаха, че общият брой на докладваните инциденти се е увеличил от 723 на 777 между 2020 и 2021г.

Рансъмуерът е основен проблем

От известно време престъпниците използват ransomware, за да изнудват успешно бизнеси в различни индустрии. Не е изненадващо, че те използват същите инструменти и техники, за да атакуват здравната индустрия. Университетът в Оксфорд, който помогна за разработването на ваксината Astra Zeneca Covid-19, беше обект на сериозна инфекция със злонамерен софтуер например. Неспособни да контролират ситуацията вътрешно, те се нуждаеха от допълнителна помощ от NCSC, за да блокират и премахнат зловредния софтуер. Не е ясно дали огнището е причинило трайни щети.

Продължаваща кампания на смущения и  прекъсвания

2021 не беше уникална година по отношение на кибератаките срещу здравната индустрия. Година по-рано имаше съобщения за няколко атаки срещу организации, участващи в разработването на ваксини срещу Covid-19. Руската хакерска група APT29, беше обвинена в опит да открадне данни от изследвания и интелектуална собственост. Правителствените агенции за киберсигурност в Обединеното кралство, САЩ и Канада съобщават за инциденти през 2020г., включващи рансъмуер, спиър фишинг  и персонализиран злонамерен софтуер, насочен към изследователи на ваксини.

Предупреждение за бъдещето

NCSC е ясен – те не очакват атаките с ransomware да спрат скоро. В предговора си към годишния доклад на NCSC, главният изпълнителен директор Линди Камерън написа: „Една от тенденциите, които NCSC видя през последната година, беше тревожният ръст на престъпните групи, използващи ransomware за изнудване на организации. Според мен сега това е най-непосредствената заплаха за киберсигурността на бизнеса в Обединеното кралство и смятам, че трябва да бъде на първо място в дневния ред. Изследователи от Оксфордския университет отговориха на доклада, като казаха: „Приветстваме годишния доклад на NCSC, който подчертава необходимата киберзащита около революционната работа на нашите изследователи на ваксините. Нашият екип по информационна сигурност има късмета да получи отлична поддръжка от NCSC. Те дадоха реален принос за киберзащитата около изследванията на ваксините по време на пандемията.“

NCSC е ясен; те очакват атаките на ransomware да продължат да се увеличават – и то не само в сектора на здравеопазването. NCSC получи повече от 5,9 милиона доклада за злонамерено съдържание и от широката общественост. Това показва, че всеки е изложен на риск от заразяване със зловреден софтуер – и всеки трябва да предприеме стъпки, за да се защити. Изтеглете безплатна пробна версия на Panda Dome, за да започнете днес.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...
Бъдете социални
Още по темата
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
01/07/2022

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват,...
29/06/2022

Украйна разби фишинг банда

Украинските сили за киберсигурност арестуваха девет...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи