РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID СА ПОДЛОЖЕНИ НА АТАКИ

Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурност предупреждават за увеличаване на кибератаките, тъй като хората се приспособяват да работят от вкъщи. Новите данни, публикувани от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC), предполагат, че хакерите отделят много време и ресурси за насочване към бизнеса, свързан със здравеопазването. Според NCSC, отдел на разузнавателната служба на Обединеното кралство, 20% от всички атаки, за които са помогнали да се разследват и да се ограничат щетите, са предприети срещу здравния сектор. Те също така отбелязаха, че общият брой на докладваните инциденти се е увеличил от 723 на 777 между 2020 и 2021г.

Рансъмуерът е основен проблем

От известно време престъпниците използват ransomware, за да изнудват успешно бизнеси в различни индустрии. Не е изненадващо, че те използват същите инструменти и техники, за да атакуват здравната индустрия. Университетът в Оксфорд, който помогна за разработването на ваксината Astra Zeneca Covid-19, беше обект на сериозна инфекция със злонамерен софтуер например. Неспособни да контролират ситуацията вътрешно, те се нуждаеха от допълнителна помощ от NCSC, за да блокират и премахнат зловредния софтуер. Не е ясно дали огнището е причинило трайни щети.

Продължаваща кампания на смущения и  прекъсвания

2021 не беше уникална година по отношение на кибератаките срещу здравната индустрия. Година по-рано имаше съобщения за няколко атаки срещу организации, участващи в разработването на ваксини срещу Covid-19. Руската хакерска група APT29, беше обвинена в опит да открадне данни от изследвания и интелектуална собственост. Правителствените агенции за киберсигурност в Обединеното кралство, САЩ и Канада съобщават за инциденти през 2020г., включващи рансъмуер, спиър фишинг  и персонализиран злонамерен софтуер, насочен към изследователи на ваксини.

Предупреждение за бъдещето

NCSC е ясен – те не очакват атаките с ransomware да спрат скоро. В предговора си към годишния доклад на NCSC, главният изпълнителен директор Линди Камерън написа: „Една от тенденциите, които NCSC видя през последната година, беше тревожният ръст на престъпните групи, използващи ransomware за изнудване на организации. Според мен сега това е най-непосредствената заплаха за киберсигурността на бизнеса в Обединеното кралство и смятам, че трябва да бъде на първо място в дневния ред. Изследователи от Оксфордския университет отговориха на доклада, като казаха: „Приветстваме годишния доклад на NCSC, който подчертава необходимата киберзащита около революционната работа на нашите изследователи на ваксините. Нашият екип по информационна сигурност има късмета да получи отлична поддръжка от NCSC. Те дадоха реален принос за киберзащитата около изследванията на ваксините по време на пандемията.“

NCSC е ясен; те очакват атаките на ransomware да продължат да се увеличават – и то не само в сектора на здравеопазването. NCSC получи повече от 5,9 милиона доклада за злонамерено съдържание и от широката общественост. Това показва, че всеки е изложен на риск от заразяване със зловреден софтуер – и всеки трябва да предприеме стъпки, за да се защити. Изтеглете безплатна пробна версия на Panda Dome, за да започнете днес.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
23/09/2023

Нарушението на данните на Н...

Американската образователна организация с нестопанска цел...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!