RedEnergy Stealer-as-a-Ransomware е насочен към критични сектори

В дивата природа е забелязана сложна заплаха от типа „крадец като рансъмуер“, наречена RedEnergy, която е насочена към енергийните предприятия, петролния, газовия, телекомуникационния и машинния сектор в Бразилия и Филипините чрез техните страници в LinkedIn.

Зловредният софтуер „притежава способността да краде информация от различни браузъри, което позволява ексфилтрация на чувствителни данни, като същевременно включва различни модули за извършване на дейности, свързани с искане на откуп“, заявиха изследователите на Zscaler Шатак Джаин и Гуркират Сингх в неотдавнашен анализ.

Изследователите отбелязват, че целта е да се съчетае кражбата на данни с криптиране, за да се нанесат максимални щети на жертвите.

Отправна точка за многоетапната атака е кампанията FakeUpdates (известна още като SocGholish), която подмамва потребителите да изтеглят зловреден софтуер, базиран на JavaScript, под прикритието на актуализации на уеб браузъра.

Това, което я прави новаторска, е използването на реномирани страници в LinkedIn за насочване към жертвите, като потребителите, щракнали върху URL адресите на уебсайтовете, се пренасочват към фалшива целева страница, която ги подканва да актуализират уеб браузърите си, като щракнат върху съответната икона (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox или Opera), като при това изтеглят зловреден изпълним файл.

След успешен пробив злонамереният двоичен файл се използва като канал за настройване на устойчивост, извършване на действителната актуализация на браузъра, а също и за пускане на крадец, способен тайно да събира чувствителна информация и да криптира откраднатите файлове, оставяйки жертвите в риск от потенциална загуба на данни, излагане на риск или дори продажба на ценните им данни.

Zscaler съобщи, че е открила подозрителни взаимодействия, осъществявани чрез връзка по протокола за прехвърляне на файлове (FTP), което повишава вероятността ценни данни да се прехвърлят към контролирана от хакери инфраструктура.

На финалния етап компонентът на RedEnergy за откуп продължава да криптира данните на потребителя, като добавя разширението „.FACKOFF!“ към всеки криптиран файл, изтрива съществуващите резервни копия и пуска бележка за откуп във всяка папка.

От жертвите се очаква да извършат плащане от 0,005 BTC (около 151 USD) в криптовалутен портфейл, посочен в бележката, за да си възвърнат достъпа до файловете. Двойните функции на RedEnergy като крадец и рансъмуер представляват еволюция на пейзажа на киберпрестъпността.

Развитието следва и появата на нова категория заплахи RAT-as-a-ransomware, в която троянски коне за отдалечен достъп като Venom RAT и Anarchy Panel RAT са оборудвани с модули за откуп, за да заключват различни файлови разширения зад бариери за криптиране.

„От решаващо значение е физическите лица и организациите да проявяват максимална предпазливост при достъп до уебсайтове, особено такива, свързани от профили в LinkedIn“, казват изследователите. „Бдителността при проверката на автентичността на актуализациите на браузъра и предпазването от неочаквани изтегляния на файлове е от първостепенно значение за защита от подобни злонамерени кампании.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
23/09/2023

Нарушението на данните на Н...

Американската образователна организация с нестопанска цел...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!