Търсене
Close this search box.

RedEnergy Stealer-as-a-Ransomware е насочен към критични сектори

В дивата природа е забелязана сложна заплаха от типа „крадец като рансъмуер“, наречена RedEnergy, която е насочена към енергийните предприятия, петролния, газовия, телекомуникационния и машинния сектор в Бразилия и Филипините чрез техните страници в LinkedIn.

Зловредният софтуер „притежава способността да краде информация от различни браузъри, което позволява ексфилтрация на чувствителни данни, като същевременно включва различни модули за извършване на дейности, свързани с искане на откуп“, заявиха изследователите на Zscaler Шатак Джаин и Гуркират Сингх в неотдавнашен анализ.

Изследователите отбелязват, че целта е да се съчетае кражбата на данни с криптиране, за да се нанесат максимални щети на жертвите.

Отправна точка за многоетапната атака е кампанията FakeUpdates (известна още като SocGholish), която подмамва потребителите да изтеглят зловреден софтуер, базиран на JavaScript, под прикритието на актуализации на уеб браузъра.

Това, което я прави новаторска, е използването на реномирани страници в LinkedIn за насочване към жертвите, като потребителите, щракнали върху URL адресите на уебсайтовете, се пренасочват към фалшива целева страница, която ги подканва да актуализират уеб браузърите си, като щракнат върху съответната икона (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox или Opera), като при това изтеглят зловреден изпълним файл.

След успешен пробив злонамереният двоичен файл се използва като канал за настройване на устойчивост, извършване на действителната актуализация на браузъра, а също и за пускане на крадец, способен тайно да събира чувствителна информация и да криптира откраднатите файлове, оставяйки жертвите в риск от потенциална загуба на данни, излагане на риск или дори продажба на ценните им данни.

Zscaler съобщи, че е открила подозрителни взаимодействия, осъществявани чрез връзка по протокола за прехвърляне на файлове (FTP), което повишава вероятността ценни данни да се прехвърлят към контролирана от хакери инфраструктура.

На финалния етап компонентът на RedEnergy за откуп продължава да криптира данните на потребителя, като добавя разширението „.FACKOFF!“ към всеки криптиран файл, изтрива съществуващите резервни копия и пуска бележка за откуп във всяка папка.

От жертвите се очаква да извършат плащане от 0,005 BTC (около 151 USD) в криптовалутен портфейл, посочен в бележката, за да си възвърнат достъпа до файловете. Двойните функции на RedEnergy като крадец и рансъмуер представляват еволюция на пейзажа на киберпрестъпността.

Развитието следва и появата на нова категория заплахи RAT-as-a-ransomware, в която троянски коне за отдалечен достъп като Venom RAT и Anarchy Panel RAT са оборудвани с модули за откуп, за да заключват различни файлови разширения зад бариери за криптиране.

„От решаващо значение е физическите лица и организациите да проявяват максимална предпазливост при достъп до уебсайтове, особено такива, свързани от профили в LinkedIn“, казват изследователите. „Бдителността при проверката на автентичността на актуализациите на браузъра и предпазването от неочаквани изтегляния на файлове е от първостепенно значение за защита от подобни злонамерени кампании.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
Бъдете социални
Още по темата
26/02/2024

Малави спря издаването на п...

Съобщава се, че правителството на Малави...
26/02/2024

LockBit се завърна

По-малко от седмица след като правоохранителните...
22/02/2024

Атаките с рансъмуер струват...

Кибератаката води до редица разходи, с...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!