Редица проблеми с Microsoft 365

Тази седмица мрежовите и ИТ администраторите се сблъскаха с продължаващите проблеми с Microsoft 365, като съобщиха, че някои крайни потребители не могат да използват Microsoft Outlook или други приложения на Microsoft 365.

Проблемите започнаха в понеделник, като многобройни администратори  съобщiха, че някои от техните потребители изпитват смущаващи проблеми в Microsoft Outlook, като програмата не се отваря, замръзва след отваряне, наблюдава се забавяне на доставката на поща или се появяват грешки, според които няма валиден лиценз, свързан с потребителя.

Същите проблеми бяха потвърдени и от други администратори в Reddit  и във форумите на Microsoft.

„Има ли някой изобщо проблеми с Office? Имаме отдел, който използва HP probook 450 G9 , всички до един изпитват –  outlook, word и т.н. са много бавни и не отговарят“, гласи публикация в Reddit.

„Страницата за състоянието не изброява тези симптоми, но има много потребители в моята организация, които съобщават, че не могат да влязат в TEAMS  или outlook. Превключването на лицензите им от business basic към e1 изглежда ги пуска. Някой да е чул нещо?“, гласи друг пост в Reddit.

„Имам няколко потребители, които не могат да влязат и да се удостоверят с десктоп приложения. Някои връзки с Microsoft изглеждат напълно изключени за тях… дори сканирането на защитника Defender при инсталиране на нов софтуер съобщава, че не може да се свърже. Уиджетът за времето е изключен. OneDrive, Teams, Word… всички не работят. Но те могат да използват версиите на браузъра“, коментира друг администратор.

Повечето от оплакванията, са свързани с Microsoft Outlook, но има и съобщения, че потребителите изпитват сривове и замръзвания в Word, Excel и Teams.

 

Въпреки че Microsoft не е споделила публично никаква информация за тези проблеми, някои администратори са измислили различни решения, които са помогнали за разрешаването на проблемите в тяхната мрежа.

Обходните решения, споделени от различни администратори в горните теми в Reddit, включват:

  • Уверете се, че Outlook, SharePoint или други приложения на Microsoft 365 са разрешени за потребителите в Azure AD Tenant.
  • Премахнете и добавете обратно лицензи за Microsoft 365 на засегнатите потребители.
    Деактивирайте настройката Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) в свойствата на мрежовия адаптер на работната станция.
  • Деинсталирайте софтуера за сигурност EDR, който изглежда помага за производителността (Не се препоръчва като решение).

Тези обходни решения обаче не са проработили при всички.

„Тук няма доклади за Mac, но докладите за Windows продължават да идват. Опитах да премахна/добавя отново A3 лицензите на потребителите в Azure AD въз основа на други коментари, но това нямаше ефект“, сподели днес администратор.

Поради тази причина някои администратори са прехвърлили засегнатите потребители към Outlook on the Web (OWA), докато тези проблеми не бъдат решени.

Това, което е толкова разочароващо в този проблем, е, че той не засяга всички наематели или дори всички потребители в даден наемател, което затруднява проследяването на това какво точно причинява проблема.

Във вторник Microsoft предостави обходен вариант за проблем с Microsoft Outlook, който също причинява проблеми с производителността и замръзване при стартиране на приложението.

„Една от известните причини за този симптом е повторното изчистване на кеша. Това се очаква, ако потребителят е създал нов профил или ръчно е превключил от REST към MAPI, като е деактивирал подобренията на споделения календар“, казва Microsoft.

„Въпреки това, поради ендемични проблеми при четенето на статуса на функцията, активирана от услугата, в приложения, които не са базирани на Office MAPI, стартирането на такива приложения може да наложи това превключване неочаквано.“

Не е ясно обаче дали това е същият проблем, за който съобщават администраторите, или друг, тъй като не се споменава за липсващи лицензи или проблеми с други приложения на Microsoft 365.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Microsoft разпространява P...

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на...
20/09/2023

Microsoft ще започне да изт...

Днес Microsoft съобщи, че API на...
14/09/2023

Нова функция на Windows 11 ...

Microsoft добави нова функция за сигурност...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!