Търсене
Close this search box.

Регулатори се притесняват от близките отношения между OpenAI и Microsoft

Връзките на OpenAI с Microsoft са подложени на интензивен контрол от страна на регулаторните органи от двете страни на Атлантическия океан, като органите за защита на конкуренцията в Обединеното кралство и САЩ започнаха предварителни разследвания по този въпрос.

В петък, 8 декември, британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) разкри, че започва първоначална проверка на отношенията между OpenAI и Microsoft на фона на опасения, че двойката може да повлияе на конкуренцията на британския пазар на изкуствен интелект.

Надзорният орган заяви, че планира да проучи дали значителната инвестиция на Microsoft във фирмата за изкуствен интелект е равносилна на „придобиване на контрол“.

CMA също не е сам в своите опасения. Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) също изглежда ще започне предварително разследване на тези отношения, според доклади на Bloomberg от 9 декември.

Каква е причината за този засилен контрол? Основно отстраняването на Сам Олтман и неотдавнашните промени в структурата на управителния съвет на компанията.

Меко казано, ноември беше хаотичен месец за OpenAI. Управителният съвет на фирмата шокира света със съобщението, че Олтман ще бъде отстранен с незабавен ефект заедно със съоснователя Грег Брокман.

Инцидентът предизвика няколко дни на смущения, вълнения и спекулации, които в крайна сметка накараха повече от 700 служители да се разбунтуват и да поискат незабавното възстановяване на Олтман.

Междувременно Microsoft беше изненадана от бунта и се опита да успокои ситуацията, като назначи Олтман на нова вътрешна длъжност в технологичния гигант.

В рамките на няколко дни обаче Олтман се върна начело на компанията, а неуспехът остави и двете компании донякъде унизени. Главният изпълнителен директор на AWS Адам Селипски дори намери време да се пошегува за тяхна сметка по време на годишната конференция на фирмата re:Invent.

От решаващо значение е, че възстановяването на Олтман на поста главен изпълнителен директор доведе до промени в обсадения любимец на изкуствения интелект, като на Microsoft беше предоставено място без право на глас в борда на OpenAI.

Това може да не изглежда необичайно, като се има предвид, че Microsoft има интерес от поддържане на стабилността във фирмата, но подчертава факта, че технологичният гигант все повече се обвързва с този проект.

Понастоящем Microsoft държи 49% дял в нестопанската част на OpenAI и през последните години е инвестирала над 13 млрд. долара в подкрепа на фирмата, като около 10 млрд. долара от тях ще бъдат предоставени само през 2023 г.

Именно тези горещи отношения между двете компании изглежда са предизвикали толкова голяма загриженост от страна на регулаторните органи след хаоса с отстраняването на Олтман. Според CMA неотдавнашните събития в ръководната структура на OpenAI са оказали пряко влияние върху решението ѝ.

„Напоследък имаше редица промени в управлението на OpenAI, някои от които включваха Microsoft“, се казва в изявление на CMA.

„В светлината на тези развития CMA издава ITC, за да определи дали партньорството между Microsoft и OpenAI, включително последните развития, е довело до съответна ситуация на сливане и, ако е така, до потенциалното въздействие върху конкуренцията.“

В САЩ опасенията на FTC също са съсредоточени около тази тясна връзка и дали обвързването между фирмите представлява сливане, което потенциално би могло да наруши антитръстовите закони.

Източници на Блумбърг заявиха, че Майкрософт не е отчел инвестицията си в OpenAI поради факта, че посоченото финансиране не му дава контролен пакет акции във фирмата.

Възможно ли е OpenAI и Microsoft да бъдат подложени на официална антитръстова проверка?

В момента и двата регулаторни органа правят предварителни проучвания по въпроса, но това може да е първата стъпка на CMA и FTC към официална антитръстова проверка.

CMA е отправил „покана за коментар“, която дава право на двете компании да представят своите аргументи. Но този процес също така позволява на съответните трети страни да изразят своите опасения относно обхвата на взаимоотношенията и потенциалното им въздействие върху тях самите и върху по-широкия пазар.

Сорча О’Карол, старши директор по сливанията в CMA, заяви, че това е „първата част“ от процеса на събиране на информация и „предхожда започването на всякаква фаза 1 на разследването“.

 

 

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
12/04/2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!