Търсене
Close this search box.

Република Корея се сдоби с инструмент за откриване на deepfake преди изборите

Битката на страната с политическите фалшификати може да е предвестник на това, което предстои да се случи на изборите по света тази година.

На фона на рязкото увеличаване на политически мотивираните дълбоки фалшификати Националната полицейска агенция на Южна Корея (KNPA) разработи и внедри инструмент за откриване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, който да се използва при потенциални криминални разследвания.

Според Националната служба за разследване (НОИ) на KNPA програмата за дълбоко обучение е била обучена върху приблизително 5,2 милиона данни, получени от 5400 корейски граждани. Тя може да определи дали даден видеоклип (върху който не е била предварително обучена) е истински или не само за пет до десет минути, като степента на точност е около 80%. Инструментът автоматично генерира лист с резултати, който полицията може да използва при криминални разследвания.

Както съобщават корейските медии, тези резултати ще се използват за информиране на разследванията, но няма да се използват като пряко доказателство в наказателните процеси. Полицията също така ще предостави възможност за сътрудничество с експерти по изкуствен интелект от академичните среди и бизнеса.

Експертите по сигурността на ИИ призовават за използване на ИИ за добри цели, включително за откриване на дезинформация и дълбоки фалшификати.

„Това е смисълът: ИИ може да ни помогне да анализираме [фалшиво съдържание] във всякакъв мащаб“, заяви Гил Швед, главен изпълнителен директор на Check Point, в интервю за Dark Reading тази седмица. Макар че ИИ е болестта, каза той, той е и лекарството: „[Откриването на измами] изискваше много сложни технологии, но с ИИ можете да направите същото нещо с минимално количество информация – не само добра и голямо количество информация.“

Проблемът с Deepfake в Корея

Докато останалата част от света чака с нетърпение дълбоките фалшификати да навлязат в изборните сезони, корейците вече се занимават с проблема отблизо и лично.

Първият популярен фалшификат  се появи по време на провинциалните избори през 2022 г., когато в социалните медии се разпространи видеоклип, който изглеждаше, че показва как президентът Юн Сук Йол одобрява местен кандидат на управляващата партия.

Този вид измама напоследък става все по-разпространен. Миналия месец Националната избирателна комисия на страната разкри, че между 29 януари и 16 февруари е открила 129 дълбоки фалшификации в нарушение на изборното законодателство – цифра, която се очаква само да нарасне с наближаването на изборния ден на 10 април. Всичко това въпреки ревизирания закон, влязъл в сила на 29 януари, според който използването на дълбокофалшиви видеоклипове, снимки или аудиоматериали във връзка с избори може да донесе на гражданите до седем години затвор и глоби до 50 милиона вона (около 37 500 долара).

Не само дезинформация

Швед от Check Point предупреди, че както всяка нова технология, ИИ има своите рискове. „Така че да, има лоши неща, които могат да се случат, и ние трябва да се защитаваме от тях“, каза той.

Фалшивата информация не е толкова голям проблем, добави той. „Най-големият проблем в човешките конфликти като цяло е, че не виждаме цялата картина – избираме елементите [в новините], които искаме да видим, и след това въз основа на тях вземаме решение“, каза той.

„Не става въпрос за дезинформация, а за това, в което вярвате. И въз основа на това, в което вярвате, избирате коя информация искате да видите. Не обратното.“

Източник: DARKReading

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
Бъдете социални
Още по темата
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

КНДР се възползва от 2 подт...

Този месец MITRE ще добави две...
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!