Roaming Mantis отвлича DNS настройките на Wi-Fi рутерите

Хакерите, свързани с кампанията  Roaming Mantis, са забелязани да разпространяват актуализиран вариант на патентования от тях мобилен зловреден софтуер, известен като Wroba, който прониква в Wi-Fi рутери и извършва превземане на DNS.

Компанията Kaspersky, която извърши анализ на злонамерения артефакт, заяви, че функцията е създадена, за да бъде насочена към конкретни Wi-Fi рутери, разположени в Южна Корея.

Roaming Mantis, известна също като Shaoye, е дългогодишна финансово мотивирана банда, която издирва потребители на смартфони с Android и ги заразява със злонамерен софтуер, способен да краде данни за банкови сметки, както и да събира друг вид чувствителна информация.

Въпреки че от 2018г. насам се насочва предимно към азиатския регион, в началото на 2022г. е засечен хакерският екип, който за първи път разширява обхвата на жертвите си, включвайки Франция и Германия, като маскира злонамерения софтуер като приложение за уеб браузър Google Chrome.

Атаките използват smishing съобщенията като първоначален вектор на проникване по избор, за да доставят заложен в капана URL адрес, който или предлага зловреден APK файл, или пренасочва жертвата към фишинг страници в зависимост от операционната система, инсталирана в мобилните устройства.

Освен това при някои пробиви се използват и Wi-Fi рутери като средство за отвеждане на нищо неподозиращите потребители до фалшива целева страница чрез използване на техника, наречена DNS hijacking, при която DNS заявките се манипулират, за да се пренасочат целите към фалшиви сайтове.

Независимо от използвания метод, проникванията проправят пътя за внедряване на зловреден софтуер, наречен Wroba (известен още като MoqHao и XLoader), който е оборудван за извършване на множество лоши дейности.

Последната актуализация на Wroba, според руската компания за киберсигурност, включва функция за промяна на DNS, която е разработена така, че да открива определени маршрутизатори въз основа на номерата на моделите им и да отравя техните DNS настройки.

„Новата функция за промяна на DNS може да управлява всички комуникации на устройствата, използващи компрометирания Wi-Fi рутер, като например пренасочване към злонамерени хостове и деактивиране на актуализациите на продуктите за сигурност“, заяви изследователят на Kaspersky Сугуру Ишимару.

Основната идея е да се накарат устройствата, свързани към пробития Wi-Fi рутер, да бъдат пренасочени към уебстраници, контролирани от субекта на заплахата, за по-нататъшна експлоатация. Като се има предвид, че някои от тези страници доставят зловредния софтуер Wroba, веригата от атаки на практика създава постоянен поток от „ботове“, които могат да бъдат използвани като оръжие за проникване в здрави Wi-Fi рутери.

Забележително е, че програмата за промяна на DNS се използва изключително в Южна Корея. Самият зловреден софтуер Wroba обаче е бил забелязан да се насочва към жертви в Австрия, Франция, Германия, Индия, Япония, Малайзия, Тайван, Турция и САЩ чрез smishing.

Wroba далеч не е единственият мобилен зловреден софтуер  с функции за отвличане на DNS. През 2016г. Kaspersky разобличи друг троянски кон за Android с кодово име Switcher, който атакува безжичния рутер, към чиято мрежа е свързано заразеното устройство, и извършва атака с груба сила с цел подправяне на DNS конфигурациите.

„Потребителите със заразени устройства с Android, които се свързват към безплатни или обществени Wi-Fi мрежи, могат да разпространят зловредния софтуер на други устройства в мрежата, ако Wi-Fi мрежата, към която са свързани, е уязвима“, казва изследователят.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
Бъдете социални
Още по темата
30/11/2023

Dollar Tree е жертва на нар...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше...
29/11/2023

Ирански хакери експлоатират...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктура в...
28/11/2023

Хакери компрометираха чувст...

Rivers Casino Des Plaines е засегнато...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!