Търсене
Close this search box.

Roaming Mantis отвлича DNS настройките на Wi-Fi рутерите

Хакерите, свързани с кампанията  Roaming Mantis, са забелязани да разпространяват актуализиран вариант на патентования от тях мобилен зловреден софтуер, известен като Wroba, който прониква в Wi-Fi рутери и извършва превземане на DNS.

Компанията Kaspersky, която извърши анализ на злонамерения артефакт, заяви, че функцията е създадена, за да бъде насочена към конкретни Wi-Fi рутери, разположени в Южна Корея.

Roaming Mantis, известна също като Shaoye, е дългогодишна финансово мотивирана банда, която издирва потребители на смартфони с Android и ги заразява със злонамерен софтуер, способен да краде данни за банкови сметки, както и да събира друг вид чувствителна информация.

Въпреки че от 2018г. насам се насочва предимно към азиатския регион, в началото на 2022г. е засечен хакерският екип, който за първи път разширява обхвата на жертвите си, включвайки Франция и Германия, като маскира злонамерения софтуер като приложение за уеб браузър Google Chrome.

Атаките използват smishing съобщенията като първоначален вектор на проникване по избор, за да доставят заложен в капана URL адрес, който или предлага зловреден APK файл, или пренасочва жертвата към фишинг страници в зависимост от операционната система, инсталирана в мобилните устройства.

Освен това при някои пробиви се използват и Wi-Fi рутери като средство за отвеждане на нищо неподозиращите потребители до фалшива целева страница чрез използване на техника, наречена DNS hijacking, при която DNS заявките се манипулират, за да се пренасочат целите към фалшиви сайтове.

Независимо от използвания метод, проникванията проправят пътя за внедряване на зловреден софтуер, наречен Wroba (известен още като MoqHao и XLoader), който е оборудван за извършване на множество лоши дейности.

Последната актуализация на Wroba, според руската компания за киберсигурност, включва функция за промяна на DNS, която е разработена така, че да открива определени маршрутизатори въз основа на номерата на моделите им и да отравя техните DNS настройки.

„Новата функция за промяна на DNS може да управлява всички комуникации на устройствата, използващи компрометирания Wi-Fi рутер, като например пренасочване към злонамерени хостове и деактивиране на актуализациите на продуктите за сигурност“, заяви изследователят на Kaspersky Сугуру Ишимару.

Основната идея е да се накарат устройствата, свързани към пробития Wi-Fi рутер, да бъдат пренасочени към уебстраници, контролирани от субекта на заплахата, за по-нататъшна експлоатация. Като се има предвид, че някои от тези страници доставят зловредния софтуер Wroba, веригата от атаки на практика създава постоянен поток от „ботове“, които могат да бъдат използвани като оръжие за проникване в здрави Wi-Fi рутери.

Забележително е, че програмата за промяна на DNS се използва изключително в Южна Корея. Самият зловреден софтуер Wroba обаче е бил забелязан да се насочва към жертви в Австрия, Франция, Германия, Индия, Япония, Малайзия, Тайван, Турция и САЩ чрез smishing.

Wroba далеч не е единственият мобилен зловреден софтуер  с функции за отвличане на DNS. През 2016г. Kaspersky разобличи друг троянски кон за Android с кодово име Switcher, който атакува безжичния рутер, към чиято мрежа е свързано заразеното устройство, и извършва атака с груба сила с цел подправяне на DNS конфигурациите.

„Потребителите със заразени устройства с Android, които се свързват към безплатни или обществени Wi-Fi мрежи, могат да разпространят зловредния софтуер на други устройства в мрежата, ако Wi-Fi мрежата, към която са свързани, е уязвима“, казва изследователят.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
Бъдете социални
Още по темата
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
28/05/2024

Хакерите се насочват към VP...

Заплахите се насочват към VPN устройствата...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!