Roaming Mantis отвлича DNS настройките на Wi-Fi рутерите

Хакерите, свързани с кампанията  Roaming Mantis, са забелязани да разпространяват актуализиран вариант на патентования от тях мобилен зловреден софтуер, известен като Wroba, който прониква в Wi-Fi рутери и извършва превземане на DNS.

Компанията Kaspersky, която извърши анализ на злонамерения артефакт, заяви, че функцията е създадена, за да бъде насочена към конкретни Wi-Fi рутери, разположени в Южна Корея.

Roaming Mantis, известна също като Shaoye, е дългогодишна финансово мотивирана банда, която издирва потребители на смартфони с Android и ги заразява със злонамерен софтуер, способен да краде данни за банкови сметки, както и да събира друг вид чувствителна информация.

Въпреки че от 2018г. насам се насочва предимно към азиатския регион, в началото на 2022г. е засечен хакерският екип, който за първи път разширява обхвата на жертвите си, включвайки Франция и Германия, като маскира злонамерения софтуер като приложение за уеб браузър Google Chrome.

Атаките използват smishing съобщенията като първоначален вектор на проникване по избор, за да доставят заложен в капана URL адрес, който или предлага зловреден APK файл, или пренасочва жертвата към фишинг страници в зависимост от операционната система, инсталирана в мобилните устройства.

Освен това при някои пробиви се използват и Wi-Fi рутери като средство за отвеждане на нищо неподозиращите потребители до фалшива целева страница чрез използване на техника, наречена DNS hijacking, при която DNS заявките се манипулират, за да се пренасочат целите към фалшиви сайтове.

Независимо от използвания метод, проникванията проправят пътя за внедряване на зловреден софтуер, наречен Wroba (известен още като MoqHao и XLoader), който е оборудван за извършване на множество лоши дейности.

Последната актуализация на Wroba, според руската компания за киберсигурност, включва функция за промяна на DNS, която е разработена така, че да открива определени маршрутизатори въз основа на номерата на моделите им и да отравя техните DNS настройки.

„Новата функция за промяна на DNS може да управлява всички комуникации на устройствата, използващи компрометирания Wi-Fi рутер, като например пренасочване към злонамерени хостове и деактивиране на актуализациите на продуктите за сигурност“, заяви изследователят на Kaspersky Сугуру Ишимару.

Основната идея е да се накарат устройствата, свързани към пробития Wi-Fi рутер, да бъдат пренасочени към уебстраници, контролирани от субекта на заплахата, за по-нататъшна експлоатация. Като се има предвид, че някои от тези страници доставят зловредния софтуер Wroba, веригата от атаки на практика създава постоянен поток от „ботове“, които могат да бъдат използвани като оръжие за проникване в здрави Wi-Fi рутери.

Забележително е, че програмата за промяна на DNS се използва изключително в Южна Корея. Самият зловреден софтуер Wroba обаче е бил забелязан да се насочва към жертви в Австрия, Франция, Германия, Индия, Япония, Малайзия, Тайван, Турция и САЩ чрез smishing.

Wroba далеч не е единственият мобилен зловреден софтуер  с функции за отвличане на DNS. През 2016г. Kaspersky разобличи друг троянски кон за Android с кодово име Switcher, който атакува безжичния рутер, към чиято мрежа е свързано заразеното устройство, и извършва атака с груба сила с цел подправяне на DNS конфигурациите.

„Потребителите със заразени устройства с Android, които се свързват към безплатни или обществени Wi-Fi мрежи, могат да разпространят зловредния софтуер на други устройства в мрежата, ако Wi-Fi мрежата, към която са свързани, е уязвима“, казва изследователят.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!