Търсене
Close this search box.

Руанда стартира програма за инвестиции в интелигентни градове

Руанда планира да модернизира инфраструктурата си с поредица от интелигентни градове, за които експертите предупреждават, че ще доведат до нови изисквания за киберсигурност.

Длъжностни лица представиха концепцията за интелигентни градски центрове на конференцията „Интелигентни градове в Африка“ тази седмица. Проектът има за цел да създаде панафриканско сътрудничество по инициативите за интелигентни градове, както и да доразвие интелигентните градове на континента, като се планира до 2100 г. да бъдат изградени 100 интелигентни града.

Паула Мусони, министър на информационните и комуникационните технологии и иновациите в Руанда, заяви в Twitter, че Smart City Hub „съответства на визията на нашата страна за тестване, мащабиране и популяризиране на авангардни решения“ и изрази надежда, че хъбовете ще позволят възникването на сътрудничество и създаването на интелигентни градове в Руанда, както и споделянето на научените уроци с други държави.

Интелигентните градове идват със собствен набор от киберрискове. Холи Хенеси, старши анализатор по киберсигурност на IoT в Omdia, смята, че интелигентните градове по същество са внедряване на IoT в много по-голям мащаб. Те са много по-сложни, с множество връзки между устройства, сгради и инфраструктура. Освен това някой трябва да поеме отговорността за тяхното осигуряване, казва тя.

„Имате и екосистемата около нея и други участници: системни интегратори, доставчици на услуги, оператори на мобилни мрежи и т.н. IoT като цяло се нуждае от съобразяване с киберсигурността по време на проектирането, внедряването, жизнения цикъл – и това няма да е по-различно за интелигентните градове“, казва тя.

Според Deloitte бързата хиперсвързаност и цифровизацията на градовете ускоряват киберзаплахите. В неотдавнашен доклад фирмата препоръчва на градовете, които искат да станат интелигентни, да бъдат иновативни и проактивни в справянето с недостига на умения за задачите на интелигентните градове, като например да предлагат краудсорсинг, награди и предизвикателства за привличане на кибернетични таланти.

Какво ще кажете за предизвикателствата пред сигурността?

В един от панелите на срещата на върха за интелигентни градове Гислайн Кайиги, главен служител по стандартите за киберсигурност в Националния орган за киберсигурност на Руанда, заяви, че е необходимо да се проучат уязвимостите на инфраструктурата в интелигентните градове и да се оценят рисковете, свързани с личните данни.

По-специално, нарастващият брой свързани устройства – като например интернет на нещата и свързана градска инфраструктура – представлява риск за интелигентните градове. Арсен Симби, ръководител на екипа на отдел Smarttec в Salvi Rwanda, подчерта значението на създаването на стандартизирани мерки за сигурност и сътрудничеството с регулаторните органи.

Яник Бернерон, вицепрезидент на Hitachi Systems Security, подчерта значението на доверието, базирано на данни, сигурността още при проектирането и ролята на архитектурата на нулевото доверие в развитието на интелигентните градове. Той също така посочи необходимостта от разглеждане на неприкосновеността на данните в основата на развитието на интелигентните градове, както и необходимостта от стабилни закони и бдително наблюдение срещу киберзаплахи.

Изследователите демонстрираха пропуски в сигурността на технологиите за интелигентни градове, а атаките срещу градове и инфраструктура зачестиха напоследък. Най-голямото предизвикателство за сигурността на интелигентните градове: Липсата на тестване и надзор, както и огромната повърхност за атаки.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
13/04/2024

Latrodectus продължава там,...

Брокерите за първоначален достъп използват новия...
10/04/2024

Защо е толкова важно да укр...

Доставчиците на управлявани услуги (MSP) са...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!