Търсене
Close this search box.

Русия принуди Apple да премахне десетки VPN приложения от App Store

Apple премахна 25 приложения за виртуални частни мрежи (VPN) от руския App Store по искане на руския телекомуникационен надзор Роскомнадзор.

От Роскомнадзор потвърдиха пред Интерфакс, че заповедта е насочена към множество приложения (включително NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Planet VPN, Hidemy.Name VPN, Le VPN и PIA VPN), използвани за достъп до съдържание, обозначено като незаконно в Русия.

„Пишем Ви, за да Ви уведомим, че Вашето приложение, по искане на Роскомнадзор, ще бъде премахнато от руския App Store, тъй като включва съдържание, което е незаконно в Русия, което не е в съответствие с Насоките за преглед на приложенията“, заяви Apple в имейли, изпратени до някои от засегнатите доставчици на VPN услуги.

„Ако се нуждаете от допълнителна информация относно това премахване или законите и изискванията в Русия, ви препоръчваме да се свържете директно с Роскомнадзор. Въпреки че приложението ви е премахнато от App Store в Русия, то все още е налично в App Store за другите територии, които сте избрали в App Store Connect.“

Red Shield VPN и LeVPN, две от компаниите, чиито приложения са били премахнати, потвърдиха, че Apple им е изпратила имейл за забраната и ги е посъветвала да се свържат с Роскомнадзор за повече подробности.

„Red Shield VPN е обект на опити за блокиране от страна на руските власти от 2018 г. насам. Ние оспорвахме блокирането в руските съдилища и, както се очакваше, загубихме във всички случаи. Впоследствие подадохме иск в ЕСПЧ, който все още се разглежда“, заявиха от Red Shield.

„Оттогава, през последните шест години, руските власти са блокирали хиляди VPN възли на Red Shield, но не са успели да попречат на руските потребители да имат достъп до тях. Apple обаче свърши тази работа много по-ефективно вместо тях.“

Въпреки че руският телекомуникационен надзор все по-често се насочва към VPN приложенията, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., това е част от по-широки и по-стари усилия за блокиране на достъпа до такива услуги.

Въпреки че през юли 2017 г. Путин подписа закон за забрана на VPN, прокси сървъри и Tor, руските власти не се опитаха да го приложат до март 2019 г., когато Роскомнадзор уведоми десет доставчици на VPN, че са длъжни да свържат системите си с Руската държавна информационна система (ФГИС), което ще гарантира, че потребителите ще бъдат предпазени от автоматичен достъп до блокирани уебсайтове.

По това време от всички уведомени (т.е. NordVPN, HideMyAss!, Hola VPN, OpenVPN, VyprVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited и Kaspersky Secure Connection), Kaspersky беше единственият доставчик, който свърза системите си с руската FGIS.

Почти година по-късно, през януари 2020 г., Роскомнадзор блокира и имейл услугите ProtonVPN и ProtonMail, заявявайки, че киберпрестъпниците ги използват за изпращане на бомбени заплахи.

През юни 2021 г. Русия забрани и Opera VPN и VyprVPN, а през декември 2021 г. – още шест VPN услуги (Betternet, Lantern, X-VPN, Cloudflare WARP, Tachyon VPN и PrivateTunnel), след като ги класифицира като заплахи.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
17/07/2024

Как да възстановите изтрити...

Всички познаваме това чувство. Натискате Delete...
12/07/2024

Редник от австралийската ар...

Двама австралийски граждани, родени в Русия,...
11/07/2024

САЩ разрушават бот ферма с ...

Почти хиляда акаунта в Twitter, контролирани...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!