Търсене
Close this search box.

Русия срещу Олимпийските игри

Две руски групи, свързани с държавата, извършват операции за онлайн влияние, целящи да подкопаят предстоящите Олимпийски игри в Париж.

В продължение на година „Буря-1679“ и наскоро прекъснатата „Буря-1099“ (известна още като „Двойник“) разпространяват в социалните медии фалшиви новини, подправени изображения и видеоклипове с помощта на изкуствен интелект (ИИ) за Олимпийските игри. Според доклад на Microsoft от тази седмица целта изглежда е двойна: да се навреди на репутацията на Международния олимпийски комитет (МОК) (който в миналото е изхвърлял състезателите на  Русия заради допинг) и да се подклаждат страхове около потенциалното насилие по време на летните игри.

Времето ще покаже дали тези операции предвещават по-директни кибератаки по време на самите игри.

Русия срещу Олимпийските игри

Кампаниите на Русия за оказване на влияние срещу Олимпийските игри през 2024 г. започнаха с гръм и трясък.

През юни миналата година Storm-1679 публикува в Telegram пълнометражен филм, озаглавен „Олимпиадата падна“, игра на популярния блокбастър от 2013 г. „Олимп падна“. Филмът е с всички удобства: фалшиво интро на Netflix, фалшиви петзвездни рецензии от големи американски вестници, лъскави специални ефекти и разказ от глас, генериран от изкуствен интелект, който прилича на Том Круз. Групата разпространи шедьовъра си в социалните медии, като дори поръча на известни личности в Cameo да помогнат неволно за популяризирането му.

През изминалите месеци Storm-1679 се разви като автор с видеоклипове, които се преструват, че идват от ЦРУ, Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция (DGSI), френската телевизия France24 и белгийската Euro News. Всички тези видеоклипове носеха една и съща тема: по един или друг творчески начин предупреждаваха зрителите за терористични заплахи за летните игри.

В сравнение с това Storm-1099 възприе сравнително по-прост подход към фалшивото съдържание на тема Олимпийски игри. Особено през последните няколко месеца групата използва 15 френскоезични уебсайта за фалшиви новини, за да разпространява слухове за корупция в МОК, страхове за предполагаемо насилие, което ще се случи през юли, и критики към френския президент Еманюел Макрон.

Опасения за физически атаки срещу Олимпийските игри в Париж

Най-новата история на Русия с Олимпийските игри не се определя от спортни постижения и медали.

Освен с широко разгласения допинг скандал, тя е най-известна с това, че спонсорира мащабна кибератака по време на Зимните игри в ПьонгЧанг, Южна Корея, през 2018 г. Тази атака, наречена Olympic Destroyer (унищожител на олимпийски игри), временно извади от строя ИТ системите – включително Wi-Fi на стадиона, мониторите на служителите на МОК и уебсайта за продажба на билети – по време на церемонията по откриването на събитията и беше умело проектирана, за да се хвърли вината върху севернокорейската група Lazarus.

Така че, въпреки че операциите за оказване на влияние имат своето място в мислите на защитниците, „първият и най-голям страх в съзнанието на всички би бил, че нападателите ще спрат игрите – че ще се намесят в критичната инфраструктура като електрозахранване или мрежи, което ще попречи на събитията да се изпълнят или да бъдат наблюдавани“, казва Шон Макни, ръководител на изследователската дейност на DomainTools.

„Уникалният характер на олимпийската ИТ инфраструктура увеличава нейната уязвимост, като предлага обширна и уникална площ за атаки“, отбелязва той. Поради тази причина осигуряването на сигурността на игрите ще изисква огромна международна координация и планиране, с акцент върху физическата сигурност и обучението на персонала за потенциални сценарии за кибератаки.

„Игрите ще се нуждаят от напълно оперативен център за операции по сигурността (SOC) с обучен персонал, който да следи за възможни атаки. Тъй като те се провеждат само веднъж на четири години, персоналът ще трябва да е готов за неочакваното, тъй като пейзажът на атаките и защитата се е променил драстично от последните игри“, предупреждава той.

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...
Бъдете социални
Още по темата
12/06/2024

Нова заплаха се разпростран...

Невиждан досега зловреден софтуер за Windows,...
12/06/2024

Китай е поразил поне 20 000...

Холандската служба за военно разузнаване и...
12/06/2024

Кибератака парализира админ...

Град Кливланд, Охайо, се сблъсква с...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!