Търсене
Close this search box.

Руската Sandworm причинява прекъсване на електрозахранването в Украйна на фона на ракетни удари

Миналата година известните руски хакери, познати като Sandworm, се насочиха към електрическа подстанция в Украйна, което доведе до кратко прекъсване на електрозахранването през октомври 2022 г.

Констатациите идват от Mandiant на Google, която описва хакерската атака като „кибератака с много събития“, използваща нова техника за въздействие върху индустриални системи за управление (ICS).

„Извършителят първо е използвал техники на ниво OT за LotL, за да задейства вероятно прекъсвачите на подстанцията на жертвата, предизвиквайки непланирано прекъсване на електрозахранването, което съвпадна с масовите ракетни удари по критичната инфраструктура в Украйна“, заявиха от компанията.

„По-късно Sandworm проведе второ разрушително събитие, като разгърна нов вариант на CaddyWiper в ИТ средата на жертвата.“

Фирмата за разузнаване на заплахи не разкрива местоположението на набелязания енергиен обект, продължителността на прекъсването на електрозахранването и броя на хората, които са били засегнати от инцидента.

Разработката бележи непрекъснатите усилия на Sandworm да организира разрушителни атаки и да компрометира електропреносната мрежа в Украйна поне от 2015 г. насам, като използва зловреден софтуер като Industroyer.

Power Outage in Ukraine

Точният първоначален вектор, използван за киберфизическата атака, засега не е ясен и се смята, че използването на техники на LotL от страна на заплахата е намалило времето и ресурсите, необходими за осъществяването ѝ.

Смята се, че проникването е станало около юни 2022 г., като хакерите от  Sandworm са получили достъп до средата за оперативни технологии (OT) чрез хипервайзор, който е хоствал инстанция за управление на надзорния контрол и събиране на данни (SCADA) за средата на подстанцията на жертвата.

На 10 октомври 2022 г. файл с изображение на оптичен диск (ISO) е използван за стартиране на зловреден софтуер, способен да изключва подстанции, което води до непланирано прекъсване на електрозахранването.

„Два дни след OT събитието Sandworm разгръща нов вариант на CaddyWiper в ИТ средата на жертвата, за да предизвика допълнителни смущения и потенциално да премахне съдебномедицински артефакти“, казват от Mandiant.

CaddyWiper се отнася до зловреден софтуер за изтриване на данни, който за първи път се появява през март 2022 г. във връзка с руско-украинската война.

Mandiant отбеляза, че евентуалното изпълнение на атаката съвпада с началото на многодневен набор от координирани ракетни удари по критична инфраструктура в редица украински градове, включително града, в който се е намирала неназованата жертва.

„Тази атака представлява непосредствена заплаха за средите на украинската критична инфраструктура, използващи системата за надзорно управление MicroSCADA“, заявиха от компанията.

„Като се има предвид глобалната активност на Sandworm по отношение на заплахите и разгръщането на продуктите MicroSCADA по целия свят, собствениците на активи в световен мащаб трябва да предприемат действия за смекчаване на тактиките, техниките и процедурите срещу ИТ и ОТ системи.“

Основна информация и инфографика: Mandiant

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

КНДР се възползва от 2 подт...

Този месец MITRE ще добави две...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!