Руски хакер е осъден за хакерска атака за 90 милиона долара

Руският гражданин Владислав Клюшин беше признат за виновен за участие в глобална схема, включваща хакване на американски компютърни мрежи с цел кражба на поверителни отчети за приходите, което е помогнало на престъпниците да реализират незаконни печалби в размер на 90 000 000 USD.

Клюшин беше екстрадиран в САЩ през декември 2021 г., за да му бъдат повдигнати обвинения за хакване на системите на две базирани в САЩ агенции за подаване на отчети, които американските компании са използвали за подаване на отчети за приходите чрез системата на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC).

Обвиняемият е собственик на базираната в Москва фирма за киберсигурност M-13, която предлага тестове за проникване и услуги за имитация на APT, като дори твърди, че сред клиентите ѝе и руската държава.

Освен тези услуги, доказателствата, представени от ФБР, показват, че Клюшин е управлявал и схема за хакване на сделки, като е получавал пари от съмнителни инвеститори и ги е използвал за търговия с ценни книжа на компании в САЩ, връщайки 40% от печалбата на инвеститорите.

Сред компаниите, които са използвали услугите на хакнатите системи на агента, са Capstead Mortgage Corp., Tesla, Inc, SS&C Technologies, Roku и Snap, Inc.

Тези поверителни финансови отчети съдържат важна информация за резултатите на големи корпорации и могат да предоставят информация за точни прогнози за търговия.

„Въоръжени с тази информация, преди тя да бъде оповестена публично, Клюшин и неговите съучастници са знаели предварително, наред с други неща, дали финансовите резултати на дадена компания ще отговорят на пазарните очаквания, ще ги надхвърлят или ще се разминат с тях – и по този начин дали цената на акциите ѝ вероятно ще се повиши или понижи след публичното обявяване на резултатите“, се обяснява в прессъобщение на Министерството на правосъдието.

„След това Клюшин е търгувал въз основа на тази открадната информация в брокерски сметки, държани на негово име и на имената на други лица.“

38 милиона долара печалба от измами с ценни книжа

Тези незаконни сделки са осъществени на NASDAQ и NYSE между януари 2018 г. и септември 2020 г., като повече от 97% от регистрираните сделки са свързани с лица, които са подали отчетите си пред SEC чрез компрометираните агенти.

Според обвинителния акт Клюшин и неговите съучастници, Иван Ермаков (бивш офицер от руската агенция за военно разузнаване ГРУ) и Николай Румянцев, са спечелили 100 млн. долара и впоследствие са загубили близо 10 млн. долара, като са се радвали на възвръщаемост от 900% в период, когато фондовият пазар е върнал около 25%.

Смята се, че от тази сума Клюшин е спечелил над 38 000 000 долара, като 60,5 % от тях са печалби от личната му търговска дейност, а останалата печалба е от непреки инвестиции, направени за сметка на други лица.

Съдебните заседатели признават Клюшин за виновен в заговор за получаване на неоторизиран достъп до компютри или за извършване на измама по електронен път, както и за подпомагане и подбуждане към измама по електронен път, неоторизиран достъп до компютри и измама с ценни книжа.

За горепосочените деяния се предвижда наказание лишаване от свобода до 30 години и глоби до 250 000 щатски долара или двойния размер на брутната печалба или (наложената) загуба. Клюшин ще бъде осъден на 4 май 2023 г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
Бъдете социални
Още по темата
19/03/2023

Winter Vivern е насочена къ...

АРТ групата, известна като Winter Vivern,...
15/03/2023

Федералната агенция на САЩ ...

Миналата година уеб сървърът на Microsoft...
15/03/2023

Белият дом пристъпва към об...

Белият дом направи историческа крачка към...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!