Руски хакер е осъден за хакерска атака за 90 милиона долара

Руският гражданин Владислав Клюшин беше признат за виновен за участие в глобална схема, включваща хакване на американски компютърни мрежи с цел кражба на поверителни отчети за приходите, което е помогнало на престъпниците да реализират незаконни печалби в размер на 90 000 000 USD.

Клюшин беше екстрадиран в САЩ през декември 2021 г., за да му бъдат повдигнати обвинения за хакване на системите на две базирани в САЩ агенции за подаване на отчети, които американските компании са използвали за подаване на отчети за приходите чрез системата на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC).

Обвиняемият е собственик на базираната в Москва фирма за киберсигурност M-13, която предлага тестове за проникване и услуги за имитация на APT, като дори твърди, че сред клиентите ѝе и руската държава.

Освен тези услуги, доказателствата, представени от ФБР, показват, че Клюшин е управлявал и схема за хакване на сделки, като е получавал пари от съмнителни инвеститори и ги е използвал за търговия с ценни книжа на компании в САЩ, връщайки 40% от печалбата на инвеститорите.

Сред компаниите, които са използвали услугите на хакнатите системи на агента, са Capstead Mortgage Corp., Tesla, Inc, SS&C Technologies, Roku и Snap, Inc.

Тези поверителни финансови отчети съдържат важна информация за резултатите на големи корпорации и могат да предоставят информация за точни прогнози за търговия.

„Въоръжени с тази информация, преди тя да бъде оповестена публично, Клюшин и неговите съучастници са знаели предварително, наред с други неща, дали финансовите резултати на дадена компания ще отговорят на пазарните очаквания, ще ги надхвърлят или ще се разминат с тях – и по този начин дали цената на акциите ѝ вероятно ще се повиши или понижи след публичното обявяване на резултатите“, се обяснява в прессъобщение на Министерството на правосъдието.

„След това Клюшин е търгувал въз основа на тази открадната информация в брокерски сметки, държани на негово име и на имената на други лица.“

38 милиона долара печалба от измами с ценни книжа

Тези незаконни сделки са осъществени на NASDAQ и NYSE между януари 2018 г. и септември 2020 г., като повече от 97% от регистрираните сделки са свързани с лица, които са подали отчетите си пред SEC чрез компрометираните агенти.

Според обвинителния акт Клюшин и неговите съучастници, Иван Ермаков (бивш офицер от руската агенция за военно разузнаване ГРУ) и Николай Румянцев, са спечелили 100 млн. долара и впоследствие са загубили близо 10 млн. долара, като са се радвали на възвръщаемост от 900% в период, когато фондовият пазар е върнал около 25%.

Смята се, че от тази сума Клюшин е спечелил над 38 000 000 долара, като 60,5 % от тях са печалби от личната му търговска дейност, а останалата печалба е от непреки инвестиции, направени за сметка на други лица.

Съдебните заседатели признават Клюшин за виновен в заговор за получаване на неоторизиран достъп до компютри или за извършване на измама по електронен път, както и за подпомагане и подбуждане към измама по електронен път, неоторизиран достъп до компютри и измама с ценни книжа.

За горепосочените деяния се предвижда наказание лишаване от свобода до 30 години и глоби до 250 000 щатски долара или двойния размер на брутната печалба или (наложената) загуба. Клюшин ще бъде осъден на 4 май 2023 г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Google плаща 93 милиона до...

Google се съгласи да плати 93...
30/08/2023

ФБР ликвидира зловредния со...

Координирани усилия на правоприлагащите органи под...
14/08/2023

"Киберпредизвикателството с...

Със стартирането на най-новата си схема...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!