Руски хакери стоят зад 75% от рансъмуера в САЩ

Министерството на финансите на САЩ (USDT) публикува прессъобщение, което включва основните изводи от анализ на Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ. Докладът потвърждава, че през 2021г. системата, поддържаща електронното подаване на документи по Закона за банковата тайна (Bank Secrecy Act – BSA), е получила документи, свързани с рансъмуер, на стойност приблизително 1,2 млрд. долара, а руснаците са виновни за повечето инциденти с рансъмуер на територията на САЩ.

Натискът на президента Байдън върху Путин на 9 юли 2021г. за възпиране на руските групи за рансъмуер да нанасят удари по Съединените щати все още не е впечатлил руския президент. В неотдавнашния доклад, публикуван от FinCEN, се подчертава, че около 75% от инцидентите, докладвани през втората половина на 2021г., се отнасят до свързани с Русия варианти на ransomware. Драстичното увеличение на инициираните от Русия атаки с рансъмуер срещу базирани в САЩ предприятия и правителствени организации оказа влияние върху отношенията между двете световни суперсили.

Докладът, посветен на тенденциите в областта на рансъмуера, подчертава, че значителен брой атаки са свързани с Русия, и напомня, че базираните в Русия хакери продължават да бъдат сериозна заплаха за националната и икономическата сигурност на САЩ. Друга съществена констатация в доклада е, че свързаните с рансъмуер инциденти в областта на киберсигурността са се увеличили драстично от 2020г. насам.

Тревожните данни бяха обсъдени по-рано тази седмица на втората международна среща на върха на Инициативата за борба с рансъмуера (CRI) във Вашингтон. Белият дом заяви, че срещата на върха на CRI е крайъгълен камък в усилията на администрацията на Байдън за пресичане на подобни киберзаплахи. На срещата на върха присъстваха специалисти по киберсигурност от 36 държави, включително представители на службите за национална сигурност, разузнавателните агенции, правоприлагащите органи и министерствата на правосъдието и отбраната. Миналата година администрацията на Байдън обеща да отвърне на удара, ако заплахата продължи.

Белият дом работи по създаването на Международна работна група за борба с рансъмуера (ICRTF), която ще бъде ръководена от Австралия. Ще бъде създаден и Регионален център за киберзащита (RCDC) в Каунас, Литва. САЩ и техните съюзници също така ще провеждат два пъти годишно учения за борба с рансъмуер и активно и трайно ще обменят информация, като например подробности за криптовалутни портфейли, използвани за изпиране на откупи, и щамове на рансъмуер. Сътрудничеството и многобройните действия между САЩ и техните съюзници ще имат за цел да намалят нарастващата заплаха от свързани с Русия хакерски групи.

Атаките с  рекетьорски софтуер са сериозен проблем в САЩ и в останалата част на света. Всяка година десетки хиляди лица и организации стават жертви на такива атаки. Въпреки че САЩ и техните съюзници работят за елиминиране на заплахата, подготовката с необходимите антивирусни инструменти несъмнено е стъпка напред в битката срещу хакерите.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
30 март 2023

30 години уязвимости

Тенденциите в киберпрестъпността винаги се променят. През 30-те год...
29 март 2023

Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръко...
29 март 2023

Севернокорейска група финансира шпионски опера...

Нов кибероператор на КНДР е отговорен за поредица от кампании, орга...
Бъдете социални
Още по темата
30/03/2023

Как да изберете антивирусен...

Работили сте усилено, за да стартирате...
29/03/2023

Севернокорейска група фина...

Нов кибероператор на КНДР е отговорен...
25/03/2023

Rostec може да деанонимизир...

В „The Bell“ са представени няколко...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!