Руски хакери стоят зад 75% от рансъмуера в САЩ

Министерството на финансите на САЩ (USDT) публикува прессъобщение, което включва основните изводи от анализ на Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ. Докладът потвърждава, че през 2021г. системата, поддържаща електронното подаване на документи по Закона за банковата тайна (Bank Secrecy Act – BSA), е получила документи, свързани с рансъмуер, на стойност приблизително 1,2 млрд. долара, а руснаците са виновни за повечето инциденти с рансъмуер на територията на САЩ.

Натискът на президента Байдън върху Путин на 9 юли 2021г. за възпиране на руските групи за рансъмуер да нанасят удари по Съединените щати все още не е впечатлил руския президент. В неотдавнашния доклад, публикуван от FinCEN, се подчертава, че около 75% от инцидентите, докладвани през втората половина на 2021г., се отнасят до свързани с Русия варианти на ransomware. Драстичното увеличение на инициираните от Русия атаки с рансъмуер срещу базирани в САЩ предприятия и правителствени организации оказа влияние върху отношенията между двете световни суперсили.

Докладът, посветен на тенденциите в областта на рансъмуера, подчертава, че значителен брой атаки са свързани с Русия, и напомня, че базираните в Русия хакери продължават да бъдат сериозна заплаха за националната и икономическата сигурност на САЩ. Друга съществена констатация в доклада е, че свързаните с рансъмуер инциденти в областта на киберсигурността са се увеличили драстично от 2020г. насам.

Тревожните данни бяха обсъдени по-рано тази седмица на втората международна среща на върха на Инициативата за борба с рансъмуера (CRI) във Вашингтон. Белият дом заяви, че срещата на върха на CRI е крайъгълен камък в усилията на администрацията на Байдън за пресичане на подобни киберзаплахи. На срещата на върха присъстваха специалисти по киберсигурност от 36 държави, включително представители на службите за национална сигурност, разузнавателните агенции, правоприлагащите органи и министерствата на правосъдието и отбраната. Миналата година администрацията на Байдън обеща да отвърне на удара, ако заплахата продължи.

Белият дом работи по създаването на Международна работна група за борба с рансъмуера (ICRTF), която ще бъде ръководена от Австралия. Ще бъде създаден и Регионален център за киберзащита (RCDC) в Каунас, Литва. САЩ и техните съюзници също така ще провеждат два пъти годишно учения за борба с рансъмуер и активно и трайно ще обменят информация, като например подробности за криптовалутни портфейли, използвани за изпиране на откупи, и щамове на рансъмуер. Сътрудничеството и многобройните действия между САЩ и техните съюзници ще имат за цел да намалят нарастващата заплаха от свързани с Русия хакерски групи.

Атаките с  рекетьорски софтуер са сериозен проблем в САЩ и в останалата част на света. Всяка година десетки хиляди лица и организации стават жертви на такива атаки. Въпреки че САЩ и техните съюзници работят за елиминиране на заплахата, подготовката с необходимите антивирусни инструменти несъмнено е стъпка напред в битката срещу хакерите.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
Бъдете социални
Още по темата
24/11/2022

34 руски групи откраднаха н...

Цели 34 рускоговорящи банди, разпространяващи зловреден...
22/11/2022

Google Cloud Platform вече ...

Toвa е един от най-широко използваните...
19/11/2022

Защо бизнесът продължава да...

Всяка година огромен брой организации стават...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!