Руски хакери стоят зад 75% от рансъмуера в САЩ

Министерството на финансите на САЩ (USDT) публикува прессъобщение, което включва основните изводи от анализ на Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ. Докладът потвърждава, че през 2021г. системата, поддържаща електронното подаване на документи по Закона за банковата тайна (Bank Secrecy Act – BSA), е получила документи, свързани с рансъмуер, на стойност приблизително 1,2 млрд. долара, а руснаците са виновни за повечето инциденти с рансъмуер на територията на САЩ.

Натискът на президента Байдън върху Путин на 9 юли 2021г. за възпиране на руските групи за рансъмуер да нанасят удари по Съединените щати все още не е впечатлил руския президент. В неотдавнашния доклад, публикуван от FinCEN, се подчертава, че около 75% от инцидентите, докладвани през втората половина на 2021г., се отнасят до свързани с Русия варианти на ransomware. Драстичното увеличение на инициираните от Русия атаки с рансъмуер срещу базирани в САЩ предприятия и правителствени организации оказа влияние върху отношенията между двете световни суперсили.

Докладът, посветен на тенденциите в областта на рансъмуера, подчертава, че значителен брой атаки са свързани с Русия, и напомня, че базираните в Русия хакери продължават да бъдат сериозна заплаха за националната и икономическата сигурност на САЩ. Друга съществена констатация в доклада е, че свързаните с рансъмуер инциденти в областта на киберсигурността са се увеличили драстично от 2020г. насам.

Тревожните данни бяха обсъдени по-рано тази седмица на втората международна среща на върха на Инициативата за борба с рансъмуера (CRI) във Вашингтон. Белият дом заяви, че срещата на върха на CRI е крайъгълен камък в усилията на администрацията на Байдън за пресичане на подобни киберзаплахи. На срещата на върха присъстваха специалисти по киберсигурност от 36 държави, включително представители на службите за национална сигурност, разузнавателните агенции, правоприлагащите органи и министерствата на правосъдието и отбраната. Миналата година администрацията на Байдън обеща да отвърне на удара, ако заплахата продължи.

Белият дом работи по създаването на Международна работна група за борба с рансъмуера (ICRTF), която ще бъде ръководена от Австралия. Ще бъде създаден и Регионален център за киберзащита (RCDC) в Каунас, Литва. САЩ и техните съюзници също така ще провеждат два пъти годишно учения за борба с рансъмуер и активно и трайно ще обменят информация, като например подробности за криптовалутни портфейли, използвани за изпиране на откупи, и щамове на рансъмуер. Сътрудничеството и многобройните действия между САЩ и техните съюзници ще имат за цел да намалят нарастващата заплаха от свързани с Русия хакерски групи.

Атаките с  рекетьорски софтуер са сериозен проблем в САЩ и в останалата част на света. Всяка година десетки хиляди лица и организации стават жертви на такива атаки. Въпреки че САЩ и техните съюзници работят за елиминиране на заплахата, подготовката с необходимите антивирусни инструменти несъмнено е стъпка напред в битката срещу хакерите.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
Бъдете социални
Още по темата
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!