Събират ли сайтовете непредоставени данни?

Документ, разработен от изследователи от множество европейски университети, разкри, че някои от най-популярните уебсайтове събират данни, които въвеждате в онлайн формуляри, дори ако не натиснете бутона за изпращане. Някои уебсайтове събират частични данни, но други съхраняват буквално всичко, което въвеждате в секции като „свържете се с нас, „коментирайте“ и т.н. Повечето потребители биха си помислили, че ако не натиснат този бутон за изпращане, те няма да разкрият информацията, която са написали, но документът, разработен от киберизследователите на ЕС, изглежда доказва, че в много случаи въведените данни се оказват свързани с вас.

Информацията често се записва и продава на брокери и рекламодатели на трети страни, които я използват за проследяване на потребителите в интернет. Докладът обаче предполага, че някои уебсайтове не възнамеряват да провеждат такова регистриране на данни, но все още са пълни с услуги на трети страни, които правят точно това, като ефективно позволяват на заинтересованите  да знаят какво потребителите биха искали да изпратят на даден уебсайт.

Някои от най-ценните части от информацията, които обикновено се оставят в такива форми, са телефонни номера и имейл адреси. Имейлите са мощни идентификатори, тъй като потребителите рядко ги променят, когато се движат из различни сайтове и платформи. Това може да обясни защо рекламодателите са успели да наваксат вашите заявки за нова оферта за ипотека или басейн, дори ако никога не сте изпращали информацията на ипотечни компании или строители на басейни. Повечето известни домейни за проследяване с удоволствие получават такава информация и след това я използват за проследяване на потребители в различни сайтове и социални медийни платформи.

Записването на такава информация е много подобно на това, което правят злонамерените програми за регистриране на ключове. Някои сайтове регистрират само натискания на клавиши, но други регистрират цялата въведена информация от всички полета, когато потребителят премине към следващата част на формуляра. Изследователите са разглеждали предимно уебсайтове в ЕС и САЩ и резултатите от сайтовете за събиране на данни в Северна Америка са шокиращо по-високи в сравнение с тези от ЕС.

Ако някога сте въвели паролата си в полето за потребителско име по погрешка, може случайно да сте я разкрили на търговци и рекламодатели. Разбира се, те вероятно няма да проявят голям интерес към вашата защитна дума, но фактът, че вашата парола може вече да е там, несъмнено е плашеща мисъл и отлично извинение да продължите да я променяте поне веднъж на всеки три месеца.

Изследователите активно се опитват да уведомят уебсайтове, които имат подобно поведение, за възможния проблем, който може да имат, когато става въпрос за неприкосновеността на личния живот на посетителите и законите, особено в ЕС. Ако искате да запазите поверителността си, можете да обмислите създаването на нови имейли от време на време и използването на реномирани VPN услуги, докато сърфирате онлайн.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
9 август 2022

ФБР предупреждава за измамни приложения за крип...

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто...
Бъдете социални
Още по темата
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
08/08/2022

Какво представляват SSL стр...

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS,...
08/08/2022

Slack нулира паролите след ...

Slack уведоми приблизително 0,5% от своите...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи