Търсене
Close this search box.

Събират ли сайтовете непредоставени данни?

Документ, разработен от изследователи от множество европейски университети, разкри, че някои от най-популярните уебсайтове събират данни, които въвеждате в онлайн формуляри, дори ако не натиснете бутона за изпращане. Някои уебсайтове събират частични данни, но други съхраняват буквално всичко, което въвеждате в секции като „свържете се с нас, „коментирайте“ и т.н. Повечето потребители биха си помислили, че ако не натиснат този бутон за изпращане, те няма да разкрият информацията, която са написали, но документът, разработен от киберизследователите на ЕС, изглежда доказва, че в много случаи въведените данни се оказват свързани с вас.

Информацията често се записва и продава на брокери и рекламодатели на трети страни, които я използват за проследяване на потребителите в интернет. Докладът обаче предполага, че някои уебсайтове не възнамеряват да провеждат такова регистриране на данни, но все още са пълни с услуги на трети страни, които правят точно това, като ефективно позволяват на заинтересованите  да знаят какво потребителите биха искали да изпратят на даден уебсайт.

Някои от най-ценните части от информацията, които обикновено се оставят в такива форми, са телефонни номера и имейл адреси. Имейлите са мощни идентификатори, тъй като потребителите рядко ги променят, когато се движат из различни сайтове и платформи. Това може да обясни защо рекламодателите са успели да наваксат вашите заявки за нова оферта за ипотека или басейн, дори ако никога не сте изпращали информацията на ипотечни компании или строители на басейни. Повечето известни домейни за проследяване с удоволствие получават такава информация и след това я използват за проследяване на потребители в различни сайтове и социални медийни платформи.

Записването на такава информация е много подобно на това, което правят злонамерените програми за регистриране на ключове. Някои сайтове регистрират само натискания на клавиши, но други регистрират цялата въведена информация от всички полета, когато потребителят премине към следващата част на формуляра. Изследователите са разглеждали предимно уебсайтове в ЕС и САЩ и резултатите от сайтовете за събиране на данни в Северна Америка са шокиращо по-високи в сравнение с тези от ЕС.

Ако някога сте въвели паролата си в полето за потребителско име по погрешка, може случайно да сте я разкрили на търговци и рекламодатели. Разбира се, те вероятно няма да проявят голям интерес към вашата защитна дума, но фактът, че вашата парола може вече да е там, несъмнено е плашеща мисъл и отлично извинение да продължите да я променяте поне веднъж на всеки три месеца.

Изследователите активно се опитват да уведомят уебсайтове, които имат подобно поведение, за възможния проблем, който може да имат, когато става въпрос за неприкосновеността на личния живот на посетителите и законите, особено в ЕС. Ако искате да запазите поверителността си, можете да обмислите създаването на нови имейли от време на време и използването на реномирани VPN услуги, докато сърфирате онлайн.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
Бъдете социални
Още по темата
13/05/2024

Как да повишите защитата на...

Кражбата на данни предизвиква все по-голяма...
30/04/2024

13,4 млн. клиента на Kaiser...

Кодът за проследяване, използван за следене...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!