Събират ли сайтовете непредоставени данни?

Документ, разработен от изследователи от множество европейски университети, разкри, че някои от най-популярните уебсайтове събират данни, които въвеждате в онлайн формуляри, дори ако не натиснете бутона за изпращане. Някои уебсайтове събират частични данни, но други съхраняват буквално всичко, което въвеждате в секции като „свържете се с нас, „коментирайте“ и т.н. Повечето потребители биха си помислили, че ако не натиснат този бутон за изпращане, те няма да разкрият информацията, която са написали, но документът, разработен от киберизследователите на ЕС, изглежда доказва, че в много случаи въведените данни се оказват свързани с вас.

Информацията често се записва и продава на брокери и рекламодатели на трети страни, които я използват за проследяване на потребителите в интернет. Докладът обаче предполага, че някои уебсайтове не възнамеряват да провеждат такова регистриране на данни, но все още са пълни с услуги на трети страни, които правят точно това, като ефективно позволяват на заинтересованите  да знаят какво потребителите биха искали да изпратят на даден уебсайт.

Някои от най-ценните части от информацията, които обикновено се оставят в такива форми, са телефонни номера и имейл адреси. Имейлите са мощни идентификатори, тъй като потребителите рядко ги променят, когато се движат из различни сайтове и платформи. Това може да обясни защо рекламодателите са успели да наваксат вашите заявки за нова оферта за ипотека или басейн, дори ако никога не сте изпращали информацията на ипотечни компании или строители на басейни. Повечето известни домейни за проследяване с удоволствие получават такава информация и след това я използват за проследяване на потребители в различни сайтове и социални медийни платформи.

Записването на такава информация е много подобно на това, което правят злонамерените програми за регистриране на ключове. Някои сайтове регистрират само натискания на клавиши, но други регистрират цялата въведена информация от всички полета, когато потребителят премине към следващата част на формуляра. Изследователите са разглеждали предимно уебсайтове в ЕС и САЩ и резултатите от сайтовете за събиране на данни в Северна Америка са шокиращо по-високи в сравнение с тези от ЕС.

Ако някога сте въвели паролата си в полето за потребителско име по погрешка, може случайно да сте я разкрили на търговци и рекламодатели. Разбира се, те вероятно няма да проявят голям интерес към вашата защитна дума, но фактът, че вашата парола може вече да е там, несъмнено е плашеща мисъл и отлично извинение да продължите да я променяте поне веднъж на всеки три месеца.

Изследователите активно се опитват да уведомят уебсайтове, които имат подобно поведение, за възможния проблем, който може да имат, когато става въпрос за неприкосновеността на личния живот на посетителите и законите, особено в ЕС. Ако искате да запазите поверителността си, можете да обмислите създаването на нови имейли от време на време и използването на реномирани VPN услуги, докато сърфирате онлайн.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
Бъдете социални
Още по темата
25/09/2023

Правилата за API на TikTok ...

Според учени новите условия за достъп...
19/09/2023

Хакването на полицията на М...

Хиляди данни за служителите на полицията...
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!