Събират ли сайтовете непредоставени данни?

Документ, разработен от изследователи от множество европейски университети, разкри, че някои от най-популярните уебсайтове събират данни, които въвеждате в онлайн формуляри, дори ако не натиснете бутона за изпращане. Някои уебсайтове събират частични данни, но други съхраняват буквално всичко, което въвеждате в секции като „свържете се с нас, „коментирайте“ и т.н. Повечето потребители биха си помислили, че ако не натиснат този бутон за изпращане, те няма да разкрият информацията, която са написали, но документът, разработен от киберизследователите на ЕС, изглежда доказва, че в много случаи въведените данни се оказват свързани с вас.

Информацията често се записва и продава на брокери и рекламодатели на трети страни, които я използват за проследяване на потребителите в интернет. Докладът обаче предполага, че някои уебсайтове не възнамеряват да провеждат такова регистриране на данни, но все още са пълни с услуги на трети страни, които правят точно това, като ефективно позволяват на заинтересованите  да знаят какво потребителите биха искали да изпратят на даден уебсайт.

Някои от най-ценните части от информацията, които обикновено се оставят в такива форми, са телефонни номера и имейл адреси. Имейлите са мощни идентификатори, тъй като потребителите рядко ги променят, когато се движат из различни сайтове и платформи. Това може да обясни защо рекламодателите са успели да наваксат вашите заявки за нова оферта за ипотека или басейн, дори ако никога не сте изпращали информацията на ипотечни компании или строители на басейни. Повечето известни домейни за проследяване с удоволствие получават такава информация и след това я използват за проследяване на потребители в различни сайтове и социални медийни платформи.

Записването на такава информация е много подобно на това, което правят злонамерените програми за регистриране на ключове. Някои сайтове регистрират само натискания на клавиши, но други регистрират цялата въведена информация от всички полета, когато потребителят премине към следващата част на формуляра. Изследователите са разглеждали предимно уебсайтове в ЕС и САЩ и резултатите от сайтовете за събиране на данни в Северна Америка са шокиращо по-високи в сравнение с тези от ЕС.

Ако някога сте въвели паролата си в полето за потребителско име по погрешка, може случайно да сте я разкрили на търговци и рекламодатели. Разбира се, те вероятно няма да проявят голям интерес към вашата защитна дума, но фактът, че вашата парола може вече да е там, несъмнено е плашеща мисъл и отлично извинение да продължите да я променяте поне веднъж на всеки три месеца.

Изследователите активно се опитват да уведомят уебсайтове, които имат подобно поведение, за възможния проблем, който може да имат, когато става въпрос за неприкосновеността на личния живот на посетителите и законите, особено в ЕС. Ако искате да запазите поверителността си, можете да обмислите създаването на нови имейли от време на време и използването на реномирани VPN услуги, докато сърфирате онлайн.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
Бъдете социални
Още по темата
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
30/03/2023

Как да изберете антивирусен...

Работили сте усилено, за да стартирате...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!