Търсене
Close this search box.

Съдят Microsoft за пиратство

Програмистът и адвокат Матю Бътърик съди Microsoft, GitHub и OpenAI, като твърди, че Copilot на GitHub нарушава условията на лицензите за отворен код и нарушава правата на програмистите.

GitHub Copilot, пуснат през юни 2022г., е помощно средство за програмиране, базирано на изкуствен интелект, което използва OpenAI Codex, за да генерира в реално време препоръки за изходния код и функциите във Visual Studio.

Инструментът е преминава през машинно обучение, като използва милиарди редове код от публични хранилища, и може да преобразува естествен език във фрагменти от код на десетки езици за програмиране.

Отстраняване на автори

Въпреки че Copilot може да ускори процеса на писане на код и да улесни разработването на софтуер, използването на публичен код с отворен код кара експертите да се притесняват, че той нарушава лицензионните права и ограничения.

Лицензите с отворен код, като например GPL, Apache и MIT, изискват посочване на името на автора и определяне на конкретни авторски права.

Copilot обаче премахва този компонент и дори когато откъсите са по-дълги от 150 знака и са взети директно от учебния набор, не се посочва авторство.

Някои програмисти стигнаха дотам, че нарекоха това пране на отворен код, а правните последици от този подход бяха демонстрирани след пускането на инструмента за изкуствен интелект.

Tweet

„Оказва се, че Microsoft се възползва от работата на други хора, като пренебрегва условията на основните лицензи за отворен код и други правни изисквания“, коментира Джоузеф Савери от адвокатската кантора, която представлява Бътърик в съдебния спор.

За да се влошат още повече нещата, хората съобщават за случаи на изтичане на тайни от Copilot, публикувани по погрешка в публични хранилища и по този начин включени в учебния набор, като например API ключове.

Освен нарушенията на лиценза, Butterick твърди също, че функцията за разработка нарушава следното:

  • Условията за ползване на услугата и политиките за поверителност на GitHub,
  • DMCA 1202, който забранява премахването на информация за управление на авторски права,
  • Закона за защита на личните данни на потребителите в Калифорния,
  • и други закони, които пораждат свързаните правни претенции.

Жалбата е подадена до Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния, като се иска одобряване на законово обезщетение в размер на 9 млрд. долара.

„Всеки път, когато Copilot предоставя незаконен изход, той нарушава три пъти раздел 1202 (разпространява лицензирани материали без: (1) посочване на авторство, (2) уведомление за авторски права и (3) лицензионни условия)“, се казва в жалбата.

„Така че, ако всеки потребител получи само един Изход, който нарушава Раздел 1202, през цялото време на използване на Copilot (до петнадесет месеца за най-ранните потребители), тогава GitHub и OpenAI са нарушили DMCA 3 600 000 пъти. При минимално законоустановено обезщетение от 2500 долара за всяко нарушение, това прави 9 000 000 000 долара.“

Увреждане на отворения код

Бътърик засегна и друга тема в публикация в блога си по-рано през октомври, обсъждайки вредата, която Copilot може да нанесе на общностите с отворен код.

Програмистът твърди, че стимулът за принос и сътрудничество в областта на отворения код по същество се премахва, като се предлагат на хората откъси от код и никога не се казва кой е създал кода, който те използват.

„Майкрософт създава нова оградена градина, която ще попречи на програмистите да открият традиционните общности с отворен код“, пише той.

„С течение на времето този процес ще доведе до гладуване на тези общности. Вниманието и ангажираността на потребителите ще бъдат изместени […] от самите проекти с отворен код – от техните хранилища с изходни данни, от техните системи за проследяване на проблеми, от техните списъци с имейли, от техните дискусионни форуми.“

Бътърик се опасява, че при достатъчно време Copilot ще доведе до намаляване на общностите с отворен код, а оттам ще се понижи и качеството на кода в данните за обучение.

 

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
Бъдете социални
Още по темата
21/02/2024

Глобална полицейска операци...

Правоприлагащите органи от 10 държави са...
19/02/2024

С Gemini Google ще спечели ...

Google, подобно на колегите си от...
16/02/2024

FCC изисква от телекомите и...

Правилата на Комисията за нарушения за...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!