Samsung е хакнат… отново

Samsung, южнокорейски мултинационален производствен конгломерат, се присъедини към непрекъснато нарастващия списък на високопоставени компании с проблеми с киберсигурността. По-рано тази седмица гигантът за потребителска електроника потвърди второ нарушение на данните за тази година, след като системи, разположени в САЩ, бяха хакнати. Системите бяха компрометирани през юли 2022г. През следващия месец Samsung намери доказателство, че хакерите са успели да получат достъп и да откраднат лична информация на потребителите на компанията. В резултат на това технологичният гигант предприе действия за осигуряване на вратичките в сигурността и излезе с изявление през септември 2022г.

Samsung потвърди, че изложената информация не съдържа номера на социални осигуровки, нито данни за кредитни карти. Въпреки това, данни като дата на раждане, адрес, пълно име, имейл, потребителска демографска информация и информация за регистрация на продукта вероятно вече са в ръцете на хакерите.

Samsung все още не е предоставил информация колко потребители са били засегнати от пробива. Компанията обаче започна да уведомява засегнатите клиенти за инцидента със сигурността. Освен това, ако потребителят все още не е получил имейл от него, шансовете да пристигне имейл с известие са относително високи. Оставането нащрек е от съществено значение, тъй като киберпрестъпникът потенциално може да използва открадната лична информация за опити за фишинг срещу жертвите.

40+ годишната корейска технологична компания заяви, че дълбоко съжалява за всяко неудобство, което пробивът причинява на клиентите . Изявлението, издадено за това нарушение, е подобно на това, което те дадоха в началото на 2022г., когато компанията беше хакната отново.

Samsung напомни на своята потребителска база в САЩ, че потребителите може да имат опцията да получат безплатен годишен кредитен отчет от Equifax, Experian или TransUnion. Мултимилиардната компания обаче няма да възстанови на засегнатите хора евентуални кражби от карти. Samsung потвърди, че потребителските устройства не са участвали в този инцидент и прикани своите клиенти да продължат да използват продуктите и услугите на Samsung както обикновено. Те обаче не обясниха защо им е отнело повече от месец да коригират и докладват инцидента с киберсигурността.

Въпреки че хакът включваше само сървърите на Samsung, фактът, че компанията пази в тайна броя на засегнатите потребители, ни кара да вярваме, че пробивът е масов. Да се ​​надяваме, че идеята на Samsung, че потребителските устройства и интерфейсите за управление в приложението не са били компрометирани при хакването, е вярна. За съжаление дори големи корпорации като Samsung могат да станат жертви на киберпрестъпления, в този случай за втори път през 2022г. Следователно адекватната антивирусна софтуерна защита е задължителна за физически лица и фирми от всякакъв мащаб.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
1 февруари 2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни? Ако не, може  да се каже: не сте са...
31 януари 2023

Грешка ли е завръщането в офиса?

Три години след началото на пандемията някои компании вече се опитв...
Бъдете социални
Още по темата
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
28/01/2023

Украйна: Sandworm удари ин...

Украинският екип за реагиране при компютърни...
24/01/2023

Севернокорейски хакери стоя...

В понеделник Федералното бюро за разследване...
Последно добавени
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
02/02/2023

Нови варианти на руския шпи...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на...
01/02/2023

Microsoft спря продажбата н...

Слагайки край на една епоха, Microsoft...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!