Търсене
Close this search box.

САЩ и Великобритания предупреждават за недостатъци в рутерите на Cisco

Британските и американските агенции за киберсигурност и разузнаване предупредиха, че руски национални групи се възползват от вече поправени недостатъци в мрежовото оборудване на Cisco, за да извършват разузнаване и да внедряват зловреден софтуер срещу цели.

Според властите проникванията са осъществени през 2021 г. и са били насочени към малък брой структури в Европа, държавни институции на САЩ и около 250 украински жертви.

Дейността е приписана на екип, проследен като APT28, който е известен още като Fancy Bear, Forest Blizzard (преди Strontium), FROZENLAKE и Sofacy и е свързан с Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ).

„Известно е, че APT28 получава достъп до уязвими маршрутизатори, като използва по подразбиране и слаби стрингове на общността на SNMP, както и чрез използване на CVE-2017-6742“, заяви Националният център за киберсигурност (НЦКС).

CVE-2017-6742 (CVSS score: 8.8) е част от набор от недостатъци при отдалечено изпълнение на код, които произтичат от условие за препълване на буфера в подсистемата Simple Network Management Protocol (SNMP) в софтуера Cisco IOS и IOS XE.

При атаките, наблюдавани от агенциите, екипът е използвал уязвимостта, за да внедри непостоянен зловреден софтуер, наречен Jaguar Tooth, в маршрутизаторите на Cisco, който е в състояние да събира информация за устройството и да позволява неавтентифициран достъп до задната врата.

Макар че проблемите бяха поправени от Cisco през юни 2017 г., оттогава те са подложени на публична експлоатация от 11 януари 2018 г., което подчертава необходимостта от надеждни практики за управление на поправките, за да се ограничи повърхността на атаките.

Освен актуализирането до най-новия фърмуер, за да се намалят потенциалните заплахи, компанията също така препоръчва на потребителите да преминат от SNMP към NETCONF или RESTCONF за управление на мрежата.

Cisco Talos, в координирана консултация, заяви, че атаките са част от по-широка кампания срещу остаряващи мрежови устройства и софтуер от различни доставчици с цел „постигане на шпионски цели или подготовка за бъдеща разрушителна дейност“.

Това включва инсталиране на злонамерен софтуер в инфраструктурно устройство, опити за наблюдение на мрежовия трафик и атаки, организирани от „противници с вече съществуващ достъп до вътрешни среди, които се насочват към TACACS+/RADIUS сървъри, за да получат пълномощия“.

„Устройствата за маршрутизация/превключване са стабилни, рядко се изследват от гледна точка на сигурността, често са слабо патчнати и осигуряват дълбока видимост на мрежата“, казва Мат Олни, директор на отдела за разузнаване и пресичане на заплахи в Cisco.

„Те са идеалната цел за противник, който иска да бъде едновременно тих и да има достъп до важни разузнавателни възможности, както и до опора в предпочитана мрежа. Националните разузнавателни агенции и спонсорираните от държавата извършители по целия свят атакуват мрежовата инфраструктура като основна предпочитана цел.“

Предупреждението идва месеци след като правителството на САЩ алармира за базирани в Китай национални хакерски екипи, които използват мрежови уязвимости, за да експлоатират организации от публичния и частния сектор поне от 2020 г. насам.

След това по-рано тази година Mandiant, собственост на Google, изтъкна усилията, предприети от китайски държавно-спонсорирани групи, за внедряване на поръчков зловреден софтуер в уязвими устройства на Fortinet и SonicWall.

„Напредналите групи за кибершпионаж се възползват от всички налични технологии, за да се задържат и да преминат през целевата среда, особено тези технологии, които не поддържат решения за [откриване и реагиране на крайни точки]“, заявиха от Mandiant.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
26 февруари 2024

Малави спря издаването на паспорти заради кибер...

Съобщава се, че правителството на Малави е спряло издаването на пас...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

САЩ и НАТО: Руските хакери ...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“...
27/02/2024

ThyssenKrupp потвърждава ки...

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата...
23/02/2024

Новата ера в хактивизма

През последните две години наблюдаваме значително...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!