САЩ и Великобритания предупреждават за недостатъци в рутерите на Cisco

Британските и американските агенции за киберсигурност и разузнаване предупредиха, че руски национални групи се възползват от вече поправени недостатъци в мрежовото оборудване на Cisco, за да извършват разузнаване и да внедряват зловреден софтуер срещу цели.

Според властите проникванията са осъществени през 2021 г. и са били насочени към малък брой структури в Европа, държавни институции на САЩ и около 250 украински жертви.

Дейността е приписана на екип, проследен като APT28, който е известен още като Fancy Bear, Forest Blizzard (преди Strontium), FROZENLAKE и Sofacy и е свързан с Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ).

„Известно е, че APT28 получава достъп до уязвими маршрутизатори, като използва по подразбиране и слаби стрингове на общността на SNMP, както и чрез използване на CVE-2017-6742“, заяви Националният център за киберсигурност (НЦКС).

CVE-2017-6742 (CVSS score: 8.8) е част от набор от недостатъци при отдалечено изпълнение на код, които произтичат от условие за препълване на буфера в подсистемата Simple Network Management Protocol (SNMP) в софтуера Cisco IOS и IOS XE.

При атаките, наблюдавани от агенциите, екипът е използвал уязвимостта, за да внедри непостоянен зловреден софтуер, наречен Jaguar Tooth, в маршрутизаторите на Cisco, който е в състояние да събира информация за устройството и да позволява неавтентифициран достъп до задната врата.

Макар че проблемите бяха поправени от Cisco през юни 2017 г., оттогава те са подложени на публична експлоатация от 11 януари 2018 г., което подчертава необходимостта от надеждни практики за управление на поправките, за да се ограничи повърхността на атаките.

Освен актуализирането до най-новия фърмуер, за да се намалят потенциалните заплахи, компанията също така препоръчва на потребителите да преминат от SNMP към NETCONF или RESTCONF за управление на мрежата.

Cisco Talos, в координирана консултация, заяви, че атаките са част от по-широка кампания срещу остаряващи мрежови устройства и софтуер от различни доставчици с цел „постигане на шпионски цели или подготовка за бъдеща разрушителна дейност“.

Това включва инсталиране на злонамерен софтуер в инфраструктурно устройство, опити за наблюдение на мрежовия трафик и атаки, организирани от „противници с вече съществуващ достъп до вътрешни среди, които се насочват към TACACS+/RADIUS сървъри, за да получат пълномощия“.

„Устройствата за маршрутизация/превключване са стабилни, рядко се изследват от гледна точка на сигурността, често са слабо патчнати и осигуряват дълбока видимост на мрежата“, казва Мат Олни, директор на отдела за разузнаване и пресичане на заплахи в Cisco.

„Те са идеалната цел за противник, който иска да бъде едновременно тих и да има достъп до важни разузнавателни възможности, както и до опора в предпочитана мрежа. Националните разузнавателни агенции и спонсорираните от държавата извършители по целия свят атакуват мрежовата инфраструктура като основна предпочитана цел.“

Предупреждението идва месеци след като правителството на САЩ алармира за базирани в Китай национални хакерски екипи, които използват мрежови уязвимости, за да експлоатират организации от публичния и частния сектор поне от 2020 г. насам.

След това по-рано тази година Mandiant, собственост на Google, изтъкна усилията, предприети от китайски държавно-спонсорирани групи, за внедряване на поръчков зловреден софтуер в уязвими устройства на Fortinet и SonicWall.

„Напредналите групи за кибершпионаж се възползват от всички налични технологии, за да се задържат и да преминат през целевата среда, особено тези технологии, които не поддържат решения за [откриване и реагиране на крайни точки]“, заявиха от Mandiant.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!