Търсене
Close this search box.

САЩ и Великобритания предупреждават за недостатъци в рутерите на Cisco

Британските и американските агенции за киберсигурност и разузнаване предупредиха, че руски национални групи се възползват от вече поправени недостатъци в мрежовото оборудване на Cisco, за да извършват разузнаване и да внедряват зловреден софтуер срещу цели.

Според властите проникванията са осъществени през 2021 г. и са били насочени към малък брой структури в Европа, държавни институции на САЩ и около 250 украински жертви.

Дейността е приписана на екип, проследен като APT28, който е известен още като Fancy Bear, Forest Blizzard (преди Strontium), FROZENLAKE и Sofacy и е свързан с Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ).

„Известно е, че APT28 получава достъп до уязвими маршрутизатори, като използва по подразбиране и слаби стрингове на общността на SNMP, както и чрез използване на CVE-2017-6742“, заяви Националният център за киберсигурност (НЦКС).

CVE-2017-6742 (CVSS score: 8.8) е част от набор от недостатъци при отдалечено изпълнение на код, които произтичат от условие за препълване на буфера в подсистемата Simple Network Management Protocol (SNMP) в софтуера Cisco IOS и IOS XE.

При атаките, наблюдавани от агенциите, екипът е използвал уязвимостта, за да внедри непостоянен зловреден софтуер, наречен Jaguar Tooth, в маршрутизаторите на Cisco, който е в състояние да събира информация за устройството и да позволява неавтентифициран достъп до задната врата.

Макар че проблемите бяха поправени от Cisco през юни 2017 г., оттогава те са подложени на публична експлоатация от 11 януари 2018 г., което подчертава необходимостта от надеждни практики за управление на поправките, за да се ограничи повърхността на атаките.

Освен актуализирането до най-новия фърмуер, за да се намалят потенциалните заплахи, компанията също така препоръчва на потребителите да преминат от SNMP към NETCONF или RESTCONF за управление на мрежата.

Cisco Talos, в координирана консултация, заяви, че атаките са част от по-широка кампания срещу остаряващи мрежови устройства и софтуер от различни доставчици с цел „постигане на шпионски цели или подготовка за бъдеща разрушителна дейност“.

Това включва инсталиране на злонамерен софтуер в инфраструктурно устройство, опити за наблюдение на мрежовия трафик и атаки, организирани от „противници с вече съществуващ достъп до вътрешни среди, които се насочват към TACACS+/RADIUS сървъри, за да получат пълномощия“.

„Устройствата за маршрутизация/превключване са стабилни, рядко се изследват от гледна точка на сигурността, често са слабо патчнати и осигуряват дълбока видимост на мрежата“, казва Мат Олни, директор на отдела за разузнаване и пресичане на заплахи в Cisco.

„Те са идеалната цел за противник, който иска да бъде едновременно тих и да има достъп до важни разузнавателни възможности, както и до опора в предпочитана мрежа. Националните разузнавателни агенции и спонсорираните от държавата извършители по целия свят атакуват мрежовата инфраструктура като основна предпочитана цел.“

Предупреждението идва месеци след като правителството на САЩ алармира за базирани в Китай национални хакерски екипи, които използват мрежови уязвимости, за да експлоатират организации от публичния и частния сектор поне от 2020 г. насам.

След това по-рано тази година Mandiant, собственост на Google, изтъкна усилията, предприети от китайски държавно-спонсорирани групи, за внедряване на поръчков зловреден софтуер в уязвими устройства на Fortinet и SonicWall.

„Напредналите групи за кибершпионаж се възползват от всички налични технологии, за да се задържат и да преминат през целевата среда, особено тези технологии, които не поддържат решения за [откриване и реагиране на крайни точки]“, заявиха от Mandiant.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

CrowdStrike ускорява възста...

В понеделник CrowdStrike информира клиентите си,...
23/07/2024

САЩ налагат санкции на руск...

Правителството на САЩ наложи санкции на...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!