САЩ и Великобритания предупреждават за недостатъци в рутерите на Cisco

Британските и американските агенции за киберсигурност и разузнаване предупредиха, че руски национални групи се възползват от вече поправени недостатъци в мрежовото оборудване на Cisco, за да извършват разузнаване и да внедряват зловреден софтуер срещу цели.

Според властите проникванията са осъществени през 2021 г. и са били насочени към малък брой структури в Европа, държавни институции на САЩ и около 250 украински жертви.

Дейността е приписана на екип, проследен като APT28, който е известен още като Fancy Bear, Forest Blizzard (преди Strontium), FROZENLAKE и Sofacy и е свързан с Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ).

„Известно е, че APT28 получава достъп до уязвими маршрутизатори, като използва по подразбиране и слаби стрингове на общността на SNMP, както и чрез използване на CVE-2017-6742“, заяви Националният център за киберсигурност (НЦКС).

CVE-2017-6742 (CVSS score: 8.8) е част от набор от недостатъци при отдалечено изпълнение на код, които произтичат от условие за препълване на буфера в подсистемата Simple Network Management Protocol (SNMP) в софтуера Cisco IOS и IOS XE.

При атаките, наблюдавани от агенциите, екипът е използвал уязвимостта, за да внедри непостоянен зловреден софтуер, наречен Jaguar Tooth, в маршрутизаторите на Cisco, който е в състояние да събира информация за устройството и да позволява неавтентифициран достъп до задната врата.

Макар че проблемите бяха поправени от Cisco през юни 2017 г., оттогава те са подложени на публична експлоатация от 11 януари 2018 г., което подчертава необходимостта от надеждни практики за управление на поправките, за да се ограничи повърхността на атаките.

Освен актуализирането до най-новия фърмуер, за да се намалят потенциалните заплахи, компанията също така препоръчва на потребителите да преминат от SNMP към NETCONF или RESTCONF за управление на мрежата.

Cisco Talos, в координирана консултация, заяви, че атаките са част от по-широка кампания срещу остаряващи мрежови устройства и софтуер от различни доставчици с цел „постигане на шпионски цели или подготовка за бъдеща разрушителна дейност“.

Това включва инсталиране на злонамерен софтуер в инфраструктурно устройство, опити за наблюдение на мрежовия трафик и атаки, организирани от „противници с вече съществуващ достъп до вътрешни среди, които се насочват към TACACS+/RADIUS сървъри, за да получат пълномощия“.

„Устройствата за маршрутизация/превключване са стабилни, рядко се изследват от гледна точка на сигурността, често са слабо патчнати и осигуряват дълбока видимост на мрежата“, казва Мат Олни, директор на отдела за разузнаване и пресичане на заплахи в Cisco.

„Те са идеалната цел за противник, който иска да бъде едновременно тих и да има достъп до важни разузнавателни възможности, както и до опора в предпочитана мрежа. Националните разузнавателни агенции и спонсорираните от държавата извършители по целия свят атакуват мрежовата инфраструктура като основна предпочитана цел.“

Предупреждението идва месеци след като правителството на САЩ алармира за базирани в Китай национални хакерски екипи, които използват мрежови уязвимости, за да експлоатират организации от публичния и частния сектор поне от 2020 г. насам.

След това по-рано тази година Mandiant, собственост на Google, изтъкна усилията, предприети от китайски държавно-спонсорирани групи, за внедряване на поръчков зловреден софтуер в уязвими устройства на Fortinet и SonicWall.

„Напредналите групи за кибершпионаж се възползват от всички налични технологии, за да се задържат и да преминат през целевата среда, особено тези технологии, които не поддържат решения за [откриване и реагиране на крайни точки]“, заявиха от Mandiant.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
21/09/2023

Разкрити критични недостатъ...

В софтуера за мрежово наблюдение Nagios...
20/09/2023

Microsoft: Кибератаките "Pe...

Microsoft предупреждава, че глобална кампания за...
Последно добавени
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!