Търсене
Close this search box.

САЩ повдигнаха обвинение срещу украинец заради Raccoon Stealer

В САЩ е повдигнато обвинение на 26-годишен украински гражданин за предполагаемата му роля в операцията Raccoon Stealer за разпространение на зловреден софтуер като услуга (MaaS).

Марк Соколовски, който е бил арестуван от холандските правоприлагащи органи, след като е напуснал Украйна на 4 март 2022г. с автомобил, за който се твърди, че е Porsche Cayenne, понастоящем е задържан в Нидерландия и очаква екстрадиция в САЩ.

„Лицата, които са разгърнали Raccoon Infostealer, за да крадат данни от жертвите, са наемали достъп до зловредния софтуер срещу приблизително 200 долара на месец, заплащани с криптовалута“, заяви Министерството на правосъдието на САЩ. „Тези лица са използвали различни уловки, като например имейл фишинг, за да инсталират зловредния софтуер на компютрите на нищо неподозиращи жертви.“

Твърди се, че Соколовски е използвал различни онлайн псевдоними като Photix, raccoonstealer и black21jack77777 в онлайн форуми за киберпрестъпност, за да рекламира услугата за продажба.

Известно е, че Raccoon Stealer, разпространяван главно под прикритието на кракнат софтуер, е едно от най-плодотворните устройства за кражба на информация, използвано от множество киберпрестъпници заради широките функции и възможностите за персонализиране, предлагани от зловредния софтуер.

Активна от април 2019г., хакерите, които стоят зад операцията, внезапно спряха работата по проекта по-рано този март, като се позоваха на загубата на основен член поради „специална операция“.

Макар това да беше изтълкувано като смъртта на разработчика в руско-украинската война, съдебните документи показват, че в действителност до временното спиране е довел арестът на Соколовски и последвалото демонтиране на инфраструктурата на зловредния софтуер от италианските и холандските власти.

Въпреки това от юни 2022г. в ъндърграунд форумите започва да се разпространява втора версия на Raccoon Stealer, написана на C/C++, като авторите ѝ изтъкват лесната употреба на инструмента.

„Той е толкова бърз и прост, че с негова помощ няма да е трудно и за дете да се научи да обработва логове“, пише бандата за киберпрестъпления в съобщение, споделено в канала ѝв Telegram през май.

Според Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) зловредният софтуер е улеснил кражбата на 50 милиона уникални идентификационни данни и форми на идентификация (напр. имейл адреси, банкови сметки, адреси на криптовалути и номера на кредитни карти) от милиони жертви в световен мащаб.

Твърди се, че идентификационните данни се състоят от над четири милиона имейл адреса, което накара ФБР да пусне уебсайт raccoon.ic3[.]gov, за да помогне на потребителите да проверят дали техните имейл адреси се появяват в данните на Raccoon Stealer.

Соколовски е обвинен в един случай на заговор за извършване на компютърна измама и свързана с нея дейност във връзка с компютри; един случай на заговор за извършване на телеграфна измама; един случай на заговор за извършване на пране на пари и един случай на кражба на самоличност при утежняващи обстоятелства.

Ако вината на обвиняемия бъде доказана, той е заплашен от максимално наказание от 20 години затвор за телеграфните измами и прането на пари, пет години за заговора за извършване на компютърни измами и задължително последователно наказание от две години за престъплението кражба на самоличност при утежняващи обстоятелства.

„Този тип зловреден софтуер подхранва екосистемата на киберпрестъпността, събирайки ценна информация и позволявайки на киберпрестъпниците да крадат от невинни американци и граждани по целия свят“, заяви прокурорът Ашли К. Хоф.

 

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
16/06/2024

Kраят на една ера настъпва ...

Една от най-старите и все още...
06/06/2024

ФБР възстановява 7000 ключа...

ФБР призовава жертвите на рансъмуер атаки...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!