САЩ въвеждат Cyber Trust Mark догодина

Оформя се нова програма за сертифициране и етикетиране на киберсигурността, наречена U.S. Cyber Trust Mark, която да помогне на потребителите в САЩ да избират свързани устройства, които са по-сигурни и устойчиви на хакерски атаки.

По предложение на Федералната комисия по комуникации програмата се очаква да започне да действа през следващата година, като доставчиците на смарт устройства ще се ангажират с нея доброволно.

Големите доставчици и производители в САЩ вече обявиха участието си. Сред тях са Amazon, Google, Best Buy , LG Electronics U.S.A., Logitech и Samsung Electronics.

Сигурност на ниво NIST за IoT

Програмата U.S. Cyber Trust Mark има за цел да признае интелигентните продукти, които отговарят на критериите за киберсигурност на Националния институт за стандарти и технологии (NIST), които включват използването на уникални и силни пароли по подразбиране, защита на данните, актуализации на софтуера и възможности за откриване на инциденти.

Участващите производители ще обозначават своите продукти с „отличителен знак на щита“, който сигнализира за одобрен от NIST набор от функции за сигурност.

Етикетирането е предназначено за широко разпространени интелигентни устройства за потребителите, като се започне от хладилници, микровълнови печки, телевизори, системи за контрол на климата и се стигне до фитнес тракери, се казва в съобщението на администрацията на Байдън-Харис.

„Действайки в рамките на правомощията си за регулиране на безжичните комуникационни устройства, се очаква FCC да потърси обществения коментар относно въвеждането на предложената доброволна програма за етикетиране на киберсигурността, която се очаква да бъде въведена и да започне да функционира през 2024 г.“ – се казва в изявление на Белия дом.

До стартирането на програмата администрацията на Байдън-Харис и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) ще подкрепят усилията на FCC да образова потребителите да търсят знака за кибердоверие върху продуктите, които са решили да закупят.

За да се подобри прозрачността и да се стимулира конкуренцията, сертифицираните устройства ще бъдат включени в национален регистър, в който потребителите ще могат да правят справка чрез QR код, за да сравняват информацията за сигурността на различни продукти.

„Работейки с други регулаторни органи и Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията планира да създаде гаранции за надзор и прилагане, за да поддържа доверието в програмата.“

Друга важна стъпка се отнася до определянето от NIST до края на годината на набор от изисквания за сигурност за рутерите от потребителски клас, които са типични мишени за киберпрестъпниците, тъй като са врата към други устройства в локалната мрежа, които биха могли да послужат и на нападателя.

Програмата има за цел да обхване и интелигентните измервателни уреди и инвертори на енергия, които са в основата на чистата и интелигентна мрежа на бъдещето. Необходими са обаче изследвания за разработване на подходящи етикети за киберсигурност за тези устройства.

Усилията за определяне на базово ниво на сигурност в устройствата на интернет на нещата съществуват от повече от пет години, като предложенията и за стандартен механизъм за актуализация на фърмуера са сред първите препоръки на експерти по киберсигурност и са публикувани от работната група по интернет инженерство (IETF).

Подобна инициатива беше обявена през 2017 г. от Министерството на търговията на САЩ, чрез неговата Национална администрация по телекомуникации и информация (NTIA), която имаше за цел да разработи насоки за производителите на IoT, които да информират клиентите за възможностите за актуализация на даден продукт.

През същата година Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA) публикува доклада Baseline security recommendations for IoT.

През 2020 г. влезе в сила Калифорнийският закон за интернет на нещата, който изисква от производителите на устройства да включат „разумни функции за сигурност“ в своите продукти, но не предоставя ясен стандарт.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
2 октомври 2023

Рансъмуер банди вече използват критичен недоста...

Бандите за изнудване сега се насочват към наскоро поправена критичн...
Бъдете социални
Още по темата
12/09/2023

MGM Resorts изключва ИТ сис...

MGM Resorts International съобщи днес, че...
22/08/2023

Умните крушки на TP-Link мо...

Изследователи от Италия и Обединеното кралство...
03/08/2023

Увеличаване на уязвимостите...

Около 34% от уязвимостите в сигурността,...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!