Търсене
Close this search box.

САЩ въвеждат Cyber Trust Mark догодина

Оформя се нова програма за сертифициране и етикетиране на киберсигурността, наречена U.S. Cyber Trust Mark, която да помогне на потребителите в САЩ да избират свързани устройства, които са по-сигурни и устойчиви на хакерски атаки.

По предложение на Федералната комисия по комуникации програмата се очаква да започне да действа през следващата година, като доставчиците на смарт устройства ще се ангажират с нея доброволно.

Големите доставчици и производители в САЩ вече обявиха участието си. Сред тях са Amazon, Google, Best Buy , LG Electronics U.S.A., Logitech и Samsung Electronics.

Сигурност на ниво NIST за IoT

Програмата U.S. Cyber Trust Mark има за цел да признае интелигентните продукти, които отговарят на критериите за киберсигурност на Националния институт за стандарти и технологии (NIST), които включват използването на уникални и силни пароли по подразбиране, защита на данните, актуализации на софтуера и възможности за откриване на инциденти.

Участващите производители ще обозначават своите продукти с „отличителен знак на щита“, който сигнализира за одобрен от NIST набор от функции за сигурност.

Етикетирането е предназначено за широко разпространени интелигентни устройства за потребителите, като се започне от хладилници, микровълнови печки, телевизори, системи за контрол на климата и се стигне до фитнес тракери, се казва в съобщението на администрацията на Байдън-Харис.

„Действайки в рамките на правомощията си за регулиране на безжичните комуникационни устройства, се очаква FCC да потърси обществения коментар относно въвеждането на предложената доброволна програма за етикетиране на киберсигурността, която се очаква да бъде въведена и да започне да функционира през 2024 г.“ – се казва в изявление на Белия дом.

До стартирането на програмата администрацията на Байдън-Харис и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) ще подкрепят усилията на FCC да образова потребителите да търсят знака за кибердоверие върху продуктите, които са решили да закупят.

За да се подобри прозрачността и да се стимулира конкуренцията, сертифицираните устройства ще бъдат включени в национален регистър, в който потребителите ще могат да правят справка чрез QR код, за да сравняват информацията за сигурността на различни продукти.

„Работейки с други регулаторни органи и Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията планира да създаде гаранции за надзор и прилагане, за да поддържа доверието в програмата.“

Друга важна стъпка се отнася до определянето от NIST до края на годината на набор от изисквания за сигурност за рутерите от потребителски клас, които са типични мишени за киберпрестъпниците, тъй като са врата към други устройства в локалната мрежа, които биха могли да послужат и на нападателя.

Програмата има за цел да обхване и интелигентните измервателни уреди и инвертори на енергия, които са в основата на чистата и интелигентна мрежа на бъдещето. Необходими са обаче изследвания за разработване на подходящи етикети за киберсигурност за тези устройства.

Усилията за определяне на базово ниво на сигурност в устройствата на интернет на нещата съществуват от повече от пет години, като предложенията и за стандартен механизъм за актуализация на фърмуера са сред първите препоръки на експерти по киберсигурност и са публикувани от работната група по интернет инженерство (IETF).

Подобна инициатива беше обявена през 2017 г. от Министерството на търговията на САЩ, чрез неговата Национална администрация по телекомуникации и информация (NTIA), която имаше за цел да разработи насоки за производителите на IoT, които да информират клиентите за възможностите за актуализация на даден продукт.

През същата година Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA) публикува доклада Baseline security recommendations for IoT.

През 2020 г. влезе в сила Калифорнийският закон за интернет на нещата, който изисква от производителите на устройства да включат „разумни функции за сигурност“ в своите продукти, но не предоставя ясен стандарт.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
28 февруари 2024

Белият дом призовава да се премине към езици за...

Службата на националния кибердиректор на Белия дом (ONCD) призова д...
28 февруари 2024

Предимства на включването на услугата MDR в офе...

Кибератаките се развиват и стават все по-усъвършенствани, а организ...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
20/02/2024

Грешка в камерите на Wyze ...

В петък Wyze сподели повече подробности...
01/02/2024

Ръководство за антидронови ...

Дронът може да действа като измамна...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!