Търсене
Close this search box.

САЩ включват Cytrox и Intellexa в черния списък за кибершпионаж

Във вторник правителството на САЩ добави двама чуждестранни търговци на шпионски софтуер – Cytrox и Intellexa – към икономическия блокиращ списък за използване на кибернетични експлойти за получаване на неоторизиран достъп до устройства и „застрашаване на неприкосновеността на личния живот и сигурността на физически лица и организации по целия свят“.

Това включва корпоративните дялове на компаниите в Унгария (Cytrox Holdings Crt), Северна Македония (Cytrox AD), Гърция (Intellexa S.A.) и Ирландия (Intellexa Limited). С добавянето към икономическия забранителен списък се забранява на американските дружества да сключват сделки с тези предприятия.

„Отчитайки все по-ключовата роля, която технологиите за наблюдение играят в подпомагането на кампании за репресии и други нарушения на правата на човека, днешното действие на Министерството на търговията е насочено към възможността на тези субекти да имат достъп до стоки, софтуер и технологии, които биха могли да допринесат за разработването на инструменти за наблюдение, които създават риск от злоупотреба при нарушаване или злоупотреба с правата на човека“, заявиха от Бюрото за промишленост и сигурност (BIS).

Cytrox е създател на мобилен шпионски софтуер за наемници, наречен Predator, който е аналогичен на Pegasus на NSO Group. Той е част от т.нар. алианс Intellexa – маркетингов етикет за консорциум от доставчици на наемнически шпионски услуги, който се появи през 2019 г., според Citizen Lab на Университета в Торонто.

Предполага се, че този алианс се състои от Nexa Technologies (бивша Amesys), WiSpear/Passitora Ltd., Cytrox и Senpai, като точните връзки между Cytrox и Intellexa остават неясни до момента.

Тал Дилиан, основател на Intellexa, описва себе си като експерт по разузнаване с над 25-годишен опит в Израелските сили за отбрана (IDF). На своя уебсайт Intellexa посочва, че е регулирана компания с шест обекта и лаборатории за научноизследователска и развойна дейност в цяла Европа. Нейното основно предложение е Nebula, която е обявена за „най-добрата платформа за прозрения“, за да помогне на правоприлагащите органи „да изпреварят престъпните дейности“.

По данни на „Ню Йорк Таймс“ Дилиан е принуден да се пенсионира от ЦАХАЛ през 2003 г., след като вътрешно разследване повдига подозрения, че е участвал в лошо управление на средства, като се позовава на трима бивши висши офицери от израелската армия. От друга страна, на неговия уебсайт се твърди, че той „се е пенсионирал от армията с почести“ през 2002 г.

По-рано този май Cisco Talos описа подробно вътрешната работа на Predator, като отбеляза, че инструментът за наблюдение използва компонент, наречен Alien, за събиране на чувствителни данни от компрометирани устройства. Predator има и аналог за iOS, за който по-рано беше наблюдавано, че се доставя с помощта на линкове с едно кликване, изпратени чрез WhatsApp.

„Alien е от решаващо значение за успешното функциониране на Predator, включително допълнителните компоненти, които се зареждат от Predator при поискване“, заяви тогава пред The Hacker News Ашир Малхотра, изследовател на заплахи за Cisco Talos. „Връзката между Alien и Predator е изключително симбиотична, което налага те непрекъснато да работят в тандем, за да шпионират жертвите.“

Този ход се основава на действията на САЩ от ноември 2021 г., когато правителството на САЩ добави израелските компании NSO Group и Candiru към списъка на субектите за разработване на софтуер за атакуване на държавни служители, журналисти, бизнесмени, активисти, учени и служители в посолствата.

Развитието идва и в момент, когато администрацията на Байдън подписа изпълнителна заповед, която ограничава използването на търговски шпионски софтуер от федералните правителствени агенции.

Макар че доставчиците на такива инструменти за цифрово наблюдение привидно ги предлагат на правоприлагащите и разузнавателните служби по света за борба с тежки престъпления и заплахи за националната сигурност, те също така многократно са били използвани от различни правителства за тайно проникване в целеви смартфони, принадлежащи на членове на гражданското общество.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
16 май 2024

Ascension Healthcare претърпява сериозна кибера...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни досиета (ЕЗД) и си...
Бъдете социални
Още по темата
17/05/2024

Петима обвинени за киберсхе...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ...
16/05/2024

Украински и латвийски телев...

Само в Украйна бяха прекъснати поне...
15/05/2024

Беззъбо ли е обещанието на ...

По време на конференцията RSA 2024...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!