Търсене
Close this search box.

Sav-Rx разкрива нарушение на сигурността на данните

Компанията за управление на рецепти Sav-Rx предупреждава над 2,8 милиона души в САЩ, че е претърпяла нарушение на сигурността на данните, като посочва, че личните им данни са били откраднати при кибератака през 2023 г.

A&A Services, действаща под името Sav-RX, е компания за управление на фармацевтични ползи (PBM), която предоставя услуги за управление на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, на работодатели, профсъюзи и други организации в САЩ.

В петък компанията уведоми службата на главния прокурор на щата Мейн за инцидент с киберсигурността през октомври 2023 г., при който са били изложени на риск данните на 2 812 336 души.

„На 8 октомври 2023 г. установихме прекъсване на работата на нашата компютърна мрежа. В резултат на това незабавно предприехме мерки за защита на нашите системи и ангажирахме експерти по киберсигурност от трети страни“, се казва в уведомлението, изпратено до засегнатите лица.

„Нашите системи за информационни технологии („ИТ система“) бяха възстановени на следващия работен ден и рецептите бяха изпратени навреме, без забавяне.“

Въздействието върху бизнес операциите ѝ е сведено до минимум, като не е имало забавяния в изпращането на медицински рецепти или искове от аптеки.

Въпреки че системите им бяха възстановени за един ден, разследването дали са били откраднати лични данни отне много повече време.

Според уведомлението за нарушение на сигурността на данните разследването им е отнело почти осем месеца и е приключило на 30 април 2024 г. с помощта на експерти от трети страни.

Това разследване разкри, че хакерите са получили достъп до данните на клиентите за първи път на 3 октомври 2023 г.

„В рамките на разследването научихме, че неоторизирана трета страна е успяла да получи достъп до определени неклинични системи и е получила файлове, които са съдържали лична информация“, информира Sav-Rx.

Видовете данни, изложени на риск при този инцидент, включват:

  • Пълно име
  • Дата на раждане
  • Номер на социална осигуровка (SSN)\Имейл адрес
  • Физически адрес
  • Телефонен номер
  • Данни за допустимост
  • Застрахователен идентификационен номер

В страницата с често задавани въпроси на своя сайт Sav-Rx обяснява, че са им били необходими осем месеца, за да изпратят известия за нарушението на засегнатите клиенти, тъй като първоначалният им приоритет е бил да сведат до минимум прекъсването на грижите за пациентите, преди да започнат разследване на въздействието на инцидента.

Sav-Rx също така отбеляза, че не е бързала да приключи разследването, като се е стремяла към възможно най-точни резултати. Тя твърди, че клиентите на здравните ѝ планове (засегнатите организации) са били уведомени по-рано, между 30 април и 2 май 2024 г.

След това Sav-Rx е постигнала споразумение със своите бизнес клиенти за уведомяване на засегнатите лица и следователно писмата са били разпространени в края на миналата седмица.

Компанията отбелязва, че в много случаи не е разполагала с достатъчно информация за контакт, за да уведоми някои лица, затова хората се призовават да потвърдят дали са засегнати, като се обадят на телефон 888-326-0815.

Сред новите мерки за сигурност, които Sav-Rx прилага в отговор на този инцидент, са създаването на денонощен оперативен център за сигурност, въвеждането на многофакторна автентификация на критични акаунти, сегментиране на мрежата, засилено блокиране на географски принцип, модернизирани защитни стени и комутатори, засилена защита на Linux и криптиране BitLocker.

Въпреки че към момента фирмата не разполага с доказателства, че с откраднатата информация е злоупотребено или че тя е разпространена в тъмната мрежа, в писмата са приложени инструкции за записване в двугодишна услуга за наблюдение на кредитоспособността и защита от кражба на самоличност.

Тъй като откраднатите данни съдържат чувствителна информация, която може да бъде използвана за кражба на самоличност, силно се препоръчва засегнатите лица да следят кредитните си отчети за измамни дейности.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Ню Йорк Таймс предупреждава...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой...
13/06/2024

"Ню Йорк Таймс" реагира на ...

The New York Times излезе с...
09/06/2024

Изходният код на New York T...

Вътрешен изходен код и данни, принадлежащи...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!