Търсене
Close this search box.

Съвети за безопасно пазаруване по време на разпродажбите през 2024 г.

Януари преваля и отново  се характеризира с огромни продажби в световен мащаб. По това време на годината хората се възползват от възможността да си купят това, което са търсили отдавна: палто, чифт маратонки, умен часовник…

Независимо дали става въпрос за избягване на опашки, спестяване на време или просто за избягване на разочарованието от това, че сте отишли в магазина и не сте намерили това, което сте търсили, онлайн пазаруването е най-популярният метод за пазаруване в днешното общество.

Пазаруването онлайн има своите плюсове и минуси. Ето защо искаме да ви дадем няколко съвета как да пазарувате безопасно онлайн по време на разпродажбите през зимата на 2024 г.

Какви са рисковете от толкова много разпродажби във всички видове сектори и магазини?

Разпродажбите и треската за купуване в интернет по време на сезона на разпродажбите се превръщат в най-добрата среда за киберпрестъпления в наши дни.

Значителното увеличение на онлайн трансакциите често се използва за разгръщане на цял арсенал от цифрови заплахи, които от година на година стават все по-сложни, включително атаки чрез социално инженерство, внедряване на зловреден софтуер и различни измами.

Някои от най-представителните заплахи включват следното:

 

Фишинг
Фишингът се проявява чрез измамни съобщения, в които се представят легитимни компании. Такива имейли и текстови съобщения съдържат връзки или прикачени документи, които при отваряне могат да доведат до риск от компрометиране на лични и финансови данни.
Онлайн измами
Тази заплаха се проявява в много различни форми. От фиктивни възстановявания на суми до подвеждащи продажби, като целта е да се открадне информация или директно пари.
Зловреден софтуер
Зловредният софтуер действа безшумно и може да бъде опустошителен. Това е така, защото той включва компрометиране на устройствата на физически лица и предприятия, като извлича цифрови активи без съгласие.

Рискът от онлайн пазаруване в определени периоди от годината

Доказано е, че когато настъпят определени периоди от годината, като разпродажбите в този случай, опасностите онлайн се увеличават.

Дните на разпродажби са дни, в които много повече потребители (и не става дума само за абсолютни числа, а за хора, които не пазаруват онлайн през останалото време на годината) използват електронната търговия.

Киберпрестъпниците се възползват от тази ситуация. Те провеждат стратегии, с които се опитват да измамят потребителите, които може да нямат подходящи познания, за да не попаднат в капана. Освен това, колкото повече са транзакциите, толкова по-голяма е вероятността да успеят.

Сега ще обсъдим някои от опасностите, на които са изложени потребителите при извършване на онлайн плащане.

Някои от опасностите, на които са изложени потребителите

Пренасищане с информация: Огромният брой оферти може да доведе до информационно насищане, което затруднява потребителите да преценят реално качеството на офертите.
Фалшиви промоции на продажбите: Някои магазини могат да повишат цените преди разпродажбите и след това да предложат отстъпки, които не са толкова значителни, колкото изглеждат.
Моментно купуване: Натискът на времето и примамливите оферти могат да накарат потребителите да правят импулсивни покупки без сериозно обмисляне.

Съвети за безопасно пазаруване по време на разпродажбите през 2024 г.

В Panda Security сме наясно колко внимателни трябва да бъдете, когато пазарувате онлайн, ето защо искаме да ви дадем няколко основни съвета за тази разпродажба.

  • Проверете сигурността на уебсайта. Уверете се, че уебсайтът, в който въвеждате информацията за кредитната си карта, е защитен. Проверете дали URL адресът започва с „https://“ и потърсете икона на катинарче в адресната лента.
  • Използвайте сигурни методи за плащане. Извършването на плащания чрез платформи за плащане като Google Pay, Apple Pay или PayPal са най-популярните и най-безопасни варианти за потребителите, тъй като те не споделят директно данните за картата с търговеца.
  • Избягвайте да използвате обществени мрежи. Избягвайте да извършвате картови транзакции през обществени Wi-Fi мрежи, тъй като те може да са по-малко сигурни. Използвайте сигурни и надеждни връзки.
    Следете транзакциите си. Редовно преглеждайте извлеченията си за подозрителни действия. Ако откриете неоторизирани транзакции, незабавно се свържете с банката си.
  • Не съхранявайте данни в уебсайтове. Не позволявайте на уебсайтовете да съхраняват информация за картата ви, дори и да предлагат тази възможност. За предпочитане е да въвеждате данните ръчно за всяка транзакция.

Инструменти, които Panda Dome предлага, за да ви помогне да пазарувате в тези специални дни, без да се страхувате от загуба на данни, пари или доверие в сайтовете

Panda Dome е пакет за сигурност, който предлага няколко функции за защита на онлайн пазаруването и гарантиране на онлайн сигурността като цяло.

Защита от зловреден софтуер и вируси:
Panda Dome обикновено включва мощен антивирусен двигател за откриване и премахване на зловреден софтуер, вируси и други заплахи в реално време, което е от съществено значение за сигурността по време на онлайн пазаруване.

Безопасно сърфиране:
Функции като безопасно сърфиране или филтриране на URL адреси могат да ви предупреждават за злонамерени и фишинг уебсайтове, осигурявайки допълнително ниво на защита при онлайн транзакции.

Защитна стена:
Персоналната защитна стена може да блокира неоторизиран достъп до интернет връзката ви, като по този начин защитава данните и транзакциите ви по време на онлайн пазаруване.

Защита от рансъмуер:
Възможността за откриване и блокиране на рансъмуер атаки е от решаващо значение за гарантиране на сигурността на вашите файлове и данни при онлайн транзакции.

Сигурност на транзакциите:
Някои пакети за сигурност, като Panda Dome, могат да имат специфични функции за защита на онлайн транзакции, като например криптиране на чувствителни данни по време на процеса на плащане.

Родителски контрол:
Семействата могат да намерят полезни функции за родителски контрол, за да управляват и наблюдават онлайн дейностите, като осигуряват безопасна среда за онлайн пазаруване, особено за непълнолетни.

Актуализации на целия софтуер:
Възможността за автоматично актуализиране е от съществено значение, за да сте в крак с най-новите онлайн заплахи.

Мениджър на пароли и система за двуфакторно удостоверяване:
Ще можете безопасно и лесно да управлявате всичките си пароли и да пазите личната си информация.

 

Сега вече знаете рисковете, които могат да бъдат открити в тези дни, така белязани от пазаруването, както и съветите, за да не попадате в тези рискове. Освен това наличието на решение за сигурност, като това на Panda Dome, е начин да подсилите безопасността на устройствата си и да сърфирате и пазарувате безопасно по време на разпродажбите.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
16 април 2024

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долар...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие върху ...
Бъдете социални
Още по темата
05/04/2024

Как и защо да правите резер...

Защитата на данните продължава да бъде...
29/03/2024

Надпреварата за нулеви дни ...

Според Google напредналите противници все повече...
27/03/2024

Какво представлява защитата...

Киберпрестъпниците все по-често използват нови стратегии...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!