Търсене
Close this search box.

Съвети за лятната отпуска

Лятото официално настъпи. Тъй като вече сме във втората половина на 2023 г. и всички ограничения за ковидите най-накрая отпаднаха, милиони хора тръгват на път. Американската автомобилна асоциация (ААА) очаква повече от 42 милиона американци да предприемат поне едно пътуване с дължина над 50 мили това лято. Макар че се очаква увеличаването на пътуванията да предизвика хаос на летищата и магистралите, всички търсачи на силни усещания, които се движат, трябва да помислят и за безопасността на своята киберсигурност. Престъпниците не си взимат почивни дни, а лятото е толкова активен сезон за тях, колкото и всяко друго време на годината.

Съвети за киберсигурност при пътуване през лятото

Съставихме кратък списък с приготовления, които хората могат да направят, за да не станат кибержертви, докато създават спомени далеч от дома.

Актуализации на фърмуера
Една от най-простите задачи, които туристите могат да направят, преди да напуснат дома си, е да се уверят, че местната домашна мрежа е защитена и софтуерът на всички свързани устройства е актуализиран. Една проста задача, като например актуализиране на фърмуера на рутера, може да попречи на хакерите да сърфират незабелязано, докато пътуватe далеч от дома. Ако е възможно, дори изключете рутера. Осигуряването на актуализация на всички устройства помага на пътуващите да мислят повече за ваканцията и забавлението и по-малко за вирусите и контрола на щетите.

Създаване на резервно копие
Преди да напуснат дома си, туристите трябва да създадат резервно копие на всички свои файлове. Това е не само сигурен начин да се гарантира, че ценните данни остават безопасно съхранени някъде (в облака или на физически диск), но архивирането и евентуалното разтоварване на файловете би помогнало и да има достатъчно място за съхранение на видеоклипове и снимки на смартфона. Създаването на резервни копия на файловете е полезно и ако устройство с функция за самоизтриване попадне в неподходящи ръце. В този случай пътуващите ще трябва да мислят само за получаване на ново устройство, но не и за съсипване на цялата ваканция, тъй като ще трябва да се обаждат на банките и компаниите за кредитни карти, за да предотвратят по-нататъшни щети.

Избягвайте загубата на смартфони/таблети
Хората никога не губят интелигентните си устройства умишлено, но инциденти се случват и да сте подготвени е задължително. Уверете се, че всички интелигентни устройства са защитени с парола, това е задължително. Ужасно е да загубите скъпоструващ смартфон. И все пак е още по-лошо, ако престъпниците, които са откраднали устройството, също могат да разглеждат и виждат нещата на устройството, включително снимки, банкови сметки, акаунти в социалните мрежи и др. Някои пътници правят допълнителни стъпки и дори застраховат интелигентните си устройства за месеците, през които планират да се движат, тъй като инцидентите със смартфони се увеличават по време на почивка.

Обществени компютри и WiFi мрежи
Пътуващите в рамките на страната  може да се справят с обичайния план за безжични данни. При пътуване в чужбина обаче нещата понякога могат да бъдат по-трудни. Много почиващи разчитат на обществени WiFi мрежи и дори на обществени компютри. Търсещите приключения трябва да знаят, че администраторът на мрежата, а понякога и случайни технически грамотни потребители, могат да видят целия трафик в мрежата. Обществените компютри могат да имат устройства за записване на клавиши, които също да съхраняват всички данни, които се въвеждат. Така че е препоръчително да избягвате обществени WiFi мрежи и компютри, а ако няма друга възможност, опитайте се да не споделяте чувствителна информация и… винаги използвайте VPN за защита на WiFi връзката.

Обмислете VPN
VPN също не е лек за всичко, но позволява на посетителите на интернет сайтове да запазят известна форма на анонимност, тъй като защитава личните им данни, като им позволява да сърфират анонимно. Скриването на цифрови отпечатъци обаче не е всичко, което прави VPN. Използването на такива инструменти, които понякога дори се предлагат безплатно или като част от антивирусен пакет, позволява на туристите да поддържат връзка с любимите си телевизионни предавания, дори ако в момента се намират на другия край на света. Гледането на Netflix по време на ваканция не звучи много привлекателно, но е по-добре, отколкото да заспите, докато гледате местна телевизия на непознат език.

Активирайте 2FA
Двуфакторното удостоверяване (2FA) е несъвършено и има недостатъци, но включването на 2FA във всички основни акаунти е задължително. Дори ако някой успее да проникне в домашната мрежа, докато сте далеч, или откраднат смартфон попадне в неподходящи ръце, 2FA може да е функцията, която да спаси туриста от обир. Хакерите се стремят към пари и не обичат неудобни мишени, а 2FA често прави нещата малко по-сложни за тях.

Да си далеч от дома и да си вземеш заслужена почивка трябва да е приятно преживяване. Подготовката и знанието какво да се прави при извънредна ситуация, свързана с киберсигурността, ще помогнат на всеки да извлече най-доброто от летните пътувания.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
Бъдете социални
Още по темата
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
19/02/2024

Овладейте многооблачността ...

Постигнете скорост и надеждност на интернет,...
09/02/2024

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!