Търсене
Close this search box.

Севернокорейски хакери са разкрити като извършители на атаката на 3CX

Доставчикът на корпоративни комуникационни услуги 3CX потвърди, че атаката по веригата за доставки, насочена към десктоп приложението му за Windows и macOS, е дело на група, свързана със Северна Корея.

Констатациите са резултат от междинна оценка, извършена от притежаваната от Google компания Mandiant, чиито услуги бяха използвани, след като проникването стана известно в края на миналия месец. Звеното за разузнаване на заплахи и реагиране на инциденти проследява дейността под некатегоризирания си псевдоним UNC4736.

Струва си да се отбележи, че фирмата за киберсигурност CrowdStrike приписа атаката на севернокорейската подгрупа Lazarus, наречена Labyrinth Chollima, позовавайки се на тактически припокривания.

Веригата на атаката, въз основа на анализи от множество доставчици на системи за сигурност, е включвала използването на техники за странично зареждане на DLL за зареждане на крадец на информация, известен като ICONIC Stealer, последван от втори етап, наречен Gopuram, в селективни атаки, насочени към криптокомпании.

Криминалистичното разследване на Mandiant вече разкри, че извършителите са заразили системите на 3CX със зловреден софтуер с кодово име TAXHAUL, който е предназначен за декриптиране и зареждане на шелкод, съдържащ „сложен даунлоудър“, обозначен като COLDCAT.

„В Windows нападателят е използвал странично зареждане на DLL, за да постигне устойчивост на зловредния софтуер TAXHAUL“, казват от 3CX. „Механизмът за устойчивост също така гарантира, че зловредният софтуер на атакуващия се зарежда при стартиране на системата, което позволява на атакуващия да запази отдалечен достъп до заразената система през интернет.“

Компанията заяви още, че злонамереният DLL (wlbsctrl.dll) е бил зареден от услугата Windows IKE and AuthIP IPsec Keying Modules (IKEEXT) чрез svchost.exe, легитимен системен процес.

Твърди се, че системите с macOS, обект на атаката, са били подсигурени с помощта на друг щам на зловреден софтуер, наречен SIMPLESEA – базиран на C зловреден софтуер, който комуникира чрез HTTP, за да изпълнява шел команди, да прехвърля файлове и да актуализира конфигурации.

Наблюдава се, че семействата зловреден софтуер, открити в средата на 3CX, се свързват с поне четири сървъра за управление и контрол (C2): azureonlinecloud[.]com, akamaicontainer[.]com, journalide[.]org и msboxonline[.]com.

Главният изпълнителен директор на 3CX Ник Галеа в публикация във форума миналата седмица заяви, че компанията е запозната само с „няколко случая“, в които зловредният софтуер действително е бил активиран, и че работи за „укрепване на нашите политики, практики и технологии, за да се предпазим от бъдещи атаки“. Оттогава на клиентите е предоставено актуализирано приложение.

Към момента не е установено как корейците са успели да проникнат в мрежата на 3CX и дали това е било свързано с използване на оръжие върху известна или неизвестна уязвимост. Компрометирането на веригата за доставки се проследява под идентификатора CVE-2023-29059 (CVSS оценка: 7.8).

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
12/06/2024

Нова заплаха се разпростран...

Невиждан досега зловреден софтуер за Windows,...
12/06/2024

Китай е поразил поне 20 000...

Холандската служба за военно разузнаване и...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!