Слага ли TikTok край на господството на Facebook?

TikTok се утвърди като една от най-ефективните социални медийни платформи за тийнейджъри в САЩ. Притежаваната от Китай потребителска видео платформа за кратки формати непрекъснато се разраства, откакто навлезе на пазара в САЩ през 2016г.

Pew Research наскоро публикува проучване, което показва, че TikTok в момента е най-добрата платформа за социални медии за тийнейджъри. Приблизително 2/3 от анкетираните отговарят, че използват TikTok. Facebook получи само 32% в същото проучване. Facebook не е единствената социална медийна платформа, която губи интереса на американските тийнейджъри – Обратно, Twitter и Tumblr също не са постигнали добри резултати в проучването. Онлайн анкетата обхваща отговорите на 1316 тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години и е проведена от 14 април до 4 май 2022г.

Въпреки че през годините Facebook се опита да въведе различни инструменти, които биха позволили на потребителите да контролират по-добре кой вижда съдържанието им, тийнейджърите започват да не са много запалени да бъдат на същата социална платформа като техните баби и дядовци. И така, докато Мета се радваше на новия приток на нови потребители през годините, този ход също така ефективно детронира репутацията на Facebook.

Facebook не мълчи. Мета се опита да привлече интереса на тийнейджърите. Миналия месец компанията преработи домашната си емисия, за да прилича на TikTok. Новият раздел, наречен „Емисии“, е много подобен на алгоритъма на TikTok за избрани видеоклипове. През 2021г. Facebook също представи „Reels“, раздел с кратък видео формат, наподобяващ TikTok, но Meta все още не успява да се справи успешно с продължаващия напредък на на китайците.

Жаждата за визуално и видео съдържание несъмнено е важен фактор за вниманието на тийнейджърите. Проучването на Pew Research показа, че YouTube се използва от 95% от тийнейджърите. YouTube е най-разпространената онлайн платформа, използвана от тийнейджъри. Instagram и Snapchat също се представят добре сред тях. Проучването обаче показа, че YouTube и TikTok са платформите, които тийнейджърите използват най-често. YouTube успя да задържи интереса на тийнейджърите, като въведе функции, подобни на TikTok, като YouTube Shorts. Shorts е мястото на Google за заснемане, споделяне и гледане на кратки видеоклипове (60 секунди или по-малко) в YouTube.

Друг голям удар за Facebook дойде от отговора на въпроса какво приложение използват почти постоянно тийнейджърите. Приблизително 19% от анкетираните отговарят, че YouTube е платформата, която предпочитат, а TikTok получава 16%, следван от Snapchat с 15% и Instagram с 10%. Facebook отбеляза само 2%.

Facebook несъмнено получи удар от тийнейджърите, но продължава да бъде най-голямата социална медийна платформа в света и най-предпочитаната от възрастните.

TikTok може да предизвика пристрастяване. Много антивирусни софтуерни решения са оборудвани с функции за родителски контрол, които предпазват тийнейджърите от неприятни кибератаки и дават на родителите свободата да наблюдават и да имат думата в онлайн поведението на децата си.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Украйна предупреждава за задаващи се руски кибе...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че Русия планира &#...
28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
23 септември 2022

Путин освободи от мобилизация IT - специалистите

Руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиит...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
27/09/2022

Нова кибератака чрез Messe...

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на...
24/09/2022

Рисковано ли е да уволниш C...

Какво, за бога, си мислеха? Това...
Последно добавени
28/09/2022

Украйна предупреждава за за...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че...
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!