Слага ли TikTok край на господството на Facebook?

TikTok се утвърди като една от най-ефективните социални медийни платформи за тийнейджъри в САЩ. Притежаваната от Китай потребителска видео платформа за кратки формати непрекъснато се разраства, откакто навлезе на пазара в САЩ през 2016г.

Pew Research наскоро публикува проучване, което показва, че TikTok в момента е най-добрата платформа за социални медии за тийнейджъри. Приблизително 2/3 от анкетираните отговарят, че използват TikTok. Facebook получи само 32% в същото проучване. Facebook не е единствената социална медийна платформа, която губи интереса на американските тийнейджъри – Обратно, Twitter и Tumblr също не са постигнали добри резултати в проучването. Онлайн анкетата обхваща отговорите на 1316 тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години и е проведена от 14 април до 4 май 2022г.

Въпреки че през годините Facebook се опита да въведе различни инструменти, които биха позволили на потребителите да контролират по-добре кой вижда съдържанието им, тийнейджърите започват да не са много запалени да бъдат на същата социална платформа като техните баби и дядовци. И така, докато Мета се радваше на новия приток на нови потребители през годините, този ход също така ефективно детронира репутацията на Facebook.

Facebook не мълчи. Мета се опита да привлече интереса на тийнейджърите. Миналия месец компанията преработи домашната си емисия, за да прилича на TikTok. Новият раздел, наречен „Емисии“, е много подобен на алгоритъма на TikTok за избрани видеоклипове. През 2021г. Facebook също представи „Reels“, раздел с кратък видео формат, наподобяващ TikTok, но Meta все още не успява да се справи успешно с продължаващия напредък на на китайците.

Жаждата за визуално и видео съдържание несъмнено е важен фактор за вниманието на тийнейджърите. Проучването на Pew Research показа, че YouTube се използва от 95% от тийнейджърите. YouTube е най-разпространената онлайн платформа, използвана от тийнейджъри. Instagram и Snapchat също се представят добре сред тях. Проучването обаче показа, че YouTube и TikTok са платформите, които тийнейджърите използват най-често. YouTube успя да задържи интереса на тийнейджърите, като въведе функции, подобни на TikTok, като YouTube Shorts. Shorts е мястото на Google за заснемане, споделяне и гледане на кратки видеоклипове (60 секунди или по-малко) в YouTube.

Друг голям удар за Facebook дойде от отговора на въпроса какво приложение използват почти постоянно тийнейджърите. Приблизително 19% от анкетираните отговарят, че YouTube е платформата, която предпочитат, а TikTok получава 16%, следван от Snapchat с 15% и Instagram с 10%. Facebook отбеляза само 2%.

Facebook несъмнено получи удар от тийнейджърите, но продължава да бъде най-голямата социална медийна платформа в света и най-предпочитаната от възрастните.

TikTok може да предизвика пристрастяване. Много антивирусни софтуерни решения са оборудвани с функции за родителски контрол, които предпазват тийнейджърите от неприятни кибератаки и дават на родителите свободата да наблюдават и да имат думата в онлайн поведението на децата си.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!