Търсене
Close this search box.

Слага ли TikTok край на господството на Facebook?

TikTok се утвърди като една от най-ефективните социални медийни платформи за тийнейджъри в САЩ. Притежаваната от Китай потребителска видео платформа за кратки формати непрекъснато се разраства, откакто навлезе на пазара в САЩ през 2016г.

Pew Research наскоро публикува проучване, което показва, че TikTok в момента е най-добрата платформа за социални медии за тийнейджъри. Приблизително 2/3 от анкетираните отговарят, че използват TikTok. Facebook получи само 32% в същото проучване. Facebook не е единствената социална медийна платформа, която губи интереса на американските тийнейджъри – Обратно, Twitter и Tumblr също не са постигнали добри резултати в проучването. Онлайн анкетата обхваща отговорите на 1316 тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години и е проведена от 14 април до 4 май 2022г.

Въпреки че през годините Facebook се опита да въведе различни инструменти, които биха позволили на потребителите да контролират по-добре кой вижда съдържанието им, тийнейджърите започват да не са много запалени да бъдат на същата социална платформа като техните баби и дядовци. И така, докато Мета се радваше на новия приток на нови потребители през годините, този ход също така ефективно детронира репутацията на Facebook.

Facebook не мълчи. Мета се опита да привлече интереса на тийнейджърите. Миналия месец компанията преработи домашната си емисия, за да прилича на TikTok. Новият раздел, наречен „Емисии“, е много подобен на алгоритъма на TikTok за избрани видеоклипове. През 2021г. Facebook също представи „Reels“, раздел с кратък видео формат, наподобяващ TikTok, но Meta все още не успява да се справи успешно с продължаващия напредък на на китайците.

Жаждата за визуално и видео съдържание несъмнено е важен фактор за вниманието на тийнейджърите. Проучването на Pew Research показа, че YouTube се използва от 95% от тийнейджърите. YouTube е най-разпространената онлайн платформа, използвана от тийнейджъри. Instagram и Snapchat също се представят добре сред тях. Проучването обаче показа, че YouTube и TikTok са платформите, които тийнейджърите използват най-често. YouTube успя да задържи интереса на тийнейджърите, като въведе функции, подобни на TikTok, като YouTube Shorts. Shorts е мястото на Google за заснемане, споделяне и гледане на кратки видеоклипове (60 секунди или по-малко) в YouTube.

Друг голям удар за Facebook дойде от отговора на въпроса какво приложение използват почти постоянно тийнейджърите. Приблизително 19% от анкетираните отговарят, че YouTube е платформата, която предпочитат, а TikTok получава 16%, следван от Snapchat с 15% и Instagram с 10%. Facebook отбеляза само 2%.

Facebook несъмнено получи удар от тийнейджърите, но продължава да бъде най-голямата социална медийна платформа в света и най-предпочитаната от възрастните.

TikTok може да предизвика пристрастяване. Много антивирусни софтуерни решения са оборудвани с функции за родителски контрол, които предпазват тийнейджърите от неприятни кибератаки и дават на родителите свободата да наблюдават и да имат думата в онлайн поведението на децата си.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
26/04/2024

Байдън подписа закон за заб...

В сряда президентът Байдън подписа закон,...
27/03/2024

Кения към TikTok: Докажете ...

Изпадналата в затруднение социална медийна платформа...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!