Търсене
Close this search box.

СЛЕД САНКЦИИТЕ ЗА КИБЕРАТАКИТЕ: БАЙДЪН ИСКА ПРЕДВИДИМА РУСИЯ

Президентът Джо Байдън заяви, че иска „стабилни, предсказуеми отношения“ с Русия, след като наложи санкции в отговор на твърденията, че Москва стои зад хакването на SolarWinds Corp. и се е намесила в миналогодишните избори в САЩ.

„САЩ не се стремят да започнат цикъл на ескалация“, каза Байдън в четвъртък в Белия дом. Но той добави: „Ако Русия продължи да се намесва в нашата демокрация, аз съм готов да предприема по-нататъшни действия в отговор“.

Байдън каза, че изпълнява предизборния си обет да държи Русия отговорна за действията си и че е могъл да отиде по-далеч, но е избрал да бъде „пропорционален“. Той заяви, че се надява руският президент Владимир Путин да се срещне с него в Европа това лято и да работи за подобряване на отношенията.

САЩ ограничиха закупуването на нов руски държавен дълг и санкционираха 32 лица, включително държавни и разузнавателни служители, и шест руски компании, които предоставят подкрепа за хакерските операции на руското правителство. САЩ също изгониха 10 руски дипломати, работещи във Вашингтон, включително някои разузнавачи.

Администрацията на Байдън забранява на американските финансови институции да участват на първичния пазар за нов дълг, емитиран от руската централна банка, финансовото министерство и суверенния фонд. Тези ограничения ще влязат в сила от 14 юни.

Руските облигации се сринаха и рублата падна на най-ниското си равнище от декември след новините за предстоящите санкции, въпреки че пазарите възстановиха част от тези загуби след обявяването на наказателните мерки.

Санкциите отразяват опит на САЩ да балансират желанието да накажат Кремъл за минали злодеяния, но също така да ограничат по-нататъшното влошаване на отношенията, особено когато напрежението нараства заради натрупването на руска военна сила в близост до Украйна.

Няколко от санкционираните субекти имат връзки с Евгений Пригожин, руски бизнесмен, наречен „готвач на Путин“ заради договорите си за обслужване в Кремъл и тесни връзки с президента. Той контролира групата на наемниците от Вагнер, които са се биели в Сирия и Либия и са разположени в горещи точки в Африка и Латинска Америка в подкрепа на политиката на Кремъл. Пригожин е под санкции на САЩ от края на 2016 г.

Забележително е, че новите мерки не са насочени към нови магнати – нещо, от което мнозина в Москва са се страхували.

Ограничения, като тези, обявени в четвъртък, блокиране на американските инвеститори да купуват руски държавен дълг, деноминиран в рубли, отдавна се възприема като „ядрена опция“ на финансовите пазари, където облигациите, известни като OFZ, са популярна инвестиция. Сега чужденците държат около една пета от този дълг на стойност около 37 милиарда долара.

Но ограничаването на мерките само до забрана за закупуване на нови облигации, без да бъде засегнат вторичния пазар, силно притъпи действието им.

 

 

Изпълнителната заповед, подписана от Байдън, дава допълнителни правомощия за действия срещу Русия, които САЩ не възнамеряват да изпълняват веднага и биха предпочели да не се налага да се използват, каза служител на администрацията.

Байдън каза в четвъртък, че сега е моментът за „деескалация“ на напрежението с Русия. „Изводът ми е следният: Където има интерес Съединените щати да са с Русия, трябва и ще го направят“, каза Байдън. „Когато Русия се стреми да наруши интересите на САЩ, ние ще отговорим.“

Някои конгресмени заявиха, че Байдън е трябвало да отиде по-далеч.

„Въпреки че тези санкции са необходима стъпка, аз съм загрижен, че в крайна сметка те няма да успеят да бъдат надеждно възпиращо средство“, заяви в изявление представителят Майкъл Маккол, висш представител на републиканците в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Дори когато Русия обеща да отвърне, Кремъл даде знак, че е готов да ограничи щетите и остава отворен за предложението за президентска среща на върха.

„Санкциите бяха умерени и се надявам реакцията да бъде такава“, каза Андрей Кортунов, ръководител на създадения от Кремъл Съвет по международни отношения на Русия, преди Байдън да говори. „Отговорът на Русия не трябва да възпрепятства срещата на върха. Хората разбраха, че санкциите са неизбежни “.

САЩ от месеци заплашват да наложат допълнителни ограничения на Русия, за да накажат Кремъл за поредица от прегрешения през последните години.

Оценка на разузнавателната общност на САЩ заключи с висока степен на увереност, че Путин и руското правителство са разрешили и насочили усилия за влияние върху изборите през 2020г. Някои от новите мерки са насочени към търговски обекти, контролирани от руските разузнавателни служби и обвинени за посяване на дезинформация по време на кампанията през 2020г., според запознати. Други засегнати са лица и образувания, които извършват дейност извън Русия по заповед на Москва.

Санкциите са след преглед, нареден от Байдън през първия му пълен работен ден, в четири ключови области, касаещи Русия: намеса в изборите през 2020г., доклади за руски награди за глави на американски войници в Афганистан, атака на SolarWinds и отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални .

Русия многократно отхвърля обвиненията, че се намесва в избори, трови критиците си или предлага да плати награди за убийството на американски войски.

Сред засегнатите от този кръг санкции са лица и образувания, обвинени от САЩ, че са дали възможност на Агенцията за интернет изследвания, свързана с Кремъл ферма за тролове, която използва координирана операция в социалните медии в опит да помогне на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Действията в отговор на злонамерената кибер активност SolarWinds са насочени към около половин дузина обекти, свързани с руските служби за сигурност. САЩ също посочиха Руската служба за външно разузнаване (SVR) като извършител на кампанията.

Атаката на хакери, които компрометираха широко използвания софтуер от базираната в Тексас SolarWinds, разби над 100 американски компании и девет правителствени агенции, преди да бъде открита от фирма за киберсигурност.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

САЩ и НАТО: Руските хакери ...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“...
27/02/2024

ThyssenKrupp потвърждава ки...

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата...
23/02/2024

Новата ера в хактивизма

През последните две години наблюдаваме значително...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!